Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

E soțul meu!

Sunt șase ani de când, din cauza unei complicații, medicii au amputat un picior al soțului meu. Și dacă mie ca soție mi-a fost deosebit de greu, cu atât mai mult lui, căruia, pe lângă suferința fizică, i s-a adăugat și suferința psihică.

Am avut posibilitatea să văd oameni fără un picior, pe unii fără amândouă, alții fără o mână, dar ca o persoană din familia mea, soțul meu, să ajungă astfel, nu m-am gândit niciodată. Dar oare cine s-ar putea gândi la o astfel de nenorocire?

Și pentru că nu era destul, în urma altei complicații, la puțin timp, i-a fost amputat și al doilea picior. O adevărată tragedie pentru el, pentru mine ca soție, dar și pentru copii.

Era prea mult! În câțiva ani, din familia veselă și plină de viață care eram, am devenit o familie retrasă și chiar marginalizată, pentru că toți cei care ne călcaseră pragul casei până atunci, din prudență, neștiind cum să reacționeze, ne-au evitat.

Am înțeles astfel ce înseamnă să-l abandonezi pe om chiar atunci când îi este mai greu. Nu aveam nevoie de nimic material. Pot să spun că mica pensie pe care ne-a făcut-o statul e de ajuns să acopere cheltuielile inerente unei astfel de situații. Aveam însă nevoie de cineva care să continue să ne deschidă poarta, de prietenii de familie care, până atunci, deseori, găseau alinare în casa noastră.

Mai mult, s-au găsit suficienți care să spună de ce nu divorțez, doar sunt atâția bărbați integri, care pot să-mi facă viața fericită. Dar cum să-mi abandonez soțul acum când toți l-au abandonat? N-ar fi fost nedrept? N-aș fi intrat și eu în rândul prietenilor care l-au abandonat la greu?

E soțul meu! Cu picioare sau fără picioare, el continuă să fie soțul meu. Alături de el am pășit la altar când am încheiat sacramentul căsătoriei. Cu el m-am bucurat de fiecare dintre cei cinci copii pe care îi avem. Cu el am construit o casă și, mai ales, alături de el am avut o viață fericită.

Reflectând la trecutul nostru, înțeleg acum că s-a purtat frumos cu mine. A fost ca un înger păzitor; mereu atent, mereu surprinzător, mereu bine dispus, totdeauna să mă vadă și să mă facă fericită. Cum să-l abandonez?

Uneori mă retrag într-o cameră alăturată și plâng. Mi-e greu să înțeleg de ce i s-a întâmplat chiar lui așa ceva. Întorcându-mă însă la el, îmi repetă mereu: "Îngerul meu!". Și chiar dacă mi se frânge inima auzindu-l, înțeleg că Dumnezeu m-a rânduit să-i fiu eu picioarele care îi lipsesc. Și, deodată, totul pare mult mai ușor. Fața i se înseninează, începe să glumească și aceasta îmi dă curaj.

Nu, nu l-aș putea abandona. E soțul meu și am jurat să trăiesc alături de el și la bine și la greu, până la moarte. Cine știe dacă nu, Dumnezeu m-a rânduit pe mine să-i fiu soție tocmai pentru a nu fi abandonat. Nu o spun ca o laudă, dar așa cum este, îl iubesc. Îl iubesc pentru că și el mă iubește, își iubește copiii, casa și dorește să se bucure în continuare de viață, de prieteni și de Dumnezeu.

De fapt, din el își trage forța. Faptul că, citind evangheliile, a găsit locul în care este scris că în împărăția lui Dumnezeu au acces toți oamenii, indiferent că au sau nu toate mădularele, aceasta îi dă speranță. Chiar glumește spunând: "Mai puțin corp, mai puține păcate!" Nu știu dacă e adevărat, dar știu un lucru, a rămas fără picioare, dar îl are pe Dumnezeu și aceasta se vede.

Nu pot să spun că mi-e ușor. Mi-e greu, o recunosc, dar văzându-l mulțumit și eu sunt mulțumită. Bucuria lui e și bucuria mea. Seninătatea lui e siguranța mea. (Emilia)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat