Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfântului Paul -

Misionarism biblic și apostolat paulin

Începând cu Moise și continuând cu profeții din Vechiul Testament, în ceea ce privește învestitura și orânduirea cu un anumit rol, de fiecare dată este vorba de o trimitere din partea lui Dumnezeu, o trimitere către. De altfel acesta este și sensul cuvântului "misiune" (din latină: missio, - onis = trimitere).

Astfel, Vocabularul de teologie biblică (Ed. Arhiepiscopiei Romano-Catolică de București, 2001), la termenul "misiune" vorbește (la Vechiul Testament) de trimișii lui Dumnezeu, profeții, cu referire la planul de mântuire, de strânsa legătură dintre misiunea și vocația lui Israel, "slujitorul lui Iahve, trimis de el ca mesager" (Is 41,9), ca și de așa-numitele preludii la Noul Testament: Dumnezeu își trimite Cuvântul pentru ca acesta să-i împlinească voința pe pământ (Is 55,11), își trimite Înțelepciunea pentru ca ea să le stea alături oamenilor în munca lor (Înț 9,10), își trimite Duhul pentru a reînnoi fața pământului (Ps 104,30) și pentru a face cunoscută oamenilor voința sa (Înț 9,17); urmează și o precizare: "Aceste expresii pregătesc Noul Testament, care le va relua pentru a explica misiunea Fiului lui Dumnezeu, care este Cuvântul lui și Înțelepciunea lui, precum și misiunea Duhului Sfânt în Biserică". Rândurile rezervate Noului Testament conțin, între cele două misiuni abia amintite (a Fiului și a Duhului Sfânt), o referire clară la "trimișii Fiului": misiunea lui Isus se prelungește prin cea a trimișilor lui, cei doisprezece, care, tocmai de aceea, sunt numiți apostoli, subliniind ceva mai departe că sfântul Paul va face apel întotdeauna la misiunea primită pe drumul către Damasc pentru a-și justifica titlul de apostol (1Cor 15,8 ș.u., Gal 1,12).

Despre acesta din urmă, mai ales în anul dedicat lui, se vorbește despre călătoriile sale misionare (numerotate: prima, a doua...), pentru a fi scoasă mai bine în evidență amploarea activității sale. Dar ne putem oare limita la a-i aprecia misiunea?

Dacă privim în istoria creștinismului, observăm că "misionarismul" și "apostolatul" au dobândit, odată cu trecerea anilor, noi rezonanțe. Astfel, cel dintâi este de obicei "rezervat" celor cu activitate ad extra (spre convertirea păgânilor), pe când cel de-al doilea privește mai mult activitatea ad intra (un accent aparte punându-se pe apostolatul laicilor). Și totuși, una este să-l auzi pe un episcop (din Italia) spunându-ți (ție ca preot), atunci când îți încredințează grija pastorală a unei parohii situate la nici 10 km distanță de clădirea arhiepiscopiei, că te trimite ca într-o țară de misiuni (dintre amândoi doar el cunoscând starea reală a lucrurilor) și alta să admiri cum cineva repetă la nesfârșit rugăciunile cu niște copii provenind din familii declarat creștine, dar care neglijează totul; una este să constați ce schimbare în bine a fost în stare să realizeze o doamnă în vârstă dintr-o comunitate, după ce a fost numită "asistent pastoral", tocmai pentru că a luat-o din persoană cunoscută în persoană cunoscută, în timp ce preoții erau priviți cu suspiciune, de la distanță, și alta să te simți blocat de la bun început pentru că trebuie aplicat numaidecât dictonul (fie el și biblic): "Nimeni nu poate fi profet în satul/orașul său".

Astăzi misionarismul îndreptat spre noi popoare (neîncreștinate încă) are în vedere înculturarea evangheliei ("împământarea" ei în felul de viață și mentalitatea de acolo). Cât despre țările cu tradiție creștină, se profilează din ce în ce mai mult necesitatea unei (re)evanghelizări a culturii. Asta doar dacă nu se rămâne la versurile (cu dezacord eminescian): "Ce vrei tu? Noi bună pace...".

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat