Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografii -

Târgu Trotuș

Cultul Madonei de Lourdes

Localitatea Târgu Trotuș este o localitate rurală din județul Bacău, situată între două orașe semnificative ale țării noastre, Onești și Târgu Ocna, aproape de stațiunea Slănic Moldova, bucurându-se totodată de renumele celei mai vechi comunități de pe valea Trotușului, păstrând și astăzi frumoasele obiceiuri creștine mai ales devoțiunea către sfânta Fecioară Maria. Este o localitate unde conviețuiesc atât creștini de confesiune catolică, cât și ortodoxă.

Anul acesta, Târgu Trotuș sărbătorește două evenimente importante. La 25 septembrie s-au împlinit 120 de ani de la inaugurarea solemnă a cultului Madonei de Lourdes, iar la 6 octombrie se împlinesc 600 de ani de la prima mențiune documentară a localității.

Localitatea Târgu Trotuș apare menționată pentru prima dată în privilegiul comercial acordat de domnul Moldovei, Alexandru cel Bun negustorilor lioveni la 6 octombrie 1408, stabilind taxele vamale pentru diferite feluri de mărfuri, precum și locurile unde acești negustori urmau să plătească respectivele taxe. În acest document se arată că negustorii lioveni care transportau postav la Brașov trebuiau să plătească "la vama principală în Suceava, de grivnă trei groși, în Bacău de grivnă un gros și jumătate, iar în Trotuș de grivnă un gros și jumătate. Iar când se vor întoarce, de fiecare povară, la Trotuș, câte doi groși...". Conform cercetărilor arheologice localitatea era mult mai veche.

Dincolo de aceste date istorice se poate descoperi o bogată istorie pe care oamenii locului o duc în spate, cât și o credință fermă care a rămas în sufletul lor în pofida diferitelor influențe protestante care s-au perindat pe aceste meleaguri. În acest context istoric, un merit deosebit l-au avut misionarii franciscani care au vegheat ca flacăra credinței să rămână mereu trează în conștiința credincioșilor.

La nivelul stadiului actual al cercetărilor, rezultă că localitățile Brăila, Galați, Butea, Răchiteni și Târgu Trotuș au fost primele care au inaugurat statui ale Madonei de Lourdes.

După o lungă perioadă de pregătire pe care a desfășurat-o parohul acestei comunități Domenico Della Posta a sosit și fericita zi de 25 septembrie 1888, atunci când s-a sfințit noua statuie a Maicii Domnului de la Lourdes și în mod oficial se instaura cultul Madonei de Lourdes.

La această sărbătoare au fost prezenți credincioși din Târgu Trotuș și din satele învecinate Tuta, Onești, Slănic Moldova, Grozești, Satu Nou, Tisești, care erau filiale la acea dată, cât și credincioși din sate mai îndepărtate, precum Pustiana.

Cu fast somptuos, la ora 10.30, episcopul Iosif Camilli și-a făcut intrarea în biserică printre două șiruri de credincioși îngenuncheați, unde a început celebrarea și, însoțit de preoți, s-a așezat în fața statuii Madonei de Lourdes. În momentul dezvelirii acesteia, a răsunat ca un tunet cântecul Fecioara la munte. La cuvântul de învățătură, episcopul i-a îndemnat pe credincioși să fie buni creștini, să practice legile lui Isus Cristos, așa cum Biserica ne propune. Acesta este de altfel și motivul aparițiilor sfintei Fecioare la Lourdes, unicul și adevăratul motiv de bucurie pentru Dumnezeu și pentru mântuire.

După terminarea sfintei Liturghii, s-a făcut o procesiune solemnă prin localitate. Procesiunea s-a sfârșit cu recitarea rugăciunii de consfințire către sfânta Fecioară Maria, s-a dat binecuvântarea cu preasfântul sacrament și astfel la ora 14.20 s-a încheiat această sărbătoare despre care necatolicii spuneau că niciodată nu au mai văzut în aceste locuri ceva mai frumos și mai evlavios.

Ca un gest de recunoștință pentru toate harurile primite de la sfânta Fecioară Maria, comunitatea din Târgu Trotuș s-a reunit în ziua de joi, 25 septembrie, la ora 10.30, într-o celebrare euharistică de mulțumire și apoi s-a făcut o procesiune prin localitate cu statuia Madonei de Lourdes în compania cântecelor mariane și a rugăciunii Rozariului.

(Informațiile istorice din acest articol au fost preluate din cartea Adu-ți aminte, Marie, și de România, de Dănuț Doboș, Ed. Sapientia, 2005).

Pr. Anton Mărăndescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat