Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ioan Cojan (Săbăoani). "De fiecare dată citesc cu multă emoție articolele din revista "Lumina creștinului" în care se fac relatări despre martirajul ep. Anton Durcovici. În continuare aș dori să mă adresez celor de la redacție ca să reproducă în paginile acestei reviste o fotografie a plăcii comemorative a ep. Anton Durcovici care este în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Ar fi bine ca această fotografie să fie cu dimensiuni mai mari, în așa fel ca înscrisurile omagiale de pe placă să fie cât mai vizibile... Am observat că este o mare deosebire între împărăția lui Dumnezeu din ceruri și împărăția lui Dumnezeu de pe pământ prin aceea că în cer nu sunt diavoli, pe când, din nefericire, pe pământ sunt și diavoli care sunt de o răutate neînchipuită, sunt foarte vicleni dacă au îndrăznit să-l ispitească chiar pe Isus...".

Vă mulțumim pentru aprecierile făcute la adresa revistei pe care o citiți "de fiecare dată cu multă emoție", dar și pentru cuvintele la adresa Mons. Anton Durcovici despre al cărui martiriu s-a scris și în paginile revistei. În ceea ce privește fotografia plăcii comemorative, o să ținem cont de propunere. Reflecțiile dv. referitoare la amploarea răului pe pământ și la ispitele cu care cel rău ne încearcă sunt foarte realiste. Isus, el însuși ispitit de diavol, ne spune să nu ne temem, căci el este mereu cu noi. Atât timp cât el este prezent în viața noastră nu avem de ce ne teme, căci el ne va fi călăuză până la sfârșitul vieții și ne va da puterea de a învinge orice ispită.

- Ana Matieș (Horgești). Ne-au bucurat rândurile trimise de dv. și vă împărtășim bucuria pe care ați trăit-o la botezul nepoțelului. Bunul Dumnezeu să vă ajute să rezolvați și problema soțului dv., aceea de a-i pune proteză și de a primi un cărucior pentru a se putea deplasa. Vă mulțumim și pentru numărul de telefon pe care ni l-ați trimis și vă asigurăm că îl vom folosi atunci când va fi nevoie.

- Cezar Pușcașu. "A apărut pe situl episcopiei, la rubrica "Album foto": 15 august: Iași: Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului", o fotografie "care mi se pare" că nu este la locul ei. Spun acest lucru deoarece nu am văzut țigani în bisericile catolice și personajele respective par mai curate și îngrijite decât de obicei... Sunt cumva depășit de timpuri și țiganii respectivi sunt chiar catolici? Sau e o poză pentru imagine? Sunt mulțumit doar dacă ați citit acest mesaj, dacă veți considera că merit un răspuns accept orice. Am crescut 20 de ani cu termenul de țigan care nu mi se pare jignitor și nu mă pot obișnui deloc cu noua denumire "rrom"".

Din Biserica Catolică fac parte și români, și unguri, și țigani, și italieni și orice altă nație. Însuși numele catolică, adică universală, arată acest lucru. Prin urmare, nu cred că trebuie să fie o mirare faptul că înaintea lui Dumnezeu nu contează nația, ci dacă ne-am întors sau nu la el, dacă am părăsit viața de păcat și ne-am îndreptat spre cer. Duminică, 17 august, s-a citit în biserici Evanghelia în care Isus vindeca fiica unei păgâne care nu face parte din poporul ales. Acesteia îi apreciază credința: "Femeie, mare este credința ta". În mod sigur, în Biserică există și țigani catolici. Există, de asemenea, preoți catolici țigani și călugări catolici țigani. În România sunt țigani catolici, mai ales în Ardeal. Imaginea din Iași arată că sunt câțiva simpatizanți cu catolicii care frecventează biserica. Nu uitați apoi că la 17 decembrie 1996, papa Ioan Paul al II-lea a iscălit și parafat "decretul de beatificare" a lui Zefferino Jiménez Malla și a stabilit ziua de 4 mai 1997 ca dată a proclamării oficiale a acestui document și a acestui mare eveniment. Este vorba de un laic, un adevărat "kaló", cum obișnuiesc să se numească ei înșiși țiganii din Spania, un reprezentant al etniei romilor, un catolic fervent și exemplar care a căzut răpus de gloanțele milițiilor revoluționare în timpul războiului civil care s-a abătut asupra Spaniei în anii '30. S-a născut în anul 1861 la Benavent de Segria, o localitate din Catalonia și a fost împușcat la 9 august 1936 pentru motive religioase, împreună cu un alt grup de călugări și laici. Zefferino Jiménez Malla a avut o viață dedicată rugăciunii și a murit pentru că nu a renunțat la credință, având în ultima clipă a vieții rozariul în mâini.

- Anton Coșa (Faraoani). Am primit scrisoarea dv., dar, din păcate, fotografia trimisă nu este clară și nu putem să o descifrăm pentru a vă oferi explicațiile cerute.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat