Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Colesterolul ridicat - cauze

Deseori auzim vorbindu-se de colesterol și de influența pe care îl poate avea asupra organismului. Vedem persoane care urmează un regim alimentar strict și care trăiesc cu permanenta grijă de a măsura nivelul lui. Vom avea oare și noi în viitor astfel de probleme? Ce reprezintă de fapt?

Colesterolul este un alcool policiclic de care se leagă acizii grași, devenind astfel o grăsime care se întâlnește în aproape toate alimentele de origine animală. El este transportat prin intermediul sângelui în asociații moleculare cu proteinele (lipoproteine).

Cantitatea totală de colesterol din organism este de aproximativ 145 de gr.

Organismul își fabrică singur colesterolul necesar și nu are nevoie de nici un aport alimentar de acest fel. Dacă alimentele mâncate conțin o cantitate prea mare de grăsimi, colesterolul începe să se depună pe vasele de sânge, ceea ce duce la îngustarea arterelor. În final se poate ajunge până la anghină pectorală sau infarct miocardic.

Colesterolul crescut peste valorile normale este un factor de risc important care anunță, uneori cu ani înainte, dezvoltarea unor boli cardiovasculare și cerebrale. Colesterolul se depune pe interiorul pereților vaselor de sânge formând plăci de aterom și îngustează vasul, scăzând astfel debitul de sânge în teritoriul irigat de respectivul vas. De aceea nu mai ajunge suficient oxigen la țesuturi, fenomen cunoscut sub numele de ischemie. Acest lucru se întâmplă cu precădere țesuturilor mari consumatoare de oxigen, cum sunt creierul și inima. De aceea, colesterolul crescut este factor de risc mai ales pentru accidentul cerebral vascular și pentru cardiopatia ischemică, dar și pentru alte numeroase afecțiuni.

Nivelul optim de lipoproteine cu densitate mică este de 160 mg/dl pentru un adult tânăr. Este bine ca aceste lipoproteine să se găsească în cantitate cât mai mică.

Nivelul optim de lipoproteine cu densitate marea este de 45 mg/dl pentru bărbați și în jur de 55 mg/dl pentru femei. Este bine ca aceste lipoproteine să se găsească în cantitate cât mai mare.

Ce influențează colesterolul

În realitate, lucrurile sunt puțin mai complicate, pentru că există un "colesterol bun" (numit HDL-colesterol) și un "colesterol rău" (numit LDL- colesterol). Riscul de apariție al plăcilor de aterom depinde mai ales de raportul dintre colesterolul bun și cel rău.

De ce crește colesterolul? Există două mari cauze: o predispoziție moștenită genetic și alimentația nesănătoasă. De foarte multe ori cele două cauze coexistă, adică nu numai că există predispoziția moștenită, dar se moștenesc și proastele obiceiuri alimentare, fapt cu grave urmări mai ales în condițiile epocii moderne, caracterizată mai degrabă de sedentarism, deși își spune "a vitezei". Celor care îmi spun că "Bunica mânca în fiecare dimineață o halcă de slană și a trăit 90 de ani", eu le amintesc că bunica respectivă, după acest mic dejun mergea cu furca în spinare la câmp, nu mergea cu mașina la birou.

Trebuie spus că alimentele vegetale nu au nici un pic de colesterol. De aceea la vegetarieni riscul de creștere al colesterolului este neglijabil. Colesterolul îl găsim numai în alimente de origine animală și cu precădere în următoarele trei: carnea grasă, gălbenușurile de ou și smântâna. Persoanele care se știu predispuse sau care deja au colesterol crescut ar face bine să elimine aceste produse din alimentație. Colesterolul alimentar provine în exclusivitate din produse animale: gălbenușul de ou, produse lactate nedegresate, carne, untură și slănină.

Colesterolul depinde și de echilibrul energetic, reflectat de greutatea corporală, de vârstă, de activitatea fizică, de nivelul hormonului estrogen (femei). Activitatea fizică susținută consumă acizii grași și previne acumularea lor în ficat.

Colesterolul devine din ce în ce mai periculos pe măsură ce înaintăm în vârstă. Acest lucru nu depinde neapărat de greutatea corporală pe care o luăm, deși la persoanele grase metabolismul este alterat și, prin urmare, riscul este mai mare.

Foarte mult (aproape 50% din cazuri) contează și moștenirea genetică. (Dr. Mihnea Dragomir)

Pagină realizată de dr. Lucia Amza



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat