Știri externe
Situația de pe străzi
Mons. Agostino Marchetto, secretarul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, a anunțat planurile de organizare a unei conferințe continentale în luna octombrie, la Bogota, Columbia, pentru discutarea pastorației străzilor în contextul creșterii accidentelor de circulație. Deoarece "sute de persoane mor din diferite cauze" în accidente rutiere, "este nevoie de o intervenție imediată pentru reducerea numărului de victime". "Fiecare zi din conferință va fi dedicată unui sector pentru care este nevoie de asistență. Prima zi va fi dedicată pietonilor, șoferilor, pasagerilor din trenuri și tuturor celor implicați în transport; a doua zi, femeilor de pe străzi; a treia zi, copiilor de pe străzi; iar a patra, celor fără locuință". Întâlnirea se va încheia cu un document care va oferi îndrumări pastorale privind siguranța pe șosea și va promova respectul pentru viață.
Tineri mai religioși
Fundația germană de cercetări Bertelsmann raportează la 9 iulie că, în ciuda convingerii răspândite, adolescenții și tinerii sunt interesați de religie: 85% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani sunt religioși și 44% sunt profund religioși. Doar 13% nu țin deloc la Dumnezeu sau la credință. Studiul a cuprins 21.000 de persoane din 21 de națiuni și a remarcat diferențe importante între culturi. Majoritatea tinerilor din Europa de Est și din Rusia nu au fost botezați și majoritatea tinerilor nu au nici o legătură cu credința și cu Biserica, doar 13% sunt profund religioși. Prin contrast, rugăciunea zilnică nu mai este o practică des întâlnită în rândul tinerilor europeni, dar în Statele Unite, 57% dintre tineri au declarat că se roagă zilnic.
A murit Sir Templeton
Sir John Templeton, binecunoscut filantrop, a murit de pneumonie într-un spital din Bahamas, la 96 de ani, la 8 iulie. El a fondat în anul 1972 Fundația Templeton, cu sediul în Pennsylvania (SUA), care sprijină cercetarea și descoperirile privitoare la realitățile spirituale. Premiul Templeton se acordă persoanelor în viață care se consideră că au avut o contribuție de excepție la afirmarea dimensiunii spirituale a vieții, prin reflecție, descoperiri sau lucrări practice. Valoarea premiului a depășit-o mereu pe cea a Premiului Nobel. Prima persoană care a primit Premiul Templeton a fost Maica Tereza de Calcutta, în anul 1973; au urmat, printre alții, fr. Roger, card. Leo Jozef Suenens, arhiepiscop de Malines-Brussels și Chiara Lubich. În anul 2008 premiul a fost acordat Mons. Michael Heller, profesor de fizică teoretică, filozofia științei și cosmologie, de la Academia Pontificală de Teologie.
Preot ucis
Pr. Thomas Pandippallyil, carmelit al Fecioarei Neprihănite, în vârstă de 37 de ani, a fost torturat și ucis în noaptea de sâmbătă, 16 august, la Mosalikunta, în India. Trupul părintelui, cu răni pe față, pe mâini, cu picioarele strivite și cu ochii scoși din orbite, a fost găsit de un grup de călugărițe care se îndreptau spre Liturghia pe care el urma să o celebreze la centrul din Yellareddy, al cărui director era. Carmelitul se alăturase misiunii din Chanda a ordinului său în 1987. A fost hirotonit preot în 2002.
Congres dedicat țiganilor
În Germania, la Freissing, lângă München, se va desfășura, în perioada 1-4 septembrie, Cel de-al VI-lea Congres Mondial al Pastorației Țiganilor, organizat de Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, tema fiind "Tinerii țigani în Biserică și în societate". Cei aproape 20 de arhiepiscopi și episcopi, precum și cei 150 de preoți și colaboratori pastorali vor analiza tema și vor lucra la o actualizare a pastorației universale în baza evoluțiilor actuale. Din Dieceza de Iași vor participa PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, pr. Iosif Dorcu, responsabil cu Oficiul pentru Ecumenism și Dialog Interreligios din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași și patru reprezentanți ai țiganilor: Vasile Burtea, Mădălina Burtea, Nicolae Gheorghe și Elena Motas. Congresul anterior a fost organizat în anul 2003 la Budapesta, în perioada 30 iunie - 7 iulie, tema fiind: "Biserica și țiganii: pentru o spiritualitate de comuniune".