Misionar în Ecuador
Pentru a aprofunda unele aspecte ale misiunii din Ecuador, America Latină, țară mai puțin cunoscută nouă, celor din România, părintele Bartolomeu Blaj, misionar în această țară, ne-a împărtășit despre oamenii de acolo și despre situațiile cu care se confruntă în această misiune.
Vicariatul Daule, sudul Ecuadorului, care numără 500.000 de catolici, are doar 20 de parohii (o parohie având sub administrare între 20 și 80 de sate). Daule este zona cea mai puțin evanghelizată. Întrucât în timpul iernii plouă mult și apele depășesc un metru înălțime, localitățile devin greu accesibile pentru preoți. Lumea este deschisă, amabilă, dar puțin pregătită din punct de vedere spiritual. Mulți nu știu să facă semnul crucii. Practicanți sunt sub 10%. Problema cea mai mare cu care se confruntă societatea și Biserica în această zonă este familia. Un procentaj de 10% sunt familiile căsătorite religios, multe trăiesc în concubinaj. Din acest motiv, ne-am gândit să înființăm o mișcare familială în parohie, cu programe de formare pentru familiile căsătorite religios, cu o trăire morală bună. Ulterior, aceste familii vor căuta și se vor aduna cu alte familii pentru a citi și celebra cuvântul lui Dumnezeu, pentru a-i ajuta pe ceilalți să-și întemeieze familia în spiritul credinței creștine.
O altă dificultate este sărăcia și șomajul. Cei care nu au un loc stabil de muncă în Ecuador depășesc 60%. Două-trei milioane de ecuadorieni lucrează în Spania, Italia sau SUA. În Spania, de pildă, se spune că pe primul loc printre emigranți sunt ecuadorienii, urmați de marocani și de români.
Destul de mulți ecuadorieni din zonele rurale locuiesc în case construite din bambus, așezate pe șase, opt sau 12 piloni, aceasta din cauza apelor din timpul iernii. Mai mult de 70% dintre oameni se ocupă cu agricultura (plantează orez) sau creșterea animalelor. Cei de la orașe se ocupă, în general, cu negoțurile. Femeile, în mare parte, sunt fie vânzătoare, fie profesoare, însă majoritatea sunt casnice.
Misiunea mea de paroh a început în luna noiembrie 2005 într-un canton care se numește Palestina. Parohia, un orășel înconjurat de 40 de sate cu circa 15 mii de credincioși catolici, se întinde pe o suprafață de 600 km2. Inițial mi-am propus să vizitez toate satele care fac parte din canton. Locurile de întâlnire erau la capelă. Opt dintre cele 40 de comunități aveau capelă. Unde nu era capelă era școala. În mare parte oamenii erau anunțați că voi veni la ei. Am început să mergem din comunitate în comunitate, le-am spus cine sunt și că am venit pentru ei ca să-i ajut, însă ei se uitau ciudat la mine. Atunci am fost cu totul dezamăgit. După o lună de muncă, vizitând jumătate dintre case, nu știam care o să fie planurile de viitor, de unde și cum să încep.
În momentul în care mergeam să mă întâlnesc cu oamenii, luam întotdeauna cu mine Biblia. Am mers doi câte doi, misionari și cateheți, la fiecare casă, pentru a ne ruga, apoi îi invitam la sfânta Liturghie seara. De multe ori se întâmpla ca biserica să fie plină, însă alteori nu veneau decât doi, trei. După un an de muncă cu oamenii, prin vizite la ei acasă, prin rugăciune, am văzut primele rezultate. Dacă la început, duminica la Liturghie erau vreo 200 de persoane, acum biserica este plină, neîncăpătoare. Și mă bucură mult satisfacția pe care o văd pe chipul oamenilor când trec pe la ei. Aceasta îmi dă curaj și încredere.
Centrul Misionar Diecezan Iași