Întrecere în trecere
În fiecare an asistăm la tot felul de întreceri sportive. Milioane și milioane de oameni le privesc, le admiră, le comentează. Însă până la performanță drumul e lung. Cuvintele din evanghelie: "Mulți chemați, puțini aleși" sunt valabile și aici. Câți părăsesc idealul propus doar după câteva antrenamente! O muncă grea, istovitoare, care apare la orizont, îi face pe mulți să abandoneze drumul pe care au făcut primii pași. Apare ispita unei munci zadarnice. "Dacă nu voi urca niciodată pe podium? Dacă medaliile vor fi întotdeauna ale altora?" Aceste gânduri taie elanul primordial și pentru unii întoarcerea din drum este inevitabilă. Antrenorul nu dă doi bani pe cei care se lasă învinși de astfel de gânduri. El îi ochește pe cei care au voință puternică și merge la drum cu ei până la capăt. Le șoptește din când în când: "Veți fi cei mai buni!".
Voința în viața omului joacă un rol foarte important. Ea ne dirijează în viață. Ne îndreaptă spre un lucru sau altul. Prin ea devenim buni sau răi. Secretul performanțelor de tot felul stă în voința omului. Și secretul sfințeniei tot aici stă. Întrebat fiind un sfânt de cineva: "Ce trebuie să fac ca să ajung sfânt?", a dat răspunsul: "Trebuie numai să vrei". Sfântul Augustin, privind la cei care au urcat pe culmile sfințeniei, își repeta: "Dacă alții au putut, eu de ce nu aș putea?".
Trecând pe acest pământ nu putem uita că suntem într-o întrecere. Nu neapărat cu alții, ci cu noi înșine. Trebuie să învingem omul vechi din noi pentru ca să apară acea ființă care nu mai face rău nimănui, acea ființă care rămâne mereu în iubire, adică în Dumnezeu. Și această victorie asupra omului vechi din noi este mult mai importantă decât cea de la 100 metri garduri.
Creștinismul e numit religia iubirii. Și fiind așa ar trebui ca el să pătrundă peste tot în lume. Ar trebui ca iubirea să domine viața oamenilor. Din păcate mai sunt țări care se tem de creștinism. George Bush, președintele Americii, ieșind de la o slujbă religioasă în China, în perioada jocurilor olimpice, le-a spus chinezilor: "Nu vă temeți de iubire, nu vă temeți de Dumnezeu". Dintr-un miliard trei sute de milioane de chinezi, doar 14 milioane au primit creștinismul și acesta nu fără prigoană. Se știe foarte bine că regimul comunist nu a promovat iubirea, ci lupta de clasă. Nu a promovat niciodată libertatea religioasă. Dincolo de Marele Zid Chinezesc făcut din piatră, există și un alt zid construit împotriva voinței oamenilor și apărat cu puterea armelor. E zidul care închide calea omului spre Dumnezeu, e zidul care închide calea spre religia iubirii.
Unii au regretat că jocurile olimpice au fost încredințate Chinei pentru că nu e o țară în care oamenii se bucură de drepturi depline. Dar poate că această întrecere în trecere pe la acest popor să fi deschis o poartă în zidul chinezesc ca să apară o lume nouă. Poporul chinez cu o vechime de 5.000 de ani a inventat și ne-a dat hârtia de scris. Ea s-a răspândit în lume pentru că oamenii și-au dat seama de necesitatea ei. Ea se află acum la orice popor. Noi, creștinii, trebuie să dăm poporului chinez și tuturor popoarelor iubirea. Cei care încep să trăiască din iubire își dau seama îndată de necesitatea ei. Iubirea e mai necesară decât hârtia de scris.
Pr. Eugen Budău