Apele mi-au lăsat un semn
Pentru mine, ori de câte ori am ocazia să particip la prima sfântă Împărtășanie, indiferent a cui, este un moment special. Nu știu dacă îmi amintesc prea multe de când eram copil, dar prima sfântă Împărtășanie mi-o amintesc în detalii. Știu cum a decurs pregătirea, cum am făcut prima Spovadă, cum m-am comportat după ea și, mai ales, câtă atenție am dat rochiei mele care, trebuie să recunosc, era prima mea rochie nouă. Până atunci purtam doar rochiile de la sora mea mai mare.
Bineînțeles, când vorbesc de acest mare eveniment, nu pot să nu-i amintesc și pe părinți, mai ales pe mama, care, mai mult decât părintele care ne pregătea, dorea să știu catehismul și rugăciunile fără greșeală. În același timp îmi spunea mereu: "Tu trebuie să te ferești de orice păcat!" Mi-o spunea cu atâta naturalețe și seriozitate încât și astăzi încă îmi sună în urechi această dorință a ei. Atât de serios am trăit momentul că, după Liturghia primei sfinte Împărtășanii, întorcându-mă acasă, eram atât de cuminte și tăcută încât părinții au crezut că m-am îmbolnăvit. Eu însă încercam să conștientizez, atât cât o permitea vârsta, ce însemna să-l primești pe Isus în suflet pentru prima dată.
Cum se obișnuiește, la sfârșitul Liturghiei primei Împărtășanii, preotul ne-a oferit o amintire, o imagine alb-negru, așa cum erau atunci, în care este reprezentat Isus care împărtășește o copilă îmbrăcată în haină de mireasă. Sub această imagine era scris numele meu, numele preotului care ne-a pregătit și data. Este o amintire pe care a primit-o, cred, fiecare copil, la timpul potrivit. Pentru că mi-a plăcut atât de mult acest eveniment, la câteva zile am pus această amintire într-o ramă, iar atunci când m-am căsătorit am ținut s-o iau cu mine, alături de alte lucruri pe care mama mi le-a oferit conform obiceiului. Mulți s-au mirat de-a lungul timpului văzând-o, mai ales că era alb-negru. Unii își mai aminteau de preotul care mă pregătise, alții nu. O pusesem pe unul dintre pereții din spate ai holului casei.
Într-o zi, așa cum se știe deja, a venit o mare viitură. Am fost anunțați să părăsim imediat locuințele și să ne refugiem pe un deal alăturat. În stresul care a urmat numai de tablourile din casă nu mi-am amintit. De fapt, nici nu mă gândeam că apa poate fi atât de mare încât să ajungă până la ele. Am strâns imediat ce aveam la îndemână, am pus aparatura electrică pe pat și am plecat.
În curând aveam să asist neputincioasă alături de restul familiei la modul în care, apa, încet-încet, punea stăpânire pe ceea ce, până atunci, credeam că stăpânim doar noi, pe casă. Până în ultimul moment m-am rugat lui Dumnezeu să nu cadă, dar inevitabilul s-a produs.
M-am rugat apoi să-mi dea tărie să pot merge mai departe. Știam că nu sunt singura căreia i se întâmplase o astfel de nenorocire. Poate că așa a voit Dumnezeu! Nu știam dacă trebuie să o iau ca pe o pedeapsă sau pur și simplu ca pe o întâmplare. Așa a fost să fie! Poate că, în dorința de a avea și nu de a fi, așa cum se întâmplă astăzi, Dumnezeu a voit să ne dea un semn. Nu știu! Poate că un semn e și faptul că, deși căzut, peretele pe care era amintirea mea de la prima sfântă Împărtășanie, încă mai plutea la capătul curții, iar deasupra, încă în cuiul pe care o prinsesem, era amintirea mea, acea imagine la care țineam atât de mult. (Maria)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba