Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ioan al XXIII-lea

Fericitul Ioan al XXIII-lea, Papa cel Bun, cum era supranumit, pe numele său Angelo Giuseppe Roncalli, al treilea din cei 13 copii ai familiei, s-a născut la 25 noiembrie 1881 în localitatea Sotto il Monte - Bergamo, Italia, într-o familie de agricultori. A urmat școala primară în oraș, a fost instruit de un preot din Carvico, iar la vârsta de 12 ani a intrat în Seminarul din Bergamo. În anul 1901, o bursă a Fundației Cerasoli i-a permis să studieze istoria Bisericii cu renumitul profesor Umberto Benigni la Roma. A fost sfințit preot în anul 1904. Continuându-și studiile în dreptul canonic este numit secretar al noului episcop din Bergamo, Giacomo Radini-Tedeschi. Angelo îl slujește timp de nouă ani pe acest prelat însărcinat cu problemele sociale, dobândind o experiență deosebită și o mare înțelegere a problemelor clasei muncitoare. A predat apologetica, istoria Bisericii și patrologia la Seminarul din Bergamo.

O dată cu intrarea Italiei în Primul Război Mondial, în anul 1915, este rechemat în serviciul militar în calitate de capelan. La terminarea serviciului, în anul 1918 este numit director spiritual la Seminarul din Bergamo, înființând totodată și un cămin pentru studenții din acest oraș.

În anul 1921 este chemat la Roma pentru a reorganiza Congregația "De Propaganda Fide" (Congregația pentru Răspândirea Credinței). Fiind numit episcop titular de Areopolis și vizitator apostolic în Bulgaria în anul 1925, se îngrijește imediat de problemele bisericilor orientale. Este transferat în anul 1934 în Turcia și Grecia ca delegat apostolic și înființează la Istanbul un birou pentru ajutorarea prizonierilor de război. În anul 1944 este numit, de papa Pius al XII-lea, nunțiu la Paris pentru a sprijini eforturile postbelice ale Bisericii din Franța, și devine primul observator permanent al Sfântului Scaun pe lângă UNESCO, luând cuvântul în cea de-a șasea și a șaptea adunare generală a organizației, în anii 1951 și 1952. În anul 1953 devine cardinal-patriarh al Veneției și speră să-și petreacă ultimii ani din viață în această misiune pastorală.

Pregătea actele sinodale ale primului său sinod diecezan, care a avut loc în anul 1958, când a fost chemat la Roma pentru a participa la conclavul care l-a ales papă.

În primul său discurs public, papa Ioan al XXIII-lea și-a exprimat preocuparea pentru reunirea cu creștinii separați și pentru pacea în lume. Una dintre primele sale acțiuni a fost aceea de a anula reglementarea lui Sixt al IV-lea care limita numărul membrilor Colegiului Cardinalilor la 70; în următorii patru ani mărește numărul lor la 87, cu cea mai mare reprezentare internațională din istorie. La mai puțin de trei luni de la alegere a anunțat că va ține un sinod diecezan la Roma, va convoca un conciliu ecumenic și va revizui Codul de drept canonic. Sinodul, primul din istoria Romei, s-a ținut în anul 1960; Conciliul Vatican II a fost convocat în anul 1962, iar Comisia Pontificală pentru Revizuirea Codului a fost numită în anul 1963.

A apărat libertatea și demnitatea omului în enciclica Pacem in terris, care a fost promulgată în anul 1963. A ridicat Comisia Pontificală pentru Cinema, Radio și Televiziune la statut curial, a aprobat un nou cod al rubricilor pentru Liturghier și Breviar, a făcut progrese evidente în relațiile ecumenice creând un nou Secretariat pentru Promovarea Unității Creștinilor și a numit primul reprezentant la Adunarea Consiliului Mondial al Bisericilor ținut în New Delhi, în anul 1961. Fundația Internațională "Balzan" i-a acordat Premiul pentru Pace în anul 1962.

De la moartea sa, din 3 iunie 1963, s-au scris și s-au spus multe despre căldura și sfințenia papei Ioan al XXIII-lea, supranumit încă din timpul vieții "Papa cel Bun". Probabil că mărturia lumii a fost exprimată cel mai bine de desenul dintr-un ziar care reprezenta pământul învăluit în doliu și cu titlul simplu: "Un deces în familie". A fost declarat fericit de papa Ioan Paul al II-lea la 3 septembrie 2000.

Andrei Dumitrescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat