Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Monografii -

Bogdănești (Râpa Iepei)

Sfințirea bisericii și a grotei

Noua biserică din Bogdănești (Râpa Iepei) închinată sfintei Fecioare Maria a fost sfințită duminică, 17 august (ora 16.00). Celebrarea a fost prezidată de PS Aurel Percă, cu participarea PS Petru Gherghel și a ES card. Georg Sterzinsky din Berlin.

Minunea minunilor... acest lucru s-a întâmplat în localitatea Bogdănești (Râpa Iepei), un sat uitat de lume, dar nu și de Dumnezeu, în ziua de 17 august, când s-a sfințit noua biserică și grota închinată sfintei Fecioare Maria.

Cu ani în urmă, am slujit aici ca preot, am cunoscut îndeaproape greutățile și suferințele acestei comunități... Era greu din cauza lipsei curentului electric, a apei potabile, a unui drum de acces, dar și a unei biserici, deoarece clădirea veche era într-o avansată stare de degradare.

În urma vizitei pastorale făcută la 23 decembrie 2007, PS Petru Gherghel a avut inițiativa ridicării unui nou lăcaș de cult.

Păstorul diecezei mi-a cerut implicarea directă în realizarea acestui proiect. Deși pentru oameni părea imposibil de realizat, pentru Dumnezeu a fost posibil. Atunci când încercam să prezint acest proiect unor organizații de binefacere pentru susținerea financiară, unii încercau să găsească pe hartă această localitate, însă, din păcate, nu poate fi găsită. Dacă acum câteva luni, localitatea era total necunoscută, în ultimul timp a început să se vorbească despre ea prin implicarea unor oameni cu inimă mare și generoasă care au grăbit realizarea noului lăcaș de cult. Rugăciunile și credința oamenilor au făcut ca într-un timp record, de doar două luni și jumătate, sub coordonarea directă a pr. Toma Encuță, împreună cu un grup de oameni sufletiști și pricepuți din Săbăoani, să ducă la împlinire ridicarea unei noi biserici și a unei grote.

Miracolul a fost posibil datorită intervenției deosebite a Fecioarei Maria sub patronajul căreia a fost pusă această lucrare, știut fiind faptul că anul acesta se împlinesc 150 de ani de la o altă mare minune, apariția Mariei la Lourdes. Cu siguranță că nu mulți din Bogdănești vor putea ajunge la Lourdes din cauza situației materiale, așadar ei sunt bucuroși să o aibă aproape pe Maria, patroana acestei noi biserici, care mijlocește la Isus.

Minunea a continuat și prin ivirea unui drum de acces spre acest frumos "sanctuar", drum care s-a realizat în doar trei zile înainte de evenimentul de duminică; mulți nu dădeau nici o șansă de reușită acestui proiect de care depindea accesul oaspeților spre localitate, dar speranța învinge toate.

Surpriza pentru toți participanții la eveniment a constituit-o prezența cardinalului Georg Sterzinsky din Berlin însoțit de păstorul diecezei și de episcopul său auxiliar. Alături de ei au participat un număr considerabil de preoți atât din țară, cât și din străinătate, ca și un mare număr de credincioși, inclusiv frați ortodocși din comunitățile învecinate.

Pr. Iosif Antoci

* * *

Pr. Iosif Gabor în Dicționarul comunităților catolice din Moldova notează că Bogdănești (Râpa Iepei) este o așezare componentă a comunei Scorțeni, jud. Bacău, situată pe o colină, la răsărit de dealul Grigorenilor, pe stânga cursului superior al pârâului Trebeș. Până la ultima împărțire administrativă a teritoriului, așezarea a purtat numele de Râpa Iepei, denumire populară, care evidențiază relieful de teren, dar socotindu-se a fi un nume rebarbativ, i s-a dat, arbitrar, denumirea de Bogdănești. Se pare că așezarea există în prima jumătate a sec. al XIX-lea și harta comandamentului rusesc din Moldova 1835 o notează ca pe o localitate în curs de formare. Status animarum 1840 al Parohiei Pustiana menționează că la "Kabalo hagojo" = Râpa Iepei este o colonie mică în pădurile lui Secară, de lângă drumul Bacăului, având 9 familii cu 30 de credincioși. Bisericuța veche s-a construit din paiantă, în anul 1935 fiind afiliată mai întâi la Pustiana și apoi din anul 2000 la Tărâța. Actualmente în Bogdănești sunt 17 familii, cu 36 de credincioși.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat