E bine de știut
Păstrarea alimentelor
În lipsa unei cămări răcoroase, mâncarea gătită sau alimentele care trebuie conservate pot fi puse într-o cameră neîncălzită iarna sau îndreptată spre nord.
Salata, castraveții în oțet sau legumele puse în borcane de metal sau de sticlă și din care s-a luat o parte trebuie acoperite cu o pânză îmbibată cu puțin alcool, ceea ce împiedică formarea mucegaiului sau acrirea.
Dacă s-a folosit din borcanul de bulion, peste ceea ce rămâne se poate pune puțină untură de porc, care se sleiește treptat și nu lasă să pătrundă aerul, împiedicând alterarea. Același lucru se poate face și folosind untdelemn, cu care se poate acoperi și restul de legume conservate în borcane de sticlă, după care se recomandă să fie închise ermetic.
Cele mai expuse a se strica sunt vinurile. Alterarea vinului poate fi împiedicată punând sticlele începute și bine astupate cu dop într-o ladă cu nisip în pivniță sau într-o cameră răcoroasă cu gâtul în jos. Prin acest procedeu se elimină aerul din sticlă și vinul rămâne curat și bun.
Știați că?
- Nu este bine să aruncați la gunoi bateriile consumate din aparatele electronice sau telefoanele mobile? O baterie poate otrăvi 900 litri de apă sau 1 m2 de pământ pentru 50 de ani! În multe magazine de electronice sunt containere speciale pentru colectarea bateriilor uzate.