Horgești. O nouă biserică
Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Horgești au avut loc sâmbătă, 16 august, a doua zi de hram.
Liturghia, a fost prezidată de PS Petru Gherghel. A asistat la Liturghie cardinalul Georg Maximilian Sterzinsky, arhiepiscop de Berlin. Au concelebrat 41 de preoți.
Printre credincioșii veniți din diferite localități, cei din Văleni au venit pe jos, în procesiune, în frunte cu parohul lor.
Ceremoniile sfințirii noii biserici au început la ora 10.45, când pr. Emil Lucaci, parohul comunității, un grup de preoți, oficialitățile locale și o mare mulțime de credincioși, i-au întâmpinat pe PS Petru Gherghel și pe ES Georg Sterzinsky. Doi tineri în costum național le-au oferit înalților oaspeți pâine, sare și flori. Fanfara și corul de la Bacău "Sfânta Cruce" au însoțit procesiunea și Liturghia cu cântarea.
Cei 110 nași ai bisericii, cu eșarfe, tineri în costume naționale și copii îmbrăcați în alb au intrat în procesiunea care a pornit spre biserică.
La ora 11.00 a început celebrarea sfințirii noului locaș. După cuvântul de salut al PS Petru Gherghel, parohul le-a urat înalților oaspeți "bun venit" și a oferit câteva date despre biserică.
A fost nevoie de un nou lăcaș, a explicat parohul, deoarece vechea biserică devenise neîncăpătoare pentru cei aproximativ 900 de credincioși câți numără Horgeștiul. În plus ea fusese grav avariată de ultimele cutremure de pământ. Noua biserică a fost construită între anii 2003 și 2008. A fost proiectată de răposatul arhitect Alexandru Frunză, având înălțimea până la cruce 44.40 m, lungimea 43.40 m și lățimea 16 m. Sub coordonarea parohului de atunci, pr. Vincențiu Burlacu, biserica a fost ridicată. La 16 septembrie 2006 a avut loc inaugurarea lăcașului prin Liturghia prezidată de PS Aurel Percă. Din septembrie 2006, s-au făcut altarul, pupitrul și baptisteriul; s-au pus tabernacolul, icoana votivă, icoanele pe sticlă, statuile, calea sfintei cruci...
A urmat binecuvântarea apei și a sării cu care au fost stropiți poporul și pereții bisericii. Nașii, cu o pânză albă, au înconjurat lăcașul sfânt. După ritul deschiderii ușii s-a tăiat panglica și s-a intrat în biserică.
După preoți, în bănci s-a așezat o parte dintre binefăcătorii bisericii: 14 oaspeți din Italia și trei din Germania. Alături de episcopul diecezei, la altar au stat actualul paroh și pr. Vincențiu Burlacu.
La omilie, Preasfințitul Petru Gherghel a arătat în lumina lecturilor sfinte că Dumnezeu s-a îndreptat mereu spre pământ și oamenii i-au ieșit în întâmpinare. Consacrarea altarului și a bisericii din Horgești înseamnă un răspuns dat de comunitate.
Au urmat cinci momente care au constituit partea principală a consacrării: litania tuturor sfinților, rugăciunea de consacrare, ungerea cu sfânta crismă a altarului și a pereților bisericii, tămâierea altarului și a bisericii, împodobirea altarului și iluminarea bisericii.
În cuvântul de la final, cardinalul Georg Sterzinsky a vorbit despre creștinii care trebuie să fie pietre vii în Biserică. A felicitat comunitatea din Horgești pentru noua biserică și i-a îndemnat pe credincioși să se întâlnească tot mai des pentru rugăciune și pentru sfânta Liturghie.
Parohul a adus mulțumiri Domnului că a binecuvântat comunitatea cu harul de a avea un nou lăcaș. A mulțumit apoi oaspeților și tuturor celor care, de-a lungul anilor, s-au implicat pentru a duce la sfârșit construcția bisericii.
În semn de prețuire pentru eforturile depuse, după ce pr. Petru Sescu a dat citire decretului de consacrare a altarului și sfințire a bisericii din Horgești, PS Petru Gherghel a înmânat pr. Vincențiu Burlacu, pr. Emil Lucaci, precum și pr. Alexandru Cobzaru și binefăcătorilor din Asociația "Fratello Mio" din Italia crucea sinodală și medalia comemorativă "Martir Anton Durcovici".
Pr. Cornel Cadar