Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Notă doctrinară
În Sala Vaticană de Presă a fost prezentată, la 14 decembrie 2007, "Nota doctrinară" a Congregației pentru Doctrina Credinței "asupra unor aspecte ale evanghelizării". Documentul aprobat de papa Benedict al XVI-lea reafirmă necesitatea vestirii evangheliei la toate popoarele, evitând riscurile relativismului și indiferentismului religios. Nota cuprinde 13 paragrafe structurate în cinci capitole și un bogat aparat critic cu 56 de note, analizând implicațiile antropologice, ecleziologice și ecumenice ale subiectului analizat.

Aproape de Biblie
Viitorul Sinod al Episcopilor dedicat Scripturii reflectă nevoia catolicilor de a trăi bogăția Bibliei, a declarat arhiep. Nikola Eterovic, secretarul general al acestui organism, la 12 decembrie 2007, într-un interviu acordat publicației L'Osservatore romano. Papa Benedict al XVI-lea a ales să dedice sinodul din perioada 5-26 octombrie temei "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și misiunea Bisericii", o prioritate a Bisericii Universale. Prelatul a sugerat că tema Scripturii are nevoie de o aprofundare la 40 de ani de la constituția dogmatică "Dei verbum" a Conciliului Vatican II.

Cheia speranței
"Numai Cristos ne oferă cheia unei adevărate speranțe, a unei speranțe care întrece orice mică speranță pe care o putem avea", a scris papa Benedict al XVI-lea în mesajul trimis miilor de tineri care, ca în fiecare an, au participat la Cea de-a XXX-a Întâlnire Europeană de Rugăciune organizată de Comunitatea din Taizé, în perioada 28 decembrie 2007 - 1 ianuarie 2008, la Geneva. Întâlnirea face parte din "Pelerinajul încrederii pe pământ", început în anul 1978 din voința fondatorului de la Taizé, fr. Roger Schutz.

Rolul școlilor
Card. Zenon Grocholewski și Mons. Angelo Vincenzo Zani, prefectul și respectiv subsecretarul Congregației pentru Educația Catolică, au prezentat, la 20 noiembrie 2007, în Vatican, un document de 26 de pagini publicat de acest dicaster, intitulat "A educa împreună în școlile catolice: o misiune comună între persoanele consacrate și credincioșii laici". Documentul semnalează lipsa motivației profesorilor, creșterea violenței în școli și în rândul adolescenților și dificultățile cu care se confruntă familiile. "În lume, astăzi există în jur de 250.000 de instituții educaționale catolice frecventate aproape de 42 de milioane de elevi, distribuite pe continente după cum urmează: 10 milioane în Africa, 12 milioane în Americi, 10 milioane în Asia, 9 milioane în Europa și 800.000 în Oceania. Cadrele didactice din școlile catolice sunt în număr de aproximativ 3,5 milioane".

Preot înjunghiat
Părintele capucin italian Adriano Franchini, superior al Custodiei Turciei, a fost înjunghiat în stomac la sfârșitul Liturghiei de duminică, 16 decembrie 2007, în biserica parohială Bayrakli, în Izmir, Turcia. Părintele a petrecut aproape o săptămână în spital, unde starea lui de sănătate s-a ameliorat. Agresorul, un tânăr turc în vârstă de 19 ani, Ramazam Bay, s-a predat la poliție în seara aceleiași zile. Un alt preot italian, pr. Andrea Santoro, a fost ucis în Trabzon în februarie 2006.

Filmul lui Mungiu
Filmul "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" al lui Cristian Mungiu care a primit numeroase premii a fost criticat de numeroase asociații pentru viață. L'Osservatore romano în două rânduri a luat poziție. "Demnitatea spectatorului primește o nouă lovitură sub centură cu acest film recompensat cu Palme d'Or: un semnal dramatic al întoarcerii la barbarismul, individual sau colectiv, al conștiințelor noastre", se spune într-unul dintre articole. În film "se vorbește cu dezinvoltură despre fetuși ca și cum ar fi vorba de lucruri, de obiecte și nu de ființe umane, chemate la viață și apoi ucise și aruncate la coșul de gunoi".

Ziua universitarilor
Cea de-a VI-a Reuniune Generală a Universitarilor s-a desfășurat în perioada 9-13 decembrie 2007, la Roma. La Liturghia de deschidere au concelebrat 14 preoți, printre care au fost și doi preoți români: pr. Isidor Iacovici și pr. Iosif Tiba. Participanții, studenți din diferite centre universitare din Europa și America, s-au recules în fața sfintei Fecioare Maria, cinstită cu titlul "Sedes sapientiae" (Scaunul Înțelepciunii). La 13 decembrie, după Liturghia prezidată în bazilica "Sfântul Petru" de cardinalul Camillo Ruini, alături de care s-au aflat și ÎPS Ioan Robu, pr. Isidor Mărtincă, pr. Iosif Tiba și pr. Csapai Arpad, o delegație a studenților din Albania a încredințat în prezența Sfântului Părinte icoana delegației studenților din România. Icoana va circula în România până în luna martie.

Noul nunțiu
Sfântul Părinte a numit nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova pe Mons. Francisco-Javier Lozano Sebastian, arhiepiscop titular de Penafiel, până în prezent nunțiu apostolic în Croația. Noul nunțiu apostolic la București, Mons. Francisco-Javier Lozano Sebastian, s-a născut la 28 noiembrie 1943, în Spania. A fost hirotonit preot la 19 martie 1968, apoi a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, lucrând în Nigeria, Zimbabwe, Iugoslavia, Africa de Sud, Guatemala, Tanzania, Secretariatul de Stat și Congo. A fost consacrat episcop la 25 iulie 1994. Începând din 4 august 2003 a fost nunțiu apostolic în Croația. Arhiep. Jean-Claude Périsset, fostul nunțiu în România și Republica Moldova, a fost numit de Benedict al XVI-lea ca nunțiu apostolic în Republica Federală Germania, la 15 octombrie 2007.

Film despre Paul
Filmul documentar "Paul, din Tars în lumea întreagă" a fost lansat la Librăria "Pauline" din București, la sărbătorirea a zece ani de la deschiderea librăriei. Momentul a fost marcat la 26 noiembrie 2007. Filmul, o producție realizată în tehnologie digitală, în regia lui Alberto Castellani, ajută la aprofundarea vieții și misiunii apostolului Paul, mult iubit de papa Benedict al XVI-lea, care a declarat anul 2008-2009 ca An Paulin. Filmul este disponibil pe DVD, în limbile română, italiană, engleză și franceză.

Hramul românilor
Românii de la Roma au sărbătorit hramul în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, sâmbătă, 8 decembrie 2007, când a fost celebrată o Liturghie solemnă în limba română de PS Aurel Percă la biserica "Santa Maria in Campitelli", piața Veneția. La celebrare au fost prezenți mulți credincioși și un mare număr de preoți. Au fost prezenți și pr. Isidor Iacovici, capelanul emigranților catolici români din Roma, și Mons. Anton Lucaci, coordonator național al pastorației emigranților români în Italia. Au participat și Lidia Turconi, de la Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, și delegați ai unor asociații laice nonguvernamentale.

Proiect pentru tineri
Sub motoul: "Deciziile pe care le iei astăzi sunt importante pentru ceea ce vei fi în viitor" (Jim Burns), Asociația "Familia și Viața" din Roman a lansat, la 28 noiembrie 2007, proiectul: "Tinerii față în față cu viața!". Scopul proiectului este informarea și responsabilizarea tinerilor cu privire la darul vieții, al valorii propriei sexualități, precum și riscurile la care se expun prin adoptarea unui stil de viață libertin, permisiv și imoral. Proiectul "Tinerii față în față cu viața!" este realizat în colaborare cu liceele din Roman și localitățile învecinate. Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani școlari, 2007-2008 și 2008-2009, exceptând vacanțele.

In memoriam
S-au împlinit 56 de ani de la moartea episcopului martir Anton Durcovici la 10 decembrie 2007. PS Petru Gherghel a celebrat sfânta Liturghie pentru episcopul Durcovici luni, 10 decembrie 2007, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La Seminarul din Iași a fost conferința "Anton Durcovici a murit la Sighet. Merită să ținem minte!", ținută de pr. Wilhelm Dancă. Cu acest prilej a avut loc și înmânarea diplomelor de bacalaureat și a diplomelor de licență pentru promoția de preoți 2007. În anul 2008 se vor împlini 120 de ani de la naștere și 60 de ani de la hirotonirea lui Anton Durcovici ca episcop. Cu această ocazie vor avea loc inițiative și celebrări speciale.

Tineri împreună
Tinerii din Acțiunea Catolică Săbăoani, împreună cu pr. Claudiu Budău, responsabil cu pastorația acestora, au organizat în duminica a treia din Advent, 16 decembrie 2007, denumită și "Gaudete", o întâlnire la care au participat tineri din parohiile: Pildești, Gherăești, Tămășeni, Barticești, Roman, Sagna, Nisiporești și Valea Mare. Întâlnirea a cuprins un program de colinde prezentat de fiecare grup de tineri și un program de divertisment cu scenete și cântece.

Altar nou
PS Petru Gherghel a sfințit în ziua de 6 decembrie 2007, în cadrul unei Liturghii solemne, noul altar al bisericii "Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Pildești. În decursul anilor, biserica din Pildești, veche de peste 114 ani, a suferit mai multe modificări, prin lucrări de modernizare și finisare. În cadrul predicii, PS Petru a subliniat că fiecare dintre cei prezenți trebuie să fie o piatră vie, iar împreună să formeze cea mai frumoasă dintre biserici.

Preot carmelit român
Fratele carmelit Mihai Augustin Folner, din Faraoani, a fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a ES Mons. Paolo Schiavon, episcop auxiliar de Roma, în ziua de 8 decembrie 2007, în Parohia "S. Maria del Carmelo" din Roma. Din România au participat pr. Tiberiu, pr. Adrian Chili, precum și părinții și rudele noului preot. Pr. Mihai Augustin își va continua studiile de licență, specializându-se la "Claretianum" - Institutul de Teologie a Vieții Consacrate, mai precis, în "Formarea la viața consacrată".

Diacon român
Ioan Budulai, originar din Iugani, a fost hirotonit diacon pentru Dieceza de Insbruck, Austria, la 8 decembrie 2007, în domul din Insbruck. Episcopul consacrator a fost Manfred Scheuer, episcop diecezan de Insbruck. Din Dieceza de Iași au luat parte la ceremonie: pr. Marcel Blaj, pr. Egidiu Condac și un mic grup de credincioși din Iugani.

Comisie
Membrii Comisiei Diecezane pentru Viața Consacrată s-au întâlnit la casa "Misionarelor Patimii lui Isus" din Butea, la 9 decembrie 2007, pentru a discuta inițiativele și propunerile făcute la nivel de comisie și pentru a stabili programul viitoarelor întâlniri. S-a stabilit ca Ziua Persoanelor Consacrate, de la 2 februarie, să fie celebrată în comunitatea proprie sau în parohie, iar în ziua de 3 februarie, să fie celebrată în cele patru zone: Iași, Roman, Bacău, Onești. S-a decis înființarea unei alte zone: Suceava. Următoarea întâlnire a comisiei va fi la 2 martie, la casa provincială a Fraților Franciscani din Bacău.

Lumina păcii
În Parohia "Ss. Petru și Paul" din Bacău, la 22 decembrie 2007, s-a desfășurat ceremonia de distribuire a luminii păcii către grupurile Scout și către reprezentanți regionali și parohiali ai organizațiilor de tineret din Dieceza de Iași, cu scopul de a asigura o răspândire a mesajului de pace în cât mai multe comunități și la cât mai multe persoane. Lumina păcii este o inițiativă lansată în anul 1989 prin implicarea cercetașilor din Viena și din alte orașe austriece. O delegație a cercetașilor din România a adus pentru prima oară lumina păcii în țară în anul 1996. Proiectul "Lumina păcii de la Betleem" este la a 19-a ediție în Europa și la a 12-a în România.

"Dăruind, vei dobândi!"
Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat, în perioada 1-22 decembrie 2007, campania de strângere de fonduri pentru Crăciun sub deviza "Dăruind, vei dobândi!". Fondurile obținute de la donatori individuali și firmele interesate au fost folosite pentru a dărui cadouri de Crăciun pentru copiii care provin din familii cu probleme sociale și financiare grave din regiunea Moldovei. Campania a inclus mai multe etape și diferite strategii (mesaje email, distribuirea de pliante și fluturași, cutii de colectă, vânzări de produse sub emblema campaniei, evenimente publice, concerte și spectacole.

Pe scurt
2007: 24-25 noiembrie: Vizită pastorală în Parohia Talpa
- 28 noiembrie, 26 decembrie: Întâlniri ale membrilor Asociației Misionare "Inimi de Mamă" la Tomești
- 30 noiembrie - 2 decembrie: Întâlnirea Consiliului Director al Federației Acțiunii Catolice din România (ACRO) la Sângeorz Băi, pentru un curs de formare cu tema "Dezvoltarea echipei"
- 1-20 decembrie: Spectacole cu piesa "Cadoul" organizate de Centrul "Xaverianum" și Centrul Diecezan Caritas din Iași în diferite locații din Iași
- 8 și 9 decembrie: Depunerea adeziunii pentru AC de către 1.844 de copii, tineri și adulți în 41 de parohii din Dieceza de Iași
- 8-9 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Târgu Frumos
- 13 decembrie: Sesiune științifică ecumenică organizată la Roman de Centrul de Cercetare Ecumenică și de Dialog Interreligios "Pax et Unitas" din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, având tema: "De la Nyborg la Sibiu - actualizarea timpurilor ecumenice"
- 17 decembrie: Ședința preoților din Decanatul de Traian în Parohia Galbeni
- 22-23 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Tărâța
- 26-27 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Târgu Ocna
- 29-30 decembrie: Vizită pastorală în Parohia Tomești
2008:
3-5 ianuarie: Zile de reculegere pentru tineri la Casa "Maica Speranța" din Barticești.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat