Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Vocația unui misionar

N-a fost nici ieri, dar nici cu mult timp în urmă: aveam 19 ani. Mândru că sunt tânăr, eram mulțumit de mine; eram convins că nu am prea multe defecte, dar multe calități. Pentru a-mi îndepărta orice gând tulburător, îmi spuneam că voi contribui și eu cumva pentru rezolvarea problemelor lumii și societății. Alții? Nu prea intrau în calculele mele...

Într-o zi, sora mea mi-a arătat câteva fotografii pe care le primise de la o prietenă care, la rândul ei, le avea de la un misionar. Printre aceste imagini, aceea a unui tânăr cu chipul trist și mâinile atinse de lepră, roase de boală. În mâinile putrezite deja, era toată mizeria lumii care mă interpela. Era Cristos care îmi spunea încă o dată, printr-o voce puternică, ceea ce îmi dăduse deja să înțeleg, în mod delicat, în profundul inimii: "Ai încredere în mine..., mergi... și vei câștiga totul. Eu voi construi, într-un alt mod, visul tău, dacă ești dispus să pierzi... pentru mine și pentru alții!"

Când mi-am anunțat tatăl că vreau să plec misionar, a rămas calm și, cum nu găsea nimic altceva să-mi spună, îmi replică: "Nu te simți bine cu noi?" Și-a pus mâna la bărbie, și a adăugat: "Oricum, dacă tu crezi că Dumnezeu te cheamă, nu voi fi eu acela care să te împiedic. Dar amintește-ți doar un lucru: dacă pleci, nu uita că noi suntem oameni încăpățânați care muncim și pe timp urât". Era un alt mod de a traduce fraza Evangheliei: "Dacă pui mâna pe plug, nu mai privi înapoi".

Nu voiam ca logodnica mea să afle de la alții și nu mă simțeam pregătit încă să îi spun. Voind să fiu cinstit cu ea și cu mine, am petrecut luni reflectând, pentru a fi sigur că acționez din convingere și nu din sentimentalism. Nu poți glumi cu apelul Domnului, nici cu inima persoanei iubite... Într-o zi, ne-am dat întâlnire și mi-am luat inima-n dinți. "Am un secret să îți spun, am bâlbâit eu, probabil te va durea, dar în inima ta mă vei înțelege..." Când am spus cuvântul care exprima tot, și-a ascuns fața în mâini. Câteva lacrimi lunecaseră printre degete. Când în sfârșit mă privi, mi-a spus: "Nu-mi va fi ușor, dar sper să-ți pot spune curând că te admir! Drumul meu nu este atât de clar ca al tău, dar, oricare ar fi, sper ca Domnul să mă inspire să fac și eu ceva... pentru el și pentru alții!".

Cu ajutorul persoanelor experimentate, străbătând mulți ani de formare, Dumnezeu îți cizelează un suflet de misionar. Apoi, într-o bună zi, pentru a simboliza ofranda totală, primești ungerea, iei paharul în propriile mâini: ești preot. Pentru Cristos și pentru alții... A sosit mai pe urmă și momentul plecării. Am ales Africa, marele continent negru, pentru că prietenul meu cu chipul trist și mâinile roase de lepră era un african. După sosirea mea, am sperat mereu să-l întâlnesc, în mijlocul acelora unde trăiam, pe tânărul om prin care mi-a venit chemarea Domnului... L-am descoperit într-o duminică într-un local unde veneau toți cei atinși de lepră. I-am strâns puternic mâinile roase de maladie, apoi am celebrat Liturghia și am luat ostia în mâini... Mâinile mele, de data aceasta, tremurau sub emoția pe care inima mea o resimțea atingând pe Cristos agonizând în suferința altora... Pentru aceasta am venit, și pentru aceasta am rămas dăruindu-mă cu bucurie până la capăt.

Traducere de Minodora Mărtinaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat