Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Neascultarea era să mă coste

Se vorbește astăzi din ce în ce mai mult despre faptul că tinerii și copiii nu mai sunt ca altădată. Schimbările din societate au influențat în mare măsură și schimbarea generațiilor actuale de copii și tineri.

Computerul, internetul, jocurile de pe internet, posibilitatea altădată de neconceput a "navigării" prin lumea întreagă doar prin intermediul mouseului, telefonia mobilă etc. sunt câteva din mijloacele care determină aceste schimbări rapide. În același timp, legile care interzic violența fizică asupra copiilor, asupra elevilor, dar și drepturile omului, toate acestea par să îngrădească libertatea părinților în a-și stabili o strategie clară privind educația copiilor, fie ea bazată și pe frică.

Eu însumi sunt un tânăr al zilelor noastre, născut după revoluția din 1989, cu posibilități materiale destul de bune, dintr-o familie înstărită. Nu pot să spun că am fost îndemnat să-l caut pe Dumnezeu. Am fost botezat, am primit Întâia Împărtășanie și Mirul, dar le-am primit doar pentru că le-au primit și colegii mei de școală și prietenii mei de joacă.

Când eram mic, alături de un alt prieten de-al meu, mai mergeam la Liturghia copiilor. Îmi plăceau mult cântecele și întrebările pe care le punea părintele la predică. Însă de când am început să mă inițiez în tainele computerului, internetul și jocurile pe calculator au devenit prioritare, iar părinții mi-au permis orice. Curând, nu mai mergeam deloc la biserică, nici măcar la Liturghia de duminică, deși crescusem și aș fi putut să particip și la multe alte activități pe care le fac tinerii în cadrul parohiei. Consideram că eram prea obosit. Scuza că am treabă a trecut cu bine de insistențele palide ale mamei.

Când am împlinit 18 ani am luat permisul de conducere, o dorință pe care o aveam de multă vreme, vârsta nu-mi permitea însă și această oportunitate. Abia acum, părinții, după ce mi-au luat și mașină, au început să insiste că trebuie să conduc cu atenție, cu prudență, să nu merg cu viteză, să nu conduc beat sau obosit și să am grijă mai ales la trecerile de pietoni. Dar am putut!?

Pot să spun că de mult își pierduseră controlul asupra mea. Mă obișnuisem deja să fac ce vreau, ce-mi place și mai ales ce îmi producea plăcere, iar condusul mașinii era una dintre marile mele plăceri. Îmi plăceau fetele care întorceau capul privindu-mă cum conduc și cum îmi scârțâiau roțile. Nici măcar computerul nu mă mai putea dezlipi de mașină. Începuse atât de mult să-mi placă încât nu mai țineam cont de reguli, de capacitatea mașinii și de pietonii peste care aș fi putut să dau din neatenție.

Într-o zi însă, când mă întorceam de la școală, totul s-a terminat! Mă apropiam de o intersecție cu viteză destul de mare. În mașină aveam trei colege cărora le promisesem de mult o plimbare cu mașina. Pentru moment am avut impresia că voi putea trece fără probleme, așa că nu am frânat prea mult. Din stânga însă, pe drumul cu prioritate, fără să o observ, venea o altă mașină, ca și mine, cu viteză. A reușit să se oprească și nu o să vă vină să credeți, la 5 mm de oglinda mea. În acel moment mi-am revăzut parcă tot firul vieții și o seninătate de nedescris mi-a inundat sufletul. Mi-am dat seama că îngerul meu păzitor m-a ocrotit.

După ce mi-am revenit din șoc, primul cuvânt pe care mi-l amintesc a fost: "Mulțumesc, Doamne!" Și de atunci, mașina mea împreună cu mine sunt în fiecare duminică la biserică și la toate activitățile pe care le fac tinerii la nivel de parohie. Până și părinții mei sunt uimiți, dar nu-și explică schimbarea! Cred că Dumnezeu a voit să mă readucă cu picioarele pe pământ și a reușit! (Edi)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat