

Interviu cu pr. Dominikus Trautner
A privi spre ceea ce este important
În catedrala romano-catolică din Iași a avut loc sâmbătă, 19 iulie, un concert de orgă susținut de pr. benedictin Dominikus Trautner (Germania). În program au fost lucrări din Bach, Mendelssohn, Boelmann, Widor și Vierne. Înainte de a se întoarce în țară a avut amabilitatea să răspundă la câteva întrebări.
- Cum v-ați hotărât să deveniți călugăr benedictin?
Încă din copilărie mi-am dorit să devin preot. Unchiul meu a fost preot. Prin intermediul internatului și al școlii la benedictini am simțit chemarea interioară. Mai întâi a fost doar o încercare. Știam că pot merge oricând acolo și în același timp că pot deveni și preot diecezan. M-a fascinat însă foarte mult caracterul solemn al Liturghiilor din cadrul mănăstirii benedictine.
- Cum ați descoperit iubirea sau înclinația spre muzica clasică? Spre cea interpretată la orgă?
Când eram copil și apoi tânăr ascultam foarte multă muzică clasică. Orga m-a atras dintotdeauna. Am voit să învăț să cânt la orgă dintr-o pasiune personală. Înclinația spre muzica clasică nu poate fi o constrângere; nu pot fi constrâns să-mi placă fotbalul, de exemplu. Fiecare simte în interiorul său.
- Ce le-ați spune tinerilor de azi despre muzică? Ce anume le-ați recomanda?
Le-aș recomanda să înceapă cu Bach, Händel, Mozart, Beethoven, sau cu alții din alte locuri care să trezească interesul, entuziasmul. Apoi să continue cu compozitori mai grei, cu cei moderni...
- Împărtășiți-ne ceva din spiritualitatea benedictină pe care o trăiți?
Ora et labora! Când este preponderentă munca poți să te dispersezi ușor în fel și fel de activități. Mereu trebuie să actualizăm ceea ce este prevăzut în Regulă: "Să nu preferi nimic înaintea lui Cristos". Un novice este examinat dacă într-adevăr îl caută pe Dumnezeu. Pentru mine aceasta înseamnă un exercițiu continuu, o cale, un proces de desprindere de ceea ce este pământesc, de lucrurile efemere și o încercare de a privi spre ceea ce este esențial și important. Asta oferă relaxare și libertate interioară. Dar este o cale care trebuie să conducă spre scop.
- În Biserica Catolică din România cum v-ați simțit?
Minunat! Cei pe care i-am întâlnit au fost toți foarte amabili, prietenoși. Persoanele pe care le-am văzut la sfânta Liturghie au arătat interiorizare și evlavie. Acest lucru se simte și are putere de convingere.
A consemnat pr. Cristian Diac