
Apostolul neamurilor (XI)
În partea a doua a primului capitol, din Scrisoarea întâi a sfântului apostol Paul către Timotei (1Tim 1,12-18), autorul își schițează vocația, oferită ca model pentru ucenic.
Își exprimă recunoștința pentru faptul că Isus Cristos l-a găsit "vrednic de încredere pentru slujirea sa", deși anterior fusese un "defăimător, un persecutor și un insultător", justificându-și comportamentul prin "neștiință", adică necunoașterea corectă a lui Isus, fiind trup și suflet atașat sinagogii.
Transformarea sa, din prigonitor în apostol, se datorează "harului Domnului nostru, care s-a revărsat din plin, împreună cu credința și iubirea care sunt în Cristos Isus" (v. 14). Ce mărturie sinceră, autocritică, despre convertirea sa! "Cristos Isus a venit în lume ca să-i mântuiască pe cei păcătoși, între care eu sunt primul" (v. 15).
Cristos și-a arătat îndelunga răbdare față de Saul, pentru a face din el "un model pentru cei care vor crede spre viața cea veșnică". Preamărirea unicului Dumnezeu încununează convertirea și vocația sa: "Regelui veacurilor, celui nepieritor, celui nevăzut și unicului Dumnezeu să-i fie cinste și glorie, în vecii vecilor. Amin".
Timotei, care înseamnă cinstitor de Dumnezeu, este discipolul de încredere al lui Paul. El l-a însoțit pe marele apostol în ultimele călătorii misionare, participând la înființarea comunităților creștine din Filipi și Tesalonic, rânduit episcop în Efes. Apostolul îi scrie pentru a-l încuraja, la începutul misiunii sale pastorale.
Considerându-l ca fiul său sufletesc, îl îndeamnă să susțină "lupta cea bună, păstrând credința și conștiința curată" (v. 18).
Sfântul Paul se exprimă ca un încercat apostol care a dus permanent, el însuși, lupta cea bună pentru evanghelie, așteptând cu o conștiință bine verificată, coroana de la dreptul judecător.
P.A.D.