Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

A fi misionar

Ne este frică de suferință, de lipsuri, de boală. O frică zilnică ce ne șterge zâmbetul de pe chip și ne izolează într-o muncă ce ne rupe de semeni. Ne plângem de munca prea grea la patron, de salariile prea mici, de temele prea multe și grele, de lipsurile prea mari, de scumpirile prea dese și de atâtea altele. De fapt cine nu se plânge?

Citeam într-o carte că, în Africa, chiar și cei mai mici copii nu plâng niciodată fără motiv. Ei nu știu să facă mofturi și nu au pretenții. Sunt bucuroși dacă primesc o farfurie de mâncare și dacă au apă cât să o bea cu un capac de sticlă. În secolul al XXI-lea acești copii poartă papuci făcuți din cauciucuri de mașină și din cutii de Cola, turtite și legate de picioare, dar au cântecul și dansul în sânge. Un casetofon cu baterii e culmea civilizației, iar electricitatea e prezentă doar în câteva orașe. Școala e un lux de care foarte puțini au parte în detrimentul fraților rămași acasă, la muncă, pentru plata studiilor lor.

Un misionar român povestea că, mergând în mașină, împreună cu un copil din Kenya, purta cu el un drapel kenyan. Copilul l-a întrebat pe preot dacă știe ce reprezintă culorile steagului. Preotul a răspuns că nu știe. Atunci copilul i-a explicat că verdele reprezintă verdeața, roșul reprezintă viața, iar negrul oamenii. Și a adăugat copilul: tu nu ești pe steag. Însă preotul era acolo, nu pe steag, dar steagul și Kenya erau în inima lui.

A fi misionar nu este o aventură, nu este o evadare, nici o plecare de acasă, e cu mult mai mult decât atât. A fi misionar înseamnă a-ți deschide inima, a trăi pentru aproapele, a împărți cu el binele tău și a te umple cu suferințele lui, indiferent ce culoare are pielea acestuia. Cine nu este misionar acasă la el, nu poate fi misionar niciunde. Misionarismul este înscris în inima creștinului ca o pecete, e gravat la Botez, e o chemare și o trimitere pe care Duhul Sfânt ne-o oferă ca și confirmare la sfântul Mir. Măsura folosită prin care dăruiești este măsura care te îmbogățește pe tine, într-o cunoaștere de sine și un mod de a dialoga cu Dumnezeu prin inima aproapelui. Atunci când te apropii de cel ce suferă ca de un loc sacru, intri în dialog cu Dumnezeu.

Ani și ani, noi, românii, am primit ajutoare de la țările "mai bogate", iar Occidentul și-a deschis brațele să ne primească suferința și să ne ungă sufletele rănite. Acum este rândul nostru să ne deschidem inimile și să ne plecăm privirea spre țări mai sărace ca noi. Nu trebuie să fii bogat ca să oferi, dar trebuie să ai inimă, iar ea să palpite de iubire creștină.

Asemenea sfintei Tereza a Pruncului Isus, putem fi misionari acasă prin: intenția misionară în rugăciunea zilnică, susținerea misionarilor ad gentes, prin rugăciune și sprijin financiar.

Doresc să mă fac vocea celor peste 2.500 de copii din Kenya și Coasta de Fildeș, ca să mulțumesc tuturor celor care, sensibili la șoapta harului, s-au decis să susțină material, pe o perioadă de un an sau atât cât pot, grupuri de copii din aceste țări. Banii sunt un mijloc necesar, dar harul este cel care lucrează. Ca urmare, mulțumim tuturor și invităm pe cât mai mulți creștini să susțină cu rugăciuni și după posibilități pe misionarii care iubesc pe Dumnezeu, oamenii și țările de misiuni.

Mariana Sofronie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat