Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

În loc de "mulțumesc"!

Acum când am ajuns la capătul formării mele ca preot, nu pot să nu-mi exprim față de voi bucuria și recunoștința că mi-ați fost alături.

Dragă mamă, dragă tată, dragii mei frați și surori,

Zilele acestea urmează să fiu hirotonit preot. Știu cum va fi deoarece am participat la atâtea hirotoniri de preoți. În schimb, nu știu ce va fi cu mine după hirotonirea mea.

Voi știți că mereu am fost plin de entuziasm, că nu mi-a fost frică de examenul de admitere, de examenele din sesiune și de multele încercări prin care am trecut în toată această perioadă. Acum însă vreau să vă mărturisesc că mă încearcă o emoție puternică, o frică a cărei origine nu pot s-o înțeleg.

Mi-aș dori din nou să fiu copilul de dinainte de a fi ministrant sau măcar să am entuziasmul de dinainte de admiterea în seminar. Nu, acum nu mai am nimic din toate acestea.

Aproape peste noapte, o seriozitate de neînțeles s-a așezat peste mine. Aș vrea să fiu copil, dar mi-e rușine să mă port ca un copil. Aș vrea să fiu ministrantul zglobiu căruia îi atrăgeați de atâtea ori atenția să fie cuminte la altar, dar seriozitatea hainelor clericale pe care le port deja mă determină să am un alt comportament. Aș vrea să fiu iarăși cu voi, să mă joc, să mă cert și să mă împac cu frații și surorile mele, să fiu iarăși copilul răsfățat de mângâierile mamei și să beneficiez de bănuții atât de râvniți ai tatălui, dar ceva în sufletul meu îmi spune că în mod oficial nu vă mai aparțin.

Sunt eu și totuși nu sunt. Dacă m-ați vedea, m-ați cunoaște, pentru că nu m-am schimbat semnificativ, dar dacă ați fi în sufletul meu, nu m-ați mai cunoaște, pentru că nici eu nu mă mai recunosc.

Dumnezeu m-a luat dintre voi, "m-a prelucrat" la școala sa cu harul său și acum urmează să mă trimită. Voi fi preot! Ce dar extraordinar! Cât de nevrednic mă simt pentru un dar atât de mare!

Îl voi ține în mâinile mele pe cel care mi-a creat mâinile, îl voi purta în procesiuni, la bolnavi, în spitale, în închisoare și în sufletul oamenilor pe cel care a creat picioarele mele. Voi vorbi cu gura mea despre cel care mi-a oferit darul vorbirii. Prin sacramentul Spovezii îl voi naște în sufletul oamenilor pe cel care m-a născut. Ce dar minunat e preoția!

Vă sunt astăzi recunoscător, mai ales vouă, părinților, pentru că, născându-mă, i-ați dat lui Dumnezeu posibilitatea de a-mi oferi acest mare dar.

V-am simțit mereu aproape! Știu că v-ați dorit ca măcar unul dintre copiii voștri să fie consacrat lui Dumnezeu. Nu mă voi considera niciodată o victimă, pentru că Dumnezeu m-a ales pe mine. Din contra, mă voi considera persoana cea mai iubită. În același timp, nu-i voi desconsidera niciodată pe frații mei pentru că nu au ajuns ei la o așa demnitate. Nu mă voi considera cu nimic superior vouă care nu ați trecut prin exigențele formării din seminar, care nu ați avut posibilitatea de a ști atât de multe despre Dumnezeu, așa cum am avut eu posibilitatea să aflu. Și, mai ales, vă voi respecta totdeauna ca pe părinții, frații și surorile mele și nu mă voi lăsa "îmbătat" de respectul pe care îl oferă lumea preotului în general.

Voi ați fost pentru mine primii profesori de la seminar, primii colegi și primii credincioși pe care Dumnezeu mi i-a încredințat spre păstorire. Voi ați fost prima mea parohie, în care, Dumnezeu, prin glasul episcopului, m-a trimis s-o păstoresc. M-am rugat pentru voi și știu că și voi v-ați rugat pentru mine.

De mâine, chiar dacă în acte rămân fiul și fratele vostru, în realitate voi fi și părintele vostru.

De mâine voi fi preot! Ce măreț! La ce demnitate m-a invitat Dumnezeu să particip! Dă-mi, Doamne, curaj!

Dragi părinți, frați și surori, în general, ce mare demnitate este preoția! Ce demnitate este să-ți consacri viața lui Dumnezeu! Rugați-vă și doriți-vă ca măcar unul din copiii dv. să se consacre lui Dumnezeu. Rugați-vă și pentru mine să-mi treacă emoțiile consacrării și să fiu un preot bun și sfânt. (Fabian)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat