

Viața aleasă a fericitului Ieremia
Fericitul Ieremia a fost un om drept și plin de frica lui Dumnezeu, cu o dorință mare de sfințenie. I-a îngrijit pe confrații săi bolnavi timp de 40 de ani cu mare blândețe și dăruire. S-a apropiat de toți, mici și mari, bogați și săraci, sănătoși și bolnavi.
S-a născut la 29 iunie 1556, la Sasca, din părinți foarte evlavioși, tatăl, Costist Stoica, și mama, Margareta Bărbat. Ieremia a avut cinci frați, el fiind primul copil al familiei. Numele său de botez era Ion. În acele timpuri, deoarece misionarii erau puțini, și trebuiau să se ascundă de tătari, Ieremia a avut parte doar de cateheza maternă. Mama Margareta l-a învățat adevărurile de bază ale credinței și moralei creștine, sădindu-i astfel în suflet o credință vie în Isus Cristos și o dragoste profundă pentru Maica Domnului, pe care mai târziu, fratele Ieremia o va numi "mămica" sau "măicuța" sa. Toată viața a trăit cu amintirea clipelor minunate, când mama sa, cu o inimă plină de iubire, îl învăța calea care duce spre cer.
La vârsta de 18 ani a plecat în Italia pentru a dobândi sfințenia și a intrat în mănăstirea capucinilor - "Sfântul Efrem" din Napoli, primind numele de Ieremia la 8 mai 1579. La Napoli, fratele Ieremia a devenit slujitorul celor bolnavi și săraci. Când nu pleca în împrejurimi pentru a-i ajuta pe cei sărmani, se afla în chilie sau în locuința celor bolnavi: unde se aflau cei fără speranță, cu răni dezgustătoare, sau paralitici, sau bolnavi psihic. Ierburile sale aromatice înlăturau mirosul urât al trupurilor descompuse, iar brațele sale le susțineau pe cele blocate ale paralizaților.
Fratele Salvatore, un călugăr, bolnav psihic, cu mâinile și picioarele deformate, încovoiate ca un mâner de umbrelă, nu putea să facă nici cea mai mică mișcare. Ieremia îl lua delicat în brațe ca să-l ridice din pat și să-l culce la loc și îl spăla ca o mamă pe pruncul ei. Nu trecea nici o noapte în care acesta să nu-și strige infirmierul, cu rost sau fără rost, astfel încât într-o zi a fost dojenit de un alt frate. Dar fratele Ieremia i-a luat apărarea, spunând: "Sărmanul! Nu se poate ajuta deloc. E ca un copil mic!".
Spunea mereu că mila față de sărmani atrage mila lui Dumnezeu.
Timp de patru ani și jumătate s-a îngrijit de fratele Martin, un călugăr suferind de care nu se atingea nimeni: era foarte rănit. Îl spăla în fiecare zi, chiar și de zece ori pe zi. Îi plăcea să spună că Dumnezeu îl vrea acolo: "L-am simțit în timp ce mă rugam", avea să spună Ieremia. Când Martin a murit, Ieremia a izbucnit în plâns, spunând: "Săracul frate Martin, era recreația mea...".
Ieremia a murit la 5 martie 1625 la Napoli, iar după doi ani, în anul 1627, papa Urban al VIII-lea a semnat începerea procesului apostolic de canonizare. În anul 1947, după mai bine de 300 de ani de la moartea fratelui capucin, Grigore Manoilescu a descoperit mormântul lui Ieremia la Napoli. Papa Ioan Paul al II-lea, la 30 octombrie 1983, l-a declarat fericit.
Acum, peste veacuri, amintirea vieții lui sfinte și a puterii de mijlocire în fața lui Dumnezeu este atât de vie în rândul poporului român catolic, încât au fost ridicate atâtea biserici închinate lui, s-a deschis un seminar la Onești și alte case de formare ce-i poartă numele și sunt promovate numeroase proiecte sub mijlocirea sa.