

Sfințiri de biserici
Bacău
Consacrarea altarului bisericii "Sfântul Anton de Padova" și sfințirea Conventului "Sfântul Iosif" din Bacău a franciscanilor conventuali a avut loc luni, 12 mai, în cadrul Liturghiei prezidată de PS Petru Gherghel.
Au concelebrat: PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Aurel Percă, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, pr. Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Ion Ciuraru, ministru provincial al franciscanilor conventuali din România, 20 de miniștri provinciali din Franța, Italia, Malta, Portugalia, Spania și Turcia, și peste 100 de preoți din țară și străinătate. Au mai participat: autoritățile locale, studenți teologi de la Roman, frații novici de la Prăjești, numeroase persoane consacrate și mulți credincioși. Patru monitoare instalate în afara bisericii au facilitat urmărirea Liturghiei din partea tuturor.
Predica a fost rostită de PS Anton Coșa, care a subliniat importanța bisericilor pentru credincioși.
La final, PS Petru Gherghel i-a felicitat pe frații franciscani pentru noua biserică și pentru activitatea lor în Biserica locală.
Consiliul Municipiului Bacău a decis schimbarea denumirii unei părți a străzii "Arcadie Șeptilici" în "Sfântul Anton". (Pr. Antonel-Aurel Ilieș)
Săbăoani
Biserica "Sfântul Iosif Muncitorul" din Săbăoani, cea de-a patra biserică a comunității, ridicată în perioada noiembrie 2004 - mai 2008, a fost sfințită duminică, 18 mai, în solemnitatea Preasfintei Treimi.
Ceremoniile de sfințire a bisericii și de consacrare a altarului au fost prezidate de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București. Au mai participat: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, prelatul Albert Holenstein, peste 40 de preoți, precum și numeroși credincioși.
În cadrul cuvântului de învățătură, PS Aurel Percă a vorbit despre solemnitatea Preasfintei Treimi, făcând o asemănare între familia unită de la Nazaret, compusă din trei persoane: Iosif, Maria și Isus, și unica familie trinitară.
La final, PS Petru Gherghel a mulțumit comunității din Săbăoani pentru iubirea deosebită față de Biserica lui Cristos, concretizată prin construcția, în decurs de numai opt ani, a trei lăcașuri de cult, și, în mod deosebit, pr. Toma Encuță, căruia i-a dăruit o medalie aniversară a episcopului martir Anton Durcovici. După Liturghie, diplome de onoare au fost date și celor care s-au implicat în ridicarea bisericii.
Biserica are lungimea de 38 m, lățimea de 14 m, înălțimea de 14 m în interior și 18 m în exterior, exceptând fațada care se înalță prin intermediul crucii la 28 de m. Capacitatea spațiului de cult este de peste 1.000 de locuri: 500 în bănci și aproximativ 500 pe culoare, în spate și la cor. (Pr. Marius Dumea)