Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ne-au mai scris de sărbători: Maria Gherghelaș (Brașov), pr. Ioan Pop (Lugoj), Surorile "Misionarele Patimii lui Isus" (Butea), Fundația "Să-i ajutăm iubindu-i" (Piatra Neamț), Acțiunea Catolică (Iași), fam. dr. Vasile Blaga (Bogdand, jud. Satu Mare), fam. Marin Șpan (Baia Mare), fam. Anton Lucaci (Verona, Italia). Vă mulțumim!

- Vasile Sfarghiu (Câmpulung Moldovenesc), Ion Pârgaru (Nicorești), Ștefan Ferenț (Traian, Bacău), Ioan Ianuș (Butea). Scrisorile de la dv. au fost primite. Veți primi, eventual, răspuns în unul dintre numerele viitoare ale revistei.

- Petrea Andrușca (Augsburg, Germania) "Sărbătoarea Învierii Domnului nostru Isus Cristos este sărbătoarea fundamentală a vieții creștine. Cele trei învieri înfăptuite de Isus Cristos sunt semnele venirii lui Mesia și a timpului mântuirii. Isus Cristos și-a anunțat dinainte învierea sa din morți. Prin învierea lui Isus se adeveresc Scripturile... Venirea Fiului lui Dumnezeu în lume este hotărâtă din veșnicie și tot din veșnicie am fost aleși ca mădulare ale lui Isus Cristos".
Am redat puțin din ceea ce ne-ați scris. Articolele pentru revistă trebuie să sosească până la 15 ale lunii precedente. Acesta a ajuns târziu când revista pentru luna aprilie era deja tipărită.

- Andreea Tincu (Târgu Frumos). "Am 18 ani și doresc să încep cu un cuvânt de laudă la adresa revistei. Vreau să vă mulțumesc pentru tot efortul depus pentru a ne lumina viețile în fiecare lună cu câte un număr atât de frumos al acestei reviste".
Îți mulțumim pentru cuvintele de apreciere făcute la adresa revistei. Poezia este bună, dar trebuie lucrat mai mult la măsura versurilor. Numărul de silabe trebuie respectat conform regulilor poetice. Așteptăm poezia prelucrată într-o nouă versiune.

- Petru Susan (Bălușești). Dv. ne-ați mai scris. În revista numărul 11 (167) din noiembrie 2003 era următoarea provocare la care n-am primit răspuns nici în ziua de azi: "Încercați să ne scrieți, și vom vedea dacă reușiți, povestindu-ne despre frumusețile din satul dv., despre binele și calitățile (fie ele și puține) pe care le descoperiți în cei din jur". Să înțelegem că n-ați găsit nimic bun în satul dv.?! La întrebările pe care vi le puneți în ultima scrisoare încercăm totuși să vă răspundem. În "Cartea sinodală" la numărul 80, paragraful 1, este notat: "În duminici și sărbătorile de poruncă să nu fie prevăzute la nivel parohial, celebrări euharistice cu intenții pentru răposați; totuși, duminica, adunarea creștină poate să pomenească la rugăciunea credincioșilor numele persoanelor moarte în timpul săptămânii". Cu privire la numirea preoților parohi, la numărul 149, paragraful 2, este scris: "Numirea unui paroh poate fi pentru un timp nedeterminat sau pentru un timp determinat care va fi precizat în decretul de numire. Episcopul va analiza și verifica periodic activitatea parohului și va decide, în funcție de necesitățile pastorale ale diecezei, când și unde să-l transfere. Totuși, în cazul în care parohul are deja zece ani într-o parohie, este îndemnat să-l anunțe pe episcop să-i analizeze situația sa și să se arate dispus, în virtutea ascultării promise în ziua hirotonirii, să accepte transferul în altă parte, dacă episcopul va crede de cuviință acest lucru".

- Orlando-Sorin Opriș (Roșiori de Vede). "Foarte bună ideea de a publica pe net agenda liturgică a Bisericii Catolice. Bravo!!! Întrucât sunt dintr-un oraș care nu are biserică catolică, fiind convertit de curând (în Postul Mare din anul acesta fără să știu de invitația Sfântului Părinte la convertire - iată că nimic nu este întâmplător) obișnuiesc să urmăresc pe web Liturghiile în fiecare duminică și să particip cu prezența fizică doar la evenimentele importante. Dacă pe lângă programul Liturghiilor ar putea fi pus și orarul acestora de la Vatican calculat la ora României ar fi bine. Și mai bine ar fi dacă Liturghia de la Arhiepiscopia Romano-Catolică București ar fi pusă pe web".
Este greu de pus orarul de la Vatican. În primul rând pentru că sunt mai multe biserici. În al doilea rând, dacă vă referiți la catedrala "Sfântul Petru", aici sunt mai multe capele și se celebrează Liturghii la diverse ore. Nici la nivel național nu se poate vorbi de o Liturghie. La București e vorba de Liturghii pentru credincioșii din București. (De altfel Bucureștiul face parte din Arhidieceza de București, așa cum Iașiul face parte din Dieceza de Iași). Deocamdată în fiecare duminică dimineața la ora 8.00 se transmite Liturghia la Radio Iași (Unde medii 1053 kHz). Aceasta poate fi ascultată și pe internet, dacă intrați pe situl radioului Iași (http://www.radioiasi.ro/). Trebuie totuși specificat că Liturghia de la radio sau de pe internet nu înlocuiește participarea la Liturghie decât pentru bolnavi și pentru aceia care nu pot participa din cauza unor motive grave.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat