- În apararea sanatatii - |


Sforăitul
Cine nu știe cât de supărător poate fi atunci când cel care doarme lângă tine sforăie. Dar cine știe cât de periculos poate fi sforăitul și, mai ales, pauza în respirație din timpul somnului pe care o au cei care sforăie?
Cum apare sforăitul și complicația sa - apneea obstructivă? După ce adormim, puterea mușchilor de la nivelul faringelui scade, ducând la îngustarea până la dispariție uneori a căilor aeriene. În încercarea de a învinge acest obstacol, se produce o creștere a efortului mușchilor respiratori concomitent cu superficializarea somnului până la o trezire de câteva secunde. Această trezire, de care nu ne aducem aminte a doua zi, are rolul de a restabili forța mușchilor faringieni, îndepărtând obstacolul creat anterior. Apoi, respirând normal, adormim din nou. Acest ciclu - somn - trezire - somn - se poate repeta, în unele cazuri de sute de ori pe noapte, fără ca să ne aducem aminte a doua zi.
Ce poate determina un somn nesatisfăcător? Lipsa respirației în timpul somnului și repetatele treziri duc la apariția tulburărilor de concentrare și memorie, somnolență în timpul zilei, dureri de cap matinale, urinări dese noaptea, coșmaruri și somn agitat, creșterea transpirației nocturne, hipertensiune arterială rebelă la tratament, accidente vasculare ischemice ca infarctul de miocard și accidentele vasculare cerebrale, decesul.
Dr. Anca Bolog