Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Biblia: între săvârșire și desăvârșire

Una dintre cele mai impresionante "ziceri" ale lui Isus sună astfel: "Hrana mea este să fac voința celui care m-a trimis și să împlinesc lucrarea lui" (In 4,34). Dincolo de refuzarea mâncării, despre care este vorba în context și care trece numaidecât pe locul doi, de o importanță covârșitoare este aici orientarea spre ceva de referință primordială, exprimat în două forme: "a face voința (Tatălui)" și "a împlini lucrarea lui". Pentru a reda în românește astfel de exprimări, uneori este propus verbul "a săvârși", cu trimitere directă la lucrările lui Dumnezeu. Dar oare contează în ce termeni este transmisă o idee? Sigur că da, mai ales atunci când conținutul depășește cu mult posibilitățile noastre de comunicare. Căci comunicarea, în ciuda recentelor facilități tehnologice din acest domeniu (apreciate la nivel de explozie), poartă cu sine, mai mult ca oricând, riscul de a pierde din atenție exact esențialul.

Unul dintre cele mai sigure mijloace de comunicare este, fără îndoială, scrierea, iar rolul ei fundamental este redat chiar și de termenul "scriptură" aplicat Bibliei și nu oricum, ci cu atributul "sfântă". Căci dacă fixarea în scris este oricum de apreciat, mai ales în comparație cu vorbitul (verba volant, scripta manent = vorbele zboară, cele scrise rămân), cu atât mai mult nu poate fi ignorată forma de redare a conținutului. Iar în cazul concret adus în discuție, verbul "a săvârși" cu siguranță că exprimă ceva mai mult decât simplul "a face". Dacă în cazul acestuia din urmă este de acceptat sau poate chiar de subînțeles o anumită doză de inconștiență ori lipsă de voință, solemnitatea și gravitatea pe care le îmbracă cel dintâi este de necontestat. Nu întâmplător, în cadrul ritului hirotonirii, viitorul preot este invitat să "săvârșească" ceea ce urmează să constituie "ocupația" sa integrală. Prin aceasta este exclusă din start banalitatea, ca să nu mai spunem de bășcălie sau de alte forme de joasă speță pe care le poate împrumuta, din limbajul decăzut, până și proclamarea cuvântului divin. Căci pretenția unora de a li se vorbi "pe înțelesul lor" nu poate scuza deraierile altora.

Prin extindere, dacă și în familiile creștine s-ar avea cât de cât în vedere faptul că există o chemare fundamentală în sensul de "a săvârși", iar această chemare nu vine de oriunde, dacă s-ar conștientiza ideea că este vorba de ceva mai mult decât o simplă colaborare cu Dumnezeu, dacă s-ar acorda atâta atenție identității de soți, dar și identificării cu proiectul divin aflat în desfășurare încât instinctele ar fi plasate la locul lor de totală subordonare, poate că altfel ar sta lucrurile în ceea ce este pus de mult sub semnul întrebării: misiunea sau rostul pe acest pământ. Mare lucru este, cu siguranță, să știi că ai de "săvârșit" lucrările Domnului aici și acum. Cât despre demnitatea persoanei umane care decurge de aici, aceasta nici nu mai are cum să fie pusă în discuție. Iar în această perspectivă, vina celui care calcă în picioare valorile orânduite de Dumnezeu cu un anumit scop este numaidecât evidentă. Căci numai "săvârșind" ceea ce a orânduit Dumnezeu se poate crește cu adevărat în sens uman și creștin. Iar "spusele" lui Isus, fixate în scris de evangheliști, nu au cum să mai sune straniu în cine-știe-ce pustiu de viață bântuită de iluzii.

"Fiți, așadar, desăvârșiți precum este desăvârșit Tatăl vostru ceresc" (Mt 5,48). Aceste cuvinte ale lui Isus țin parcă mai mult de identificare. Dar identificarea nu este o etichetă ce ți se pune în frunte din start. Este rezultatul unei "de-săvârșiri" continue.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat