Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în SUA

"Să-l mărturisim, cu bucurie, pe Cristos, speranța noastră", este unul dintre îndemnurile cu care papa Benedict al XVI-lea și-a luat rămas bun, duminică, 20 aprilie, la sfârșitul călătoriei apostolice în SUA (15-20 aprilie), o vizită care a lăsat o amprentă profundă în conștiința Bisericii din pământul american.

Libertate, adevăr, pace, drepturi umane sunt cheile de lectură ale celei de-a opta călătorii apostolice a lui Benedict al XVI-lea, toate unite de speranța evanghelică - tema vizitei pastorale. Papa a transmis speranță americanilor, în special catolicilor, și Națiunilor Unite.

Sfântul Părinte a discutat cu președintele american George W. Bush mai multe teme, de la cea legată de Irak până la fenomenul imigrării. Ziua în care papa a împlinit 81 de ani a coincis cu ceremonia oficială de bun venit desfășurată în parcul de la Casa Albă la care au participat peste 5.000 de persoane.

La Ground Zero, locul în care au fost lovite turnurile gemene (11 septembrie 2001), unde și-au pierdut viața 2.896 de persoane, papa a ținut un moment de reculegere și rugăciune pentru victime, invocând ajutor de la Domnul pentru viitorul lumii: "Dumnezeule al păcii, adu pacea ta în lumea noastră violentă: pace în inimile tuturor bărbaților și femeilor și pace între națiunile pământului. Îndreaptă-i spre calea ta de iubire pe cei care au inima și mintea roase de ură".

Un mesaj de speranță a fost transmis și Națiunilor Unite, prin urmare tuturor popoarelor lumii (192 de națiuni fac parte din acest for mondial), cu ocazia celor 60 de ani de la Declarația universală a drepturilor omului. În discursul ținut, suveranul pontif a pus în lumină bazele ce trebuie garantate pentru o corectă aplicare a normelor privind drepturile omului. "Persoana umană este punctul cel mai înalt al planului creator al lui Dumnezeu pentru lume și pentru istorie", a spus papa.

Un mesaj de speranță a fost dus Bisericii din SUA, care a traversat în ultimii ani o perioadă dificilă și care avea mare nevoie de a fi încurajată.

Pe "Nationals Stadium" din Washington în prezența a peste 45.000 de credincioși, provenind din multe părți ale țării, a celebrat o sfântă Liturghie. "În mare parte, reînnoirea Bisericii în America depinde de reînnoirea practicii penitenței și de creșterea în sfințenie", a spus papa. "În numele Domnului Isus vă cer să înlăturați orice dezbinare și să lucrați cu bucurie pentru a pregăti o cale pentru Domnul".

Pe "Yankee Stadium" din New York a celebrat în prezența reprezentanților din toate statele americane și a 60.000 de persoane. Un grup de aproximativ 20.000 de seminariști și tineri au primit din partea papei, la Seminarul "Sfântul Iosif" din New York, îndemnul de a împărtăși lumii motivul speranței lor.

Sinceritatea și claritatea cu care pontiful a denunțat relele care au mânjit fața Bisericii, dar mai ales necontenitul apel de a continua pe calea credinței, în lumina evangheliei redescoperite și vestite din nou tuturor sectoarelor vieții civile, au redefinit cu putere identitatea catolicismului în interiorul societății americane.

"Consider că vizita Sfântului Părinte în Statele Unite - în acest moment - este providențială. Este ca o injecție pentru întreaga Biserică din Statele Unite: o injecție de identitate și de curaj, în vederea construirii unui viitor în conformitate cu evanghelia... ", a declarat după vizită arhiepiscopul Pietro Sambi, nunțiu apostolic în SUA.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Statele Unite ale Americii
- Suprafața: 9.826.630 km2- Populația: 303.735.000 (31 loc. km2)
- Capitala: Washington, DC
- Ziua națională: 4 iulie
- Religii: creștinism: 78,5% (catolici: 22,6%, protestanți: 54,2%), mormoni: 1,7%, unitarianism: 3%, iudaism: 1%, islamism: 1%, budism: 0,7%, hinduism: 0,4%, fără religie: 14%, alții: 4,4%.
- Catolici: 67.530.000; 19.000 de parohii, 2.120 de centre pastorale, 436 de episcopi, 44.728 de preoți, 15.101 de diaconii permanenți, 5.254 de călugării și 64.973 de călugărițe.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat