

Congres Mondial dedicat Divinei Îndurări
Roma a găzduit, în perioada 2-6 aprilie, în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", un eveniment deosebit pentru viața Bisericii: Primul Congres Apostolic Mondial dedicat Divinei Îndurări, "un vis al papei Ioan Paul al II-lea".
Această inițiativă a Bisericii Catolice își are rădăcinile în sărbătoarea Divinei Îndurări. Este o sărbătoare legată de figura Faustinei Kowalska, o soră mistică, poloneză (1905-1938). În anul 1931, Isus îi apare în viziune sorei Faustina, cerându-i să fie pictată imaginea sa, cu două raze de lumină ce pornesc din inima sa, însoțită de invocația: "Isuse, mă încred în tine!". Chipul blând al lui Isus și razele care luminează, arată drumul și însuflețesc pe toți oamenii încercați de suferințe sufletești sau trupești. Mesajul de speranță, al cărei purtătoare a fost sr. Faustina, a fost oficializat de către papa Ioan Paul al II-lea, la 30 aprilie 2000. Sfântul Părinte a stabilit ca la opt zile după Paști să se celebreze sărbătoarea Divinei Îndurări, care este precedată și de o novenă pregătitoare: începe în Vinerea Mare și se încheie în sâmbăta din octava Paștelui.
Congresul, desfășurat sub președinția card. Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, și a pr. Patrice Chocholski, secretar general, a avut un ecou deosebit în inimile celor peste 3.000 de participanți sosiți din toate continentele.
Lucrările congresului s-au deschis la trei ani de la moartea papei Ioan Paul al II-lea, din 2 aprilie 2005, printr-o Liturghie celebrată de către papa Benedict al XVI-lea, în Piața "Sfântul Petru" din Vatican, în amintirea morții predecesorului său.
În seara aceleiași zile, cardinalii Camillo Ruini, Angelo Comastri și Stanislaw Dziwisz au animat rugăciunea Rozariului în prezența unei mulțimi de iubitori ai papei Ioan Paul al II-lea.
Obiectivul congresului a fost acela de a interioriza mesajul îndurării divine într-o optică teologică și misionară. Temele propuse spre reflecție au fost următoarele: "Divina îndurare în misterul Bisericii", "Comuniunea Bisericii și divina îndurare", "Rolul divinei îndurări în misiunea Bisericii".
Seară de seară, timp de două ore, congresul a fost deschis tuturor vizitatorilor Romei împărtășind programul internațional de spectacole organizate de tinerii din comunitățile "Cenacol" și "Shalom", în Piața "Navona". Fiecare zi se termina cu momente de rugăciune și adorație euharistică în biserica "Sfânta Agneza".
Congresul s-a încheiat duminică, 6 aprilie, cu Liturghia celebrată în bazilica "Sfântul Petru", de către card. Christoph Schönborn.
Participanții congresului au fost prezenți, de asemenea, și la recitarea rugăciunii mariane, Regina coeli, de către papa Benedict al XVI-lea, care a salutat participanții, încredințându-le un mandat: "Mergeți și fiți mărturisitori ai divinei îndurări, izvor de speranță pentru orice om și pentru lumea întreagă. Domnul înviat să fie cu voi!".
Următorul congres mondial va fi peste patru ani. Între timp, vor mai fi organizate congrese la nivel continental, național și diecezan.
La eveniment a participat și un grup din Dieceza de Iași, de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași: pr. Iosif Iacob, sr. Iosefina Rediu, profesori asistenți, și studentele: Mihaela Catană, Raluca Blaj și Mihaela Păduraru.
Într-o atmosferă de rugăciune, bucurie și fraternitate, am trăit momente de reînnoire sufletească aprofundând o temă actuală și vitală pentru Biserică și societate: îndurarea divină. Pe parcursul a cinci zile, atenția ne-a fost îndreptată către diverse aspecte ale îndurării divine prezentate de către cardinali, episcopi și reprezentanți ai altor confesiuni creștine.
Sr. Iosefina Rediu