Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Fumatul și sistemul digestiv

Fumatul este un factor de risc important pentru numeroase boli, unele dintre ele potențial fatale, inclusiv cancerul de plămâni, esofag, stomac, emfizemul pulmonar, bronșita cronică, arterita și afecțiunile cardiace.

Fumatul este direct răspunzător pentru unele modificări importante ale funcțiilor unor organe și sisteme ale organismului uman, inclusiv sistemul digestiv.
Estimările curente indică faptul că la nivel mondial, aproximativ o treime din adulți fumează. În prezent, există tendința ca bărbații să fumeze mai puțin, în timp ce femeile și adolescenții de ambele sexe par să fumeze mai mult decât în deceniile anterioare.

Efecte dăunătoare
S-a demonstrat faptul că fumatul are efecte dăunătoare asupra fiecărui segment al sistemului digestiv, contribuind la unele dereglări comune, de genul arsurilor gastrice și esofagiene sau a ulcerelor tubului digestiv. De asemenea, fumatul mărește riscul de apariție al bolilor inflamatorii intestinale cronice și posibilitatea apariției litiazei biliare (pietre la fiere). Fumatul afectează ficatul, prin schimbarea modului în care acest organ metabolizează medicamentele și alcoolul, pentru a le face netoxice pentru organism. Dacă ar fi să luăm în calcul numai bolile pe care le poate cauza tubului digestiv, sunt suficiente motive care să convingă un individ cu inteligență să se gândească să înceteze cu fumatul.

Afectarea esofagului
Pirozisul (arsurile gastrice) este extrem de frecvent printre oamenii societății moderne. Arsurile gastrice se produc atunci când sucurile gastrice acide care se produc normal în stomac, refulează în esofag - segmentul de tub digestiv care face legătura dintre cavitatea bucală și stomac.
În mod normal, în partea de jos a esofagului există un mușchi sub forma unui inel (sfincterul esofagian inferior), care acționează ca o supapă, lăsând circuitul alimentelor posibil doar dinspre cavitatea bucală spre stomac, nu și invers. Astfel, secreția acidă din stomac nu poate trece înapoi către esofag, a cărui mucoasă nu rezistă la acțiunea acidă a sucului gastric. Fumatul scade puterea de strângere a acestui mușchi esofagian, făcând posibilă trecerea sucului gastric acid în esofag, mai ales atunci când crește presiunea în stomac, cum se întâmplă în obezitate, tuse, constipație, mese prea abundente, exces de băuturi gazoase etc.
Prin acest mecanism, mucoasa esofagului se inflamează, apărând boala numită esofagita de reflux. În evoluția ei, aceasta poate să ducă la sângerări sau chiar la cancer al esofagului.
Fumatul pare să favorizeze trecerea bilei produsă de ficat în stomac, în loc să se verse în intestinul subțire; conținutul gastric fiind cu atât mai dăunător mucoasei esofagului. Dar, în afară de mecanismul descris, fumatul poate ataca esofagul direct, favorizând apariția cancerului esofagian.

Ulcerul gastric
Ulcerul reprezintă apariția unei "răni" la nivelul mucoasei (foița de celule care acoperă stomacul prin interior) stomacului sau duodenului. Există numeroși factori de risc în apariția ulcerului gastric sau duodenal: abuzul de alimente prea calde sau reci, consumul de condimente (piper, usturoi, ardei iute etc.), alcoolul, cafeaua, unele medicamente (tip aspirină, prednison etc.) luate timp îndelungat, mesele la ore neregulate, stresul, fumatul.
Cercetările au arătat că nefumătorii fac mai rar ulcer decât fumătorii, iar șansa de vindecare a ulcerului este mai mare la nefumători, la fel și riscul de apariție a complicațiilor sau dispariția simptomelor cu tratament sau regim alimentar.

Afectarea ficatului
Ficatul este un organ important care îndeplinește multe funcții. Pe lângă alte lucruri, ficatul este răspunzător de a acționa asupra anumitor medicamente, a alcoolului și a altor substanțe toxice pe care le transformă în substanțe netoxice, eliminate din organism prin intermediul materiilor fecale sau de către rinichi.
De asemenea, fumătorii fac mai frecvent litiaza biliară decât nefumătorii.

Dr. Doina Lucia Amza, medic primar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat