Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Figuri ilustre: Dr. Iosif Frey

La 10 octombrie 2005 s-au împlinit 70 de ani de la moartea unei figuri ilustre din istoria Bisericii locale: dr. Iosif Frey. A fost un cunoscut medic ieșean la începutul secolului al XX-lea, iar cititorii revistelor diecezane i-au putut vedea an de an reclama ce apărea în legătură cu micul său cabinet particular de consultații medicale.

S-a născut la 18 iunie 1857 la Iași, într-o familie catolică germană, părinții săi fiind Victoria și Anton Frey. A absolvit cursurile Facultății de Medicină din Iași, iar începând cu anul 1894 devine medicul oficial al Episcopiei Romano-Catolice de Iași și al Seminarului "Sf. Iosif". A fost, de asemenea, în relații de amiciție cu episcopii D. Jaquet, N.I. Camilli, Alex. Th. Cisar și M. Robu, precum și cu întreg corpul profesoral de la seminar.

În 1933 i se agravează boala de artero-scleroză, care avea să-i provoace, de altfel, moartea doi ani mai târziu.

La 26 octombrie 1935, arhiepiscopul de București, Alex. Th. Cisar i-a scris o scrisoare de consolare fiicei celui dispărut, Constance Frey, spunându-i următoarele: "Am ținut mult la tatăl dv., pentru că vedeam într-însul pe reprezentantul unei tradiții, pe un om drept și cinstit, binevoitor, adevărat prieten, dezinteresat, gata oricând să-i ajute pe cei bolnavi, nu numai cu medicamente și consultații gratuite, ci și cu bani din puținul său. A fost un om care uita de neajunsurile vremurilor și se bucura ca un copil de câteva clipe vesele, om ce întrunea știință, bunătate și candoare sufletească. Țin, de asemenea, să vă exprim întregii familii condoleanțele mele sincere și să vă dau asigurarea că bunul Dumnezeu nu poate să nu ia în seamă atâtea calități rare ce le avea decedatul, dându-i drept răsplată acea liniște și fericire ce dânsul nu o găsi pe pământ, și dându-i societatea celor drepți în schimbul nedreptăților suferite cu multă resemnare stoică".

Tot arhiepiscopul Cisar este cel care în 1928 a intervenit la Ministerul Muncii pentru recunoașterea drepturilor de pensie pentru dr. Frey, ce în ultimii ani lucrase pe lângă C.F.R. În aceste condiții, ce i-au dat dr. Frey multe suferințe din cauza nerecunoștinței și ingratitudinii autorităților, a intervenit episcopul de Iași, M. Robu, care în 1929 l-a angajat provizoriu pe dr. Frey, în postul de arhivar al episcopiei. La 22 august 1929, episcopul scria Ministerului Cultelor următoarele privitor la medicul ieșean: "A împlinit 72 de ani. I s-a dat acest serviciu fiind muritor de foame din cauza nerespectării drepturilor sale câștigate ca medic C.F.R.".

Dr. Iosif Frey moare la 10 octombrie 1935, fiind înmormântat la cimitirul Eternitate din Iași de către preoții Petru Pal și Anton Gabor. La ceremonie a participat și rectorul Seminarului, pr. Alfons Schinke, însoțit de un grup de seminariști, iar figura celui dispărut a fost evocată și în fața seminariștilor. La 18 octombrie 1935, arh. Cisar îi scria ep. Robu următoarele: "Azi dimineață am făcut un memento special pentru dr. Frey, și-mi voi aminti zile de-a rândul în sfânta Liturghie de acela care ne-a fost prieten devotat și dezinteresat timp de atâția ani".

Rămasă dezolată și lipsită de orice sprijin, familia dr. Frey s-a întreținut exclusiv în baza unei sume de bani lăsată spre păstrare episcopului Robu de către dr. Frey, cu câteva luni înainte de moartea acestuia din urmă. La 20 aprilie 1938 moare soția, Georgette, în vârstă de 78 de ani, de miocardită, iar la 21 august același an moare Constance, unica fiică, la vârsta de 51 de ani, de cancer. La sfârșitul lor, au contribuit și greutățile materiale determinate de dispariția celui care a fost un soț bun și un tată model, dr. I. Frey.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat