Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Deus caritas est

Postul Mare 2006

Schimbați lumea prin puterea iubirii! (Benedict al XVI-lea)

Anul bisericesc, în succesiunea sărbătorilor care ne fac să retrăim etapele mântuirii, reprezintă o întrupare a celui mai mângâietor adevăr și mister, întruparea iubirii divine.

Nucleul acestui timp și al acestei trăiri divine este format din patima, moartea și învierea Domnului.

Biserica, pentru a ne arăta importanța și valoarea mântuitoare a operei lui Cristos, ne oferă posibilitatea unei experiențe forte, care ne pregătește și ne introduce în misterul pascal, adică ne invită să parcurgem timpul sfânt al Postului Mare ca pe un pelerinaj spre sfânta Înviere.

Cu șapte săptămâni înainte de învierea glorioasă a lui Cristos începe Postul Mare și sfânt printr-o celebrare impresionantă și plină de simboluri - Miercurea Cenușii -, care deschide seria unor exerciții de pietate, de rugăciuni, dar mai ales de acte de caritate, capabile să ne dispună sufletește și trupește la bucuria mântuirii săvârșită de Cristos și la împărtășirea cu însăși iubirea divină.

Textele sfinte care ne însoțesc în această perioadă, rugăciunile care se desprind din contemplarea cuvintelor Domnului, exemplul puternic al Mântuitorului, care ia asupra sa ispitele și încercările vieții, care se umilește și ascultă până la moarte - și încă până la moartea pe cruce - ne vorbesc despre un adevăr fundamental ce trece dincolo de granițele acestui pământ, ne vorbesc despre dragoste, despre iubirea divină și mântuitoare care a stat și stă la baza mântuirii oamenilor și la înnobilarea lor cu acest dar dumnezeiesc primit din partea întregii Sfinte Treimi.

Toate acțiunile liturgice din această perioadă, toate inițiativele, gesturile și faptele zilnice din timpul Postului Mare au un punct comun - iubirea, ca o scară pe care a coborât Fiul lui Dumnezeu până la oameni, și pe care a urcat din nou la Tatăl pentru a domni în slavă.

Pe acest drum și pe aceeași scară ne invită Cristos când alege să meargă înaintea noastră, făcându-se ca unul dintre noi și purtând în numele nostru și în fața noastră crucea mântuirii: "Cine vrea să vină după mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (cf. Mt 16,24).

Drumul Postului Mare este drumul iubirii, drumul carității. Crucea, pe care Cristos o poartă în fața noastră, pe care o îmbrățișează și pe care se jertfește și moare, o putem defini cu un singur cuvânt - iubire. Crucea înseamnă caritate.

Deus caritas est

La marea sărbătoare a Crăciunului din anul trecut 2005, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea semna un document de o mare importanță, primul de la începutul pontificatului său, o enciclică cu un titlu sugestiv: Deus caritas est - Dumnezeu este iubire.

În această enciclică Sfântul Părinte vrea să arate că iubirea lui Dumnezeu pentru orice creștin este o problemă fundamentală a vieții, care pune întrebări și dă explicații decisive despre Dumnezeu și despre oameni, mai ales despre relația dintre ei: poate fi iubit Dumnezeu cu adevărat; putem cu adevărat să-l iubim pe "aproapele", care ne este străin sau chiar antipatic; cu poruncile și interdicțiile sale, Biserica nu face să fie amară bucuria erosului, a faptului de a fi iubiți, care ne conduce spre celălalt și vrea să devină unire; Biserica nu poate lăsa această iubire altor organizații filantropice, care se formează în multe moduri!

La aceste întrebări Sfântul Părinte Benedict dă explicații pertinente și convingătoare și face apel la creștini să se lase cuprinși de iubire și s-o răspândească în lume. Lumea așteaptă mărturia iubirii creștine care ne este inspirată de credință. În lumea noastră, adesea așa de întunecată, cu această iubire, care face să strălucească lumina lui Dumnezeu, creștinul răspândește un farmec divin și contribuie la construirea unei lumi bazate pe dragoste, căci Dumnezeu este autorul ei și Dumnezeu este iubire, este caritate.

Iubirea în Sfânta Scriptură și în viață

"Timpul Postului Mare este un timp privilegiat al unui pelerinaj interior către acela care este izvorul milostivirii și al iubirii. Este un pelerinaj în care el însuși ne însoțește, încurajându-ne în drumul nostru către bucuria sfântă a Paștelui", ne spune Sfântul Părinte și în mesajul său pentru Postul Mare, oferind posibilitatea unei descoperiri adevărate a iubirii lui Dumnezeu față de om, față de noi, iubire întruchipată în Cristos care suferă, dar care învinge și oferă tuturor darul vieții adevărate și al fericirii depline.

Timpul Postului Mare ne cheamă să intrăm mai adânc în conținutul bogat al Sfintelor Scripturi, care ne prezintă rând pe rând dovezile iubirii divine și ne invită să ne adăpăm la izvorul bogat și limpede al cuvintelor Domnului.

Declarând anul acesta anul Sfintei Scripturi, trebuie să știm să ne folosim de marele dar al revelației pentru a înțelege cine ne-a făcut, de ce ne-a creat, care este menirea noastră și cum trebuie să trăim pentru a contribui la făurirea unei lumi în care să domine iubirea, nu ura, binele și adevărul, nu răul și minciuna.

Creștinii au misiunea de a purta în lume acest dar pe care nu trebuie să-l uite niciodată; darul făcut de Dumnezeu omului prin cel care s-a făcut om pentru ca oamenii să devină fii ai lui Dumnezeu și să îndumnezeiască lumea.

Mai ales astăzi, într-o lume din ce în ce mai secularizată și impregnată de utilitarism, de materialism și indiferentism, adevărul iubirii divine trebuie să se facă vizibil prin creștini.

Într-un interviu acordat Radioului Vatican pr. Raniero Cantalamessa, predicatorul casei pontificale, explicând sensul profund al iubirii lui Dumnezeu, întrupată în Cristos, prezentată de sfântul Părinte Benedict al XVI-lea așa de frumos în enciclica sa Deus caritas est, spunea: "Îmi amintesc cu plăcere cuvintele sfântului Augustin care spunea: dacă toate bibliile din lume ar dispărea în urma vreunui cataclism și ar rămâne un singur exemplar și acest exemplar ar fi atât de distrus încât doar o pagină ar mai fi întreagă, iar această pagină ar fi atât de mototolită și numai un singur rând s-ar mai putea citi și acest rând este cel din scrisoarea întâi a sfântului apostol Ioan unde este scris: "Dumnezeu este iubire", toată Biblia ar fi salvată, pentru că acolo este totul. Titlul acestei enciclice Deus caritas est, care este tocmai acea frază a lui Ioan, merge la inima Bibliei și se pretează la o traducere infinită".

Papa se gândește la cuvintele aceluiași apostol. "Noi am crezut în iubirea lui Dumnezeu", iar iubirea se traduce în fapte. Dacă păstrăm iubirea și o trăim, trăim toată evanghelia și toată Scriptura.

În acest timp sfânt al Postului Mare în care îl întâlnim pe Cristos trăindu-și iubirea și făcând-o să fie realitate, învățăm că cea mai frumoasă și reală viață creștină este practicarea iubirii, a iubirii față de cel care ne-a iubit din veșnicie și față de cei în care el s-a întrupat și cu care s-a identificat - oamenii, frații noștri de pe pământ.

Purtând în inimi iubirea ca dar dumnezeiesc, ținând în mâini Sfânta Scriptură, însușindu-ne zilnic mesajul ei, vom purta în lume mesajul curajului adevărat și al adevăratei învieri, oferite nouă prin Isus Cristos.

Tuturor o urare de creștere în iubire și sfințenie în timpul sfânt al Postului Mare și un îndemn de suflet: Schimbați lumea prin puterea iubirii!

1 martie, Miercurea Cenușii

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat