Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* Anca D. (Iași). "În anul 2003, din cauza lipsurilor materiale am plecat în străinătate, iar cei doi copii au rămas în grija soțului meu, acesta trebuind să se ocupe de creșterea și educarea lor, fiind ajutat și de mama mea. Din păcate, soțul a început să consume băuturi alcoolice, nu mai merge la serviciu, iar mama mea este bolnavă și neputincioasă, astfel încât aș dori să-i iau pe cei doi copii în Italia pentru a mă putea ocupa eu de creșterea lor. Ce ar trebui să fac?".
Pentru a putea trece granița împreună cu cei doi copii ar trebui să aveți fie acordul soțului, dat în formă autentică, adică la un notar public, sau, în cazul în care acesta nu este de acord, ar trebui să aveți o hotărâre judecătorească prin care v-au fost încredințați spre creștere și educare cei doi minori. Cu această hotărâre de încredințare a minorilor, definitivă și irevocabilă, veți putea ieși cu minorii din țară fără a mai avea nevoie de o hotărâre care să substituie consimțământul soțului dv.

* Maria Mărtinaș (Roman). "Părinții mei au avut înainte de 1945 o casă și o suprafață de teren aferentă imobilului de 1000 m.p. Aceștia au fost expropriați de pe acest teren, iar casa a fost demolată, fără ca ei să primească despăgubiri pentru casă sau teren. În baza legii 10/2001 am depus o notificare la Primărie și am solicitat restituirea în natură a terenului, motivat de faptul că acest teren este liber. Cererea mea de restituire a terenului în natură mi-a fost respinsă, motivat de faptul că terenul nu este liber, fiind afectat de detalii de sistematizare și s-a dispus acordarea unor despăgubiri sub forma unor titluri, chiar în condițiile în care terenul este liber. Cum aș putea dovedi în instanță că terenul este liber?".

Împotriva dispoziției emisă de primar aveți posibilitatea să faceți plângere la Tribunalul Piatra Neamț, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei. La cererea dv. prin care solicitați anularea dispoziției emisă de primar, urmează să anexați toate actele prin care faceți dovada că părinții dv. au deținut acel imobil, precum și acte de stare civilă din care să rezulte calitatea dv. de moștenitor. În cadrul acestui dosar aveți posibilitatea, în ipoteza în care nu ați solicitat deja în cadrul comisiei de retrocedare care a analizat dosarul dv., o expertiză topometrică care să identifice suprafața de teren din litigiu și să stabilească dacă terenul este sau nu afectat de detalii de sistematizare. De asemenea, puteți solicita ca expertul să stabilească valoarea de circulație a terenului, pentru ca în situația în care restituirea în natură nu mai este posibilă, să fie stabilită valoarea despăgubirilor la nivelul valorii reale a terenului.

* Mihai D. (Huși). "În anul 2003 am fost chemat în judecată de fratele tatălui meu pentru a-mi desființa titlul de proprietate în care este inclusă și o suprafață de teren pe care am construit o casă. Ne-am judecat mai mulți ani, iar la începutul acestui an, la recurs, instanța mi-a admis recursul și a fost respinsă acțiunea promovată de unchi ca fiind nefondată, pe motivul că titlul de proprietate a fost emis în mod legal. Din păcate, în luna septembrie, am primit o altă citație din care rezultă că unchiul meu a mai promovat o altă acțiune prin care solicită din nou anularea aceluiași act. Mai este valabilă prima hotărâre?".
Prima hotărâre rămâne valabilă, în afara cazului în care ea a fost desființată într-o cale extraordinară de atac, revizuire sau contestație în anulare. În cazul în care noul dosar promovat are același obiect și se judecă între aceleași părți, atunci orice parte interesată poate invoca excepția autorității lucrului judecat, depunând în acest sens și hotărârea prin care a fost soluționată prima cauză. Această excepție poate fi invocată în orice stadiu s-ar afla dosarul, fiind o excepție de ordine publică. În acest ultim dosar nu se vor mai administra alte probe, în condițiile în care partea interesată solicită instanței de judecată să constate pe baza hotărârii judecătorești că aceleași părți s-au mai judecat într-o altă cauză pentru același obiect.

Mihaela Ciobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat