Fetelor, curaj!
Pornisem cu ideea să facem un studiu sociologic legat de situația persoanelor în vârstă. Se părea că nimeni nu ne putea opri din entuziasmul și din dorința noastră de a identifica și de a încerca, măcar în parte, să rezolvăm problema. Încă din clasă, atunci când am primit tema, mă vedeam deja discutând cu bătrânii, dându-le să completeze chestionare, împărtășindu-mi din experiențele lor, iar eu notându-mi de zor toate ideile care mă interesau în studiul pe care îl aveam de făcut. Aveam însă să experimentez pe pielea mea zicala: "Teoria ca teoria, dar practica te omoară!".
Am ales pentru studiul nostru un parc. Știam că acolo bătrânii sunt la ei acasă. Când eram mică îi întâlneam deseori plimbându-se cu nepoțeii, cu un cățeluș sau chiar jucând șah sau alte jocuri. Alături de colega mea, văzusem un bătrân pe o bancă și am hotărât să-l abordăm. Ne-a privit mirat și s-a scuzat că tocmai avea să se ridice și să plece. Și a plecat! Pe o altă bancă, un alt bătrân, urmărind scena s-a ridicat și el și a plecat. Ne-am privit una pe alta și ne-am zis: "Așa nu rezolvăm nimic!" Totuși, cum perseverența este considerată ca fiind mama înțelepciunii, am decis să continuăm proiectul nostru. Pe o altă bancă am întâlnit o bătrână. Pe moment așa am considerat-o, pe parcurs însă ne-am dat seama că chiar dacă se apropia de șaptezeci de ani, arăta mult mai tânără. Și avea și de ce!
După ce i-am explicat că avem de făcut o temă, i-am cerut permisiunea să-i punem câteva întrebări. S-a bucurat și ne-a promis că ne va răspunde cu plăcere, dar nu am reușit să-i punem nici măcar o întrebare. Oftând parcă, a continuat: "Voi, fetelor, aveți o mare datorie! Voi sunteți capabile să schimbați lumea! Sunteți așa frumoase! Voi știți că puteți schimba lumea?"
În mintea mea treceau tot felul de gânduri: "Bătrânii au plecat. Acum am nimerit peste o bătrână care sigur are probleme psihice. Ascultând-o însă, ne-am dat seama că în fața noastră aveam o persoană cu o extraordinară experiență de viață și mai ales cu o măiestrie deosebită în a o împărtăși.
Fetelor, a continuat ea, când eram de vârsta voastră îmi doream să ajung cineva, să fiu cunoscută, iubită, apreciată și de ce să n-o spun, îmi doream să am și bani. Îmi doream un soț care să mă iubească sincer și pe care să-l iubesc la fel. Căsătorindu-mă, am învățat un lucru: dacă sufeream însemna că eu eram aceea care am greșit. Nu încercam să găsesc vina în ceilalți, la soț sau la copii. Nu-mi controlam bine cuvintele, de multe ori atitudinea, nu mă exprimam suficient de clar, nu eram realistă atunci când trebuia, de aici rezultau multe conflicte. Cu timpul le-am evitat.
Cât despre copii, voi sunteți studente, sunteți la vârsta când adunați diplome. Copiii sunt cele mai sigure diplome pentru o mamă. Dacă efortul vostru este recunoscut la sfârșitul studiilor printr-o diplomă, efortul unei mame este vizibil în copiii ei.
Trebuie să știți un singur lucru: nu vă descurajați, indiferent de ceea ce vă oferă viața. V-o spun ca una care am trecut printr-o mare parte din ea și, cu ajutorul lui Dumnezeu, sper să mă mai bucur de ea și în continuare. Viața de familie nu înseamnă doar ziua nunții. Este mult mai mult. O veți înțelege când veți intra în ea. E atât de frumos când știi ce vrei! Nimeni nu poate să vă stea în cale, nici chiar cei care vă vor răul".
Trecuse mai mult de o oră, iar bătrâna ne captivase prin experiența ei de viață. Ne-am scuzat aducându-i la cunoștință că urmează să fim prezente la un alt program. Ne-a înțeles și ne-a asigurat că se va ruga pentru noi, ca și noi să fim măcar la fel de fericite așa cum a fost ea, dacă nu mai mult. Și pentru că discuția noastră a avut loc cu puțin timp înainte de Crăciun, ne-a dorit un Crăciun fericit, iar noi i-am promis că o s-o vizităm și acasă. S-a bucurat nespus de mult când, după un timp ne-am și ținut de cuvânt. N-o să uit niciodată ultimele ei cuvinte: "Curaj, fetelor!" (Eugenia)
Pagină realizată de pr. Felician Tiba