Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Turcia

Papa Benedict al XVI-lea, în perioada 28 noiembrie - 1 decembrie, la invitația guvernului, a patriarhului ecumenic al Constantinopolului și a comunității catolice din Turcia, a întreprins un pelerinaj apostolic în ținutul unde pentru prima dată ucenicii lui Isus au fost numiți creștini.

Trei au fost dimensiunile mai semnificative ale acestei vizite: dimensiunea pastorală, adică întâlnirea papei Benedict al XVI-lea cu mica minoritate catolică pentru a o întări în credință într-un moment în care apar "forme de intoleranță religioasă"; dimensiunea ecumenică, adică îmbrățișarea cu patriarhul de Constantinopol Bartolomeu I pentru a reafirma prioritatea ecumenismului pentru acest pontificat; în fine, dimensiunea interreligioasă, sub semnul dialogului "pentru depășirea contrapunerilor care de-a lungul secolelor au opus uneori între ei evrei, creștini și musulmani.

Prima etapă a călătoriei a constituit-o vizita la mausoleul lui Atatürk, un simbol al acestei țări, care a proclamat Republica Turcă în 1923. Imediat după aceea s-a desfășurat ceremonia de bun venit și vizita de curtoazie la președintele Republicii Ahmet Necdet Sezer; apoi papa Benedict s-a întâlnit cu viceprim-ministrul și cu președintele pentru Afacerile Religioase Ali Bardokoglu, la sediul acestuia, unde Sfântul Părinte a ținut un discurs.

A doua zi, 29 noiembrie, a plecat de la aeroportul din Ankara pentru a ajunge la Smirna (Izmir): de aici a mers la Efes, unde a celebrat sfânta Liturghie în sanctuarul Meryem An Evi, Casa Mariei. La Efes s-a desfășurat în anul 431 celebrul conciliu ecumenic, al treilea în istorie, care a proclamat-o pe Fecioara Maria "Theotokos", adică "Născătoare de Dumnezeu". În cursul după-amiezii, papa a plecat cu avionul de la Smirna pentru a sosi la Istanbul, unde a avut loc vizita de rugăciune la biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe" și întâlnirea privată cu patriarhul ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu I.

În dimineața zilei de joi, 30 noiembrie, în sărbătoarea sfântului apostol Andrei, papa a participat la sfânta Liturghie în biserica patriarhală "Sfântul Gheorghe". Aici s-a desfășurat și ceremonia semnării unei declarații comune. În cursul după-amiezii a vizitat Muzeul "Sfânta Sofia", s-a rugat la catedrala armeană apostolică și s-a întâlnit cu patriarhul Mesrob al II-lea. La sediul reprezentanței pontificale, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu mitropolitul siro-ortodox și cu liderul rabin al Turciei. Seara a avut loc întâlnirea și cina cu membrii Conferinței Episcopale Catolice a Turciei.

În dimineața zilei de vineri, 1 decembrie, tot la Istanbul, papa Benedict a celebrat Liturghia în catedrala dedicată Duhului Sfânt. Imediat după încheierea Liturghiei, a avut loc ceremonia de rămas bun la aeroportul din Istanbul.

În Turcia au mai fost în vizită papa Paul al VI-lea în 1967 și papa Ioan Paul al II-lea în 1979. Papa Wojtyla a sosit la Ankara la 29 noiembrie în urmă cu 27 de ani, când micii comunități creștine i-a adresat cuvintele pe care sfântul Petru le-a adresat în scrisoarea către creștinii acestor ținuturi: "Fiți gata oricând să dați răspuns oricui vă cere cont de speranța voastră, dar cu blândețe și bună-cuviință, având o conștiință curată" (1Pt 4,15).

Cardinalul Tarcisio Bertone, secretarul de stat al Vaticanului, a reamintit că scopul călătoriei papei Benedict al XVI-lea în Turcia a fost în principal ecumenic. Călătoria s-a centrat și pe relațiile catolicismului cu islamul. Într-un interviu pentru cotidianul italian Avvenire, cardinalul Bertone a arătat că papa a planificat de la început vizita în jurul unei întâlniri cu patriarhul ortodox Bartolomeu I al Constantinopolului. Această întâlnire dintre papa și patriarhul ecumenic "are o puternică semnificație pentru dialogul dintre Bisericile Catolică și Ortodoxă", a arătat secretarul de stat.

După catholica.ro

* * *

Republica Turcia
- Stat întins pe două continente (Europa și Asia)
- Suprafața: 780.580 km2
- Populația: 73.193.000 (230loc/km2)
- Capitala: Ankara
- Culte: musulmani (99%), minorități: ortodocși, catolici, protestanți
- Ziua națională: 29 octombrie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat