O zi de evanghelizare
Aflat împreună cu PS Aurel Percă în vizită pastorală în Coasta de Fildeș, în perioada 12-20 iunie, pr. Claudiu Iștoc a participat, în ziua de 14 iunie, la un moment emoționant din activitatea pastorală a misionarilor români.
Teritoriul pastoral al preoților români cuprinde 53 de comunități, dar numai în 13 dintre ele există un program pastoral și o viață spirituală matură, comunități catolice formate deja.
Programul pastoral este coordonat de preoți, însă aceștia sunt foarte mult ajutați de cateheți ce au urmat o școală de formare catolică. Acesta este modul în care se desfășoară activitatea pastorală în toate țările de misiuni, acolo unde nu sunt suficienți preoți, distanțele sunt mari, iar cultura este cunoscută cel mai bine de localnici; este vorba despre o pastorație în care sunt implicați laicii pregătiți.
Când am observat că era programată "o zi de evanghelizare" în programul vizitei noastre, am avut marea curiozitate de a participa și de a înțelege modul interesant în care poate fi făcută cunoscută ideea de evanghelizare pentru oamenii care nu au avut posibilitatea să audă niciodată despre Dumnezeu, Cristos, Biserica Catolică și evanghelie. Localnicii satelor de acest fel sunt de diferite religii tradiționaliste sau musulmani.
Cateheții din acele comunități formate au ales, împreună cu preoții, un sat din teritoriul parohiei în care nu exista conceptul de credință catolică. După ce s-a primit acordul conducătorilor acelui sat de a se face această manifestare, comunitățile catolice din jur au organizat această zi de evanghelizare. La acest moment important participă, pe cât posibil, toți membrii catolici din parohie, de la copiii cei mai mici până la adulții bătrâni care mai puteau merge. Astfel încât, la 14 iunie (ziua liberă de muncă în acea zonă), ziua programată, cateheții din toate satele catolice din parohie, adică din 13 comunități, s-au deplasat, împreună cu un număr cât mai mare de credincioși spre satul numit Gomo, unde avea să se desfășoare ziua de evanghelizare. Drumul fiecăruia până în acel sat este considerat un pelerinaj, făcut pe jos, eventual, însoțit de rugăciuni și cântece religioase.
Programul a început dimineață la ora 10.00 și s-a încheiat după-amiază la ora 15.00 din cauza unei ploi torențiale, însă totul era prevăzut până la ora 18.00. Pentru această prezentare s-a ales undeva în mijlocul satului un loc deschis, unde erau mai puțin copaci, iar de jur împrejur stăteau și priveau localnicii necreștini, adunați din curiozitate ce "noutate" vor să transmită și să propună creștinii. Fiecare comunitate își prezenta un număr sau mai multe din activitățile organizate de ei. Au fost moduri foarte diferite de manifestare prin care se putea transmite conceptul de comunitate creștină și mesajul evangheliei, în funcție de cultura specifică a comunității din care provenea fiecare, dar totul marcat de mesajul creștin. De la cântece religioase (coruri), jocuri specifice copiilor și tinerilor Scout, jocuri specifice tinerilor și adulților din Acțiunea Catolică, până la dansurile culturale pe categorii de vârstă, au făcut cât mai bogat programul bine organizat de cateheți. Bineînțeles că în centrul programului a fost concelebrată o sfântă Liturghie, prezidată de episcopul Aurel Percă, animată de cântece și de diferite dansuri liturgice.
Pe tot parcursul desfășurării programului s-a observat angajamentul conștient și responsabil al fiecărui creștin de a transmite cât mai bine "noutatea" și identitatea lor creștină. Pe de altă parte, se observa răbdarea localnicilor de a participa, privind modul organizat în care se manifestă creștinii prin diferite gesturi și exprimări specifice culturii lor.
Nu se știe încă rezultatul acestei evanghelizări, dar cu siguranță că încrederea în suflul Duhului Sfânt, care face să încolțească orice sămânță ce trebuie aruncată, dă speranță creștinilor, nu numai din Africa, ci oricărui misionar și totodată curaj de a face cunoscută evanghelia la toate popoarele.
Pr. Claudiu Iștoc