Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Editorial -

La numărul 200...

La numărul 200...

Iată-ne la numărul 200 al revistei în ediție nouă... Au trecut aproape 16 ani de când s-a reluat publicarea "Luminii creștinului". Din 1990 până azi au ajuns în casele dv. peste 6.000 de pagini.

Lansată în ianuarie 1913, revista a cunoscut mai multe etape. A apărut cu regularitate, mai puțin în timpul Primului Război Mondial (1916-1919), sporadic după anul 1944 și a fost redusă la tăcere în perioada 1948-1990.

La apariția numărului 100, acum opt ani (aprilie 1998), era descris drumul revistei de la nr. 1. Ce s-a mai întâmplat între timp, de la nr. 100 la nr. 200?

Revista a câștigat în calitate: din aprilie 2006 apare pe hârtie mai bună (în aceeași lună a apărut în întregime în culori); din mai 2006 conținutul revistei apare în două culori. Mai înainte doar coperta era tipărită în culori (aprilie 1999, aprilie și decembrie 2002, constant din ianuarie 2003).

Vechile rubrici au rămas în general aceleași. Pe ultima pagină au început să fie redate imagini color din viața diecezei (septembrie 2004), rebusul trecând pe pagina 27; s-au adăugat alte rubrici (Legea și dreptul tău din august 1999, Misiuni din mai 2000), publicându-se unele dintre cele vechi o dată la două luni sau mai rar (Noutăți editoriale, Mărturii. Experiențe, Poșta redacției etc.), s-au îmbogățit alte rubrici (Mesajul sfinților și Poezie sacră; Monografii, Din istoria Bisericii locale din iulie 1999 și Istorie cu Figuri ilustre din ianuarie 2005 etc.).

Unii dintre redactorii de atunci au primit misiuni noi; unii dintre colaboratori au rămas constanți, alții s-au adăugat.

Cei care se ostenesc ca revista să apară lună de lună sunt mai mulți. În afara celor care apar în căsuța redacțională, redăm numele colaboratorilor constanți pentru a-i purta în rugăciune: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Anton Despinescu, pr. Felician Tiba, Alexandrina Dumitriu, Dănuț Doboș, Mihaela Ciobanu, Doina-Lucia Amza... Pe lângă persoanele care colaborează sporadic sunt și unele care o fac mai des: pr. Eugen Budău, pr. Iosif Dorcu, pr. Cristian Chinez, Galina P. Pajura, Magda Coșa, Emanuel Imbrea etc.

Desigur, apariția revistei nu ar fi posibilă fără implicarea corectorilor și a celor de la tipografie: Mariana Ghergu, Claudia Stan, Petrică Comorașu, Libertina Gavrilescu, Eusebiu Dâscă, Cristina Bișoc, Iosif Ghercă... În numărul următor vom veni cu statistici exacte cu privire la abonamente și semnatarii de articole.

Revista a continuat în acest timp să aducă lumină în casele și în sufletele dv.; a continuat să fie o publicație a Diecezei de Iași atentă la evenimentele contemporane, să ofere o imagine a Bisericii deschisă lumii... "Poporul lui Dumnezeu..., citim în Gaudium et spes, nr. 11, se străduiește ca, în evenimentele, în exigențele și în aspirațiile la care participă împreună cu ceilalți oameni ai vremurilor noastre, să discearnă care sunt adevăratele semne ale prezenței sau ale planului lui Dumnezeu".

Ne întâlnim lună de lună, dragi cititori, deși nu ne cunoaștem, însă speranțele și bucuriile ne sunt comune de cele mai multe ori; am străbătut împreună atâtea evenimente. Căutările și tristețile le trăim pe același pământ. Împreună ne îndreptăm spre aceeași patrie trăind în această lume cu evenimentele ei care pot constitui popasuri, jaloane de aducere aminte, de creștere sau de ridicare și de pornire cu un nou entuziasm. Ne bazăm în continuare pe rugăciunea și pe colaborarea dv.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru șansa de a vă sluji prin cuvânt. Nu în ultimul rând vă mulțumim dv., dragi cititori, care susțineți această revistă material și spiritual și ați făcut ca ea să ajungă la numărul 200. Cerem de la Domnul să ne binecuvânteze în continuare munca și pașii noștri.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat