Știri externe
În fața bolii
Pontificatul papei Ioan Paul al II-lea a fost marcat de numeroase evenimente care au afectat sănătatea sa, dar nu l-au doborât. Astfel: la 13 mai 1981, după ce a fost rănit cu un pistol, a fost internat; 20 iunie 1981: a fost internat din cauza unei infecții cu un citomegalovirus; 15 iulie 1992: a fost operat de o tumoare benignă la colon; 2 iulie 1993: a fost operat din nou; 11 noiembrie 1993: după o fractură a fost internat la Spitalul Gemelli; 29 aprilie 1994: după o ruptură de femur provocată de o cădere a fost internat; 14 august 1996: a fost internat la Clinica "Regina Apostolorum"; 8 octombrie 1996: a fost operat de apendicită. La 2 februarie, Sfântul Părinte a fost internat la Spitalul Gemelli după o criză de gripă. La 10 februarie, papa a părăsit spitalul. Joi, 24 februarie, a fost din nou internat la Gemelli, după o nouă complicație a gripei, fiind supus unei operații. Credincioșii s-au rugat și se roagă în continuare pentru sănătatea Sfântului Părinte.
Demnitatea căsătoriei
În dimineața zilei de 8 februarie, la Biroul de Presă al Sfântului Scaun, a avut loc prezentarea documentului "Dignitas connubii (Demnitatea căsătoriei), instrucțiune de respectat de Tribunalele diecezane și interdiecezane în abordarea cazurilor de nulitate a căsătoriei". Instrucțiunea a fost pregătită de Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative, cu colaborarea altor dicasterii. Cardinalul Julian Herranz a explicat faptul că instrucțiunea "Dignitas connubii" urmărește să ofere judecătorilor din tribunalele ecleziale "un document practic, un fel de vademecum pentru îndeplinirea însărcinărilor lor în audierile canonice privind nulitatea căsătoriei". Un document similar, instrucțiunea "Provida mater", a fost publicat în 1936, în conformitate cu Codul de drept canonic din 1917. "Dignitas connubii", a afirmat cardinalul Herranz, caută să faciliteze consultarea și aplicarea ediției din 1983 a Codului de drept canonic, reunind toate normele referitoare la procesul canonic de nulitate a căsătoriei.
Exerciții spirituale
Misterul Euharistiei a fost tema principală a exercițiilor spirituale din acest an din Vatican, susținute de către episcopul Renato Corti de Novara, vicepreședintele Conferinței Episcopale Italiene și consultor al Congregației pentru Cler. Cu tema "Biserica în serviciul noului și veșnicului legământ", meditațiile au fost inspirate de scrisoarea apostolică "Mane nobiscum, Domine", a papei Ioan Paul al II-lea. Ideea exercițiilor spirituale în Vatican datează din anul 1929, din vremea papei Pius al XI-lea. El a ținut exercițiile în Advent, dar papa Paul al VI-lea le-a mutat în prima săptămână a Postului Mare.
Memorie și identitate
"Memorie și identitate", cea mai nouă carte a papei Ioan Paul al II-lea, a apărut în librării la sfârșitul lunii februarie, deocamdată în versiune italiană; traducerile vor urma în cel mai scurt timp în alte limbi de circulație internațională. În cartea sa, suveranul pontif meditează asupra experiențelor din ultimul secol, în special asupra regimurilor naziste și comuniste din țara sa natală, Polonia. Papa vorbește despre materialismul ateist, subliniind devastarea cauzată de ideologii în timpul secolului XX. "Memorie și identitate" nu este o autobiografie, nici o serie de eseuri, ci transcrierea numeroaselor convorbiri dintre papă și doi dintre prietenii săi, filozofii polonezi Krysztof Michalski și Jozef Tischner. Colectarea și pregătirea textelor a fost făcută de echipa papei, coordonată de Mons. Pawel Ptasznik. "Memorie și identitate" este al patrulea volum de amintiri și reflecții publicat de papa Ioan Paul al II-lea în timpul pontificatului său.
Pentru mass-media
În ziua de 21 februarie, la Biroul de Presă al Sfântului Scaun, arhiepiscopul John Foley, președintele Consiliului Pontifical pentru Comunicații, a prezentat documentul "Dezvoltarea rapidă", scrisoarea apostolică a papei Ioan Paul al II-lea către responsabilii cu comunicațiile. Scrisoarea este rezultatul unei dorințe exprimate acum un an de Sfântul Părinte, de a marca aniversarea "Inter mirifica" cu un nou document. "Dezvoltarea rapidă, a spus președintele consiliului, reprezintă o capodoperă de intuiție privind semnificația mijloacelor de comunicare socială în vremurile noastre. Priviți paragraful al treilea: «Comunicațiile media au câștigat o asemenea importanță încât au devenit principalul mijloc de îndrumare și de inspirație pentru numeroase persoane în comportamentul lor personal, familial și social. [...] Ne aflăm într-o eră a comunicațiilor globale în care multe momente ale existenței umane sunt fie petrecute, sau cel puțin confruntate cu diferite procese ale mass-media»".
Sora Lucia
Sora Lucia, ultima supraviețuitoare a grupului de copii cărora le-a apărut Fecioara Maria la Fatima, Portugalia, a trecut la cele veșnice la 13 februarie, în vârstă de 97 de ani, în Conventul Carmelit "Sf. Tereza de Coimbra", din centrul Portugaliei. A murit în ziua a 13-a a lunii, zi în mod tradițional asociată cu aparițiile Mariei. Secretul de la Fatima a fost dezvăluit integral de Vatican, iar Rusia a fost consacrată, după cum a cerut Fecioara Maria, a confirmat în 2001 sora Maria Lucia a lui Isus și a Inimii Imaculate. Vizionara de la Fatima a făcut declarația amintită în fața arhiepiscopului Tarcisio Bertone, la 17 noiembrie 2001, pe când acesta era secretarul Congregației pentru Doctrina Credinței. Conținutul discuției dintre reprezentantul Vaticanului și sora Lucia a fost mai apoi făcut public de către Vatican la 20 decembrie 2001. Atunci când arhiepiscopul i-a explicat că există dubii privind părți rămase necunoscute din al treilea secret, sora Lucia a replicat: "Totul a fost publicat; nu mai există secrete. [...] Dacă aș fi primit noi revelații, nu le-aș fi comunicat oricui, ci le-aș fi spus direct Sfântului Părinte".
Rugăciune specială
În ziua de vineri, 4 februarie, Domnul l-a chemat la sine pe PS Gennaro Franceschetti, arhiepiscop de Fermo, un vechi prieten al Diecezei de Iași. A fost înmormântat în catedrala de la Fermo luni, 7 februarie. PS Petru Gherghel, la aflarea veștii, a trimis o telegramă în care și-a exprimat compasiunea, asigurându-i de rugăciune pe cei ce l-au cunoscut și au lucrat cu el. În Arhidieceza de Fermo se află localitatea Monterubbiano în care s-a născut primul episcop de Iași, Nicolae Iosif Camilli. Cu ocazia Zilelor Episcopiei, în zilele de 26 și 27 iunie 2004, la Iași, a fost prezentă o delegație din Arhidieceza de Fermo, condusă de păstorul acesteia, PS Gennaro Franceschetti. PS Franceschetti a fost un prieten vechi al Episcopiei de Iași și al PS Petru Gherghel.