Gândul la suferințele lui Isus
Timpul sfânt al Postului Mare, timp de har și binecuvântare, ne ajută să îngenunchem în fața crucii lui Isus și să redescoperim iubirea sa nemărginită pentru fiecare om.
Parcurgerea drumului crucii urmat de Isus ne umple ochii de lacrimi de durere, care ne îndreaptă privirea spre suferințele fraților și surorilor noastre de aproape sau de departe.
În Africa, anul trecut, în misiunea română din Kenya, împreună cu grupul de copii din organizația "Copiii Misionari - Copiii Ajută Copiii", am pregătit o scenetă de Paști, pe care am prezentat-o după sfânta Liturghie. Au participat și foarte mulți necreștini. În momentul în care Isus își ducea crucea, iar un grup de cinci copii, care jucau rolul soldaților, îl băteau pe Isus cu nuiele, s-a întâmplat ceva ce nu mi se mai întâmplase niciodată până atunci. Mulți copii, care priveau cum soldații îl loveau pe Isus, au început să plângă. Nu știam ce să fac. Am continuat sceneta iar după terminarea ei am stat și m-am gândit la plânsul sincer al copiilor. De foarte multe ori mi-au dat lacrimile atunci când veneau oamenii săraci să-mi spună că nu au mâncat de două zile sau copii care îmi spuneau că nu au băut nici ceai de ieri dimineață.
De asemenea, în cele 13 grădinițe și școli pentru adulți, înființate de pr. Eugen Blaj, parohul misiunii, la umbra unui copăcel din satele de colibe, copiii și adulții, printre care și bărbați în vârstă de 45 de ani, se bucură foarte mult că pot învăța să scrie, scriind cu degetul pe nisip și să socotească, folosind baligă de cămilă în loc de numărătoare.
La dispensarul misiunii vin foarte mulți bolnavi de malarie, tifos, mușcături de șarpe, scorpion și păianjeni veninoși. Deoarece misiunea este foarte întinsă (având suprafața de 19.229 km2 și cuprinzând 52 de sate de colibe), pentru a salva viața oamenilor, darul cel mai prețios al lui Dumnezeu, mergem prin sate împreună cu asistenta medicală pentru vaccinări, distribuirea de medicamente și acordarea primului ajutor. Am botezat mai multe persoane bolnave de malarie și tifos, cu câteva minute înainte de a muri.
Suferințele lui Isus ne duc cu gândul și la suferințele fraților și surorilor noastre care trăiesc în Africa. Și noi putem să facem ceva care să le aline suferințele. Isus suferă și astăzi prin ei. Lucrul cel mai important și la îndemâna fiecăruia este rugăciunea zilnică oferită pentru misionari, pentru cei care încă nu-l cunosc pe Isus și pentru cei care, primind Botezul, sunt la început de drum. De asemenea, putem să oferim lui Isus, suferințele și problemele noastre zilnice, pentru ei. Iar atunci când suntem dispuși să renunțăm la ceva din puținul pe care îl avem, să nu uităm de atâția copii din Africa sau din alte părți, care suferă de foame, mâncând doar o dată la doua zile sau chiar și mai rar. Tocmai în acest scop, în multe biserici veți găsi o cutie a milei, pentru misiuni, destinată tocmai acestor copii.
Vă mulțumesc din suflet pentru ajutorul spiritual și material pe care ni-l oferiți cu atâta generozitate.
Pr. Isidor Mârț
* * *
Un nou misionar...
În ziua de 30 ianuarie 2005, în biserica "Preasfânta Treime", din Gura Humorului, pr. Bartolomeu Blaj a primit mandatul misionar din partea PS Petru Gherghel. Pr. Bartolomeu a plecat în ziua de 12 februarie, pentru o perioadă de cinci ani, în Ecuador, unde a făcut deja o experiență misionară, de trei luni, în toamna anului 2004.