Dascălul martir Anton Benchea
Începând cu acest număr al revistei, prezentăm scurte biografii ale celor 10 martiri ai Bisericii noastre locale din anii regimului ateo-comunist. Primul martir al Bisericii locale din anii regimului comunist, Anton Benchea, s-a născut în 1892 în satul Fundu Răcăciuni, tatăl său fiind Ianuș Benchea, dascăl la rândul său în aceiași localitate. A. Benchea a absolvit cu succes Școala de dascăli de la Hălăucești, după care s-a întors în satul natal unde a activat ca dascăl până la moartea sa în 1949. A fost extrem de activ și foarte important pentru comunitatea locală, filială la acea dată, suplinind activitatea parohului de Cleja, care venea o dată pe lună.
Visul său, împlinit în perioada interbelică, a fost să se construiască la Fundu Răcăciuni o biserică nouă din piatră, cea veche fiind neîncăpătoare și în ruină, pe care să o înzestreze cu un altar mare, cu un amvon frumos și cu o orgă modernă. Sfătuiți de dascălul lor, credincioșii din Fundu Răcăciuni au montat în biserică o orgă comandată la Timișoara la Firma Wegenstein. În sfârșit, comitetul parohial condus de A. Benchea a adunat fondurile necesare pentru construirea unei noi case parohiale. "Era un om calm, muncitor și respectuos - declară fiul său, Francisc Benchea - și pe toți îi sfătuia de bine. Administra exemplar toate terenurile și bunurile bisericii, slujea cu regularitate la Liturghiile de duminică și de sărbători, iar în fiecare dimineață făcea Rozariul. Seara obișnuia să celebreze Vecernia, iar înainte de Vecernie organiza catehismul cu tineretul. În lipsa preotului, făcea și înmormântările". A fost totodată un soț model și un tată bun pentru cei opt copii ai săi.
La 10 martie 1949, norii negri s-au abătut asupra satelor catolice din Moldova. Două plutoane de securitate, comandate de prefectul comunist de Bacău și de șeful securității din Iași, au luat cu asalt satul Fundu Răcăciuni, după toate regulile militare. Parohul C. Susan a reușit să se refugieze temporar într-o parohie vecină. Potrivit variantei oficiale, A. Benchea ar fi fost ucis cu doar 10 minute înainte ca securiștii să părăsească satul cu destinația Faraoani, ucigașul său fiind subofițerul Constantin Damian.
Iată în relatarea lui Francisc Benchea, scena morții tatălui său: "La 10 martie 1949 a venit armata pentru a-l aresta pe părintele C. Susan. S-au tras focuri de armă, au fost arestări, țipete, plânsete, iar totul devenise o grozăvie. Eu m-am urcat în podul grajdului și i-am spus tatei să vină cu mine, dar el a refuzat spunând: «Nu am făcut rău la nimeni». Apoi eu am luat soția și am plecat din sat. Mama a fost arestată și închisă în biserică, iar sora mea, Victoria, în casa parohială, în timp ce ceilalți frați s-au refugiat pe unde au putut. Pe 12 martie l-au descoperit pe tata în șură și l-au chinuit până ce a murit. Lama plugului era plină de sânge și de păr din capul tatălui meu, care avea la gât o tăietură mare de lățimea lamei de baionetă. De asemenea, pielea de pe cap i-a fost dezlipită și aruncată pe jos, în timp ce Scapularul Maicii Domnului pe care îl purta la gât a rămas atârnat de scara șurii. Apoi l-au prins de picioare pe tata și l-au târât pe jos până în cameră. Mamei i-au făcut cunoscut că, dacă scoate un țipăt, va fi pusă alături de soțul ei".
Dascălul A. Benchea, care l-a apărat cu prețul vieții pe pr. C. Susan, a fost urmat în oficiul de dascăl de fiul său, Francisc, iar un alt fiu, Silvestru, a devenit preot în 1958. A. Benchea rămâne o figură aparte în galeria eroilor anticomuniști.
Dr. Dănuț Doboș