Cursuri de formare a lucrătorilor sociali
Caritas Iași
A face caritate înseamnă a reda demnitatea umană și creștină celor care se află în diferite forme de sărăcie. Acesta este gândul cu care echipa Centrului Diecezan Caritas Iași a pornit la drum în parohiile din Dieceza de Iași, pentru a-i provoca la caritate pe credincioșii catolici din Moldova.
Începând cu ziua de 29 ianuarie angajații Caritas din Iași, Roman și Bacău, organizați în două echipe, conduse de pr. Egidiu Condac și pr. Mihai Budău, efectuează un itinerar prin parohiile diecezei pentru a îndemna la caritate și pentru a împărtăși din experiența lor prin intermediul unor cursuri de formare a lucrătorilor sociali. Din fiecare parohie sunt invitați să participe la aceste cursuri un preot împreună cu alți trei credincioși activi în parohie.
Primele întâlniri s-au desfășurat în ziua de 29 ianuarie la Faraoani și Sagna. În prima parte a zilei a avut loc o prezentare a proiectelor Caritas desfășurate până acum în Dieceza de Iași și câteva noțiuni despre ce înseamnă a fi lucrător social Caritas. În cea de-a doua parte a zilei, persoanele prezente au desfășurat o activitate practică, în cadrul căreia au încercat să identifice nevoile comunităților din care provin. Provocarea a venit prin prezentarea unui film despre implicarea comunității din Săveni în amenajarea drumurilor din sat pentru care a fost nevoie, în primul rând, de bunăvoința oamenilor și de munca lor sub coordonarea parohului și a Centrului Diecezan Caritas. Partea cea mai interesantă a întâlnirii a constituit-o cea în care persoanele au încercat să găsească și soluții, din resurse proprii, pentru problemele identificate în comunități.
După o pauză de câteva zile, cauzată de căderile masive de zăpadă, cursurile de formare a lucrătorilor sociali au fost reluate. Astfel, sâmbătă, 12 februarie, cele două echipe ale angajaților Caritas din Iași, Roman și Bacău s-au deplasat la Iugani și Moinești, iar sâmbătă, 19 februarie, la Târgu Ocna. Ca și în celelalte parohii, programul a cuprins în prima parte a zilei o prezentare a principalelor proiecte Caritas desfășurate în dieceză, precum și a câtorva noțiuni cu privire la ceea ce înseamnă a fi lucrător social Caritas. În cea de-a doua parte a zilei, persoanele participante au încercat să identifice problemele cu care se confruntă comunitățile respective.
Din chestionarele finale de evaluare a reieșit că astfel de cursuri de formare sunt bine venite și utile pentru comunități, atât pentru a afla ce activități desfășoară Caritas în Dieceza de Iași, dar și pentru a învăța cum să se organizeze mai bine la nivel parohial. Această implicare nu reprezintă o solicitare la modă în zilele noastre, ci este o cerință evanghelică, o trăire a celei de-a treia dimensiuni în Biserică, alături de ascultarea cuvântului și trăirea sacramentelor. De fapt, noi am aruncat sămânța; dacă terenul este fertil, aceasta va încolți și va da roade.
Continuându-și itinerarul prin dieceză, caravana Caritas a poposit la Bacău și Onești (26 februarie); apoi va fi prezentă la Suceava și Adjud (5 martie), la Gioseni și Iași (12 martie), urmând ca întâlnirile de la Adjudeni și Gherăești să fie reprogramate după Paști.
Mihaela Condac