Invitație la convertire
Postul Mare
Miercurea Cenușii a însemnat începutul Postului Mare. O perioadă de patruzeci de zile ca pregătire pentru sărbătoarea Paștelui. Un timp pentru a face ca trupul și voința să fie eliberate de toate constrângerile și de orice sclavie; un timp de pocăință și de reconciliere cu Dumnezeu și cu aproapele.
După Evanghelia și omilia din Miercurea Cenușii, s-a binecuvântat și s-a impus cenușa obținută din ramurile purtate în procesiune în duminica Floriilor din anul precedent.
Credincioșii, primind cenușa, au început timpul destinat purificării sufletului. Prin acest semn penitențial s-a exprimat condiția omului păcătos, care-și mărturisește păcatul în fața lui Dumnezeu, exprimându-și astfel voința unei convertiri interioare în speranța că Domnul este milostiv cu el. Acest itinerar al convertirii sufletului își atinge punctul său maxim cu celebrarea sacramentului reconcilierii în zilele dinaintea Paștelui.
Cardinalul James Francis Stafford care a prezidat, în numele Sfântului Părinte, celebrarea liturgiei cuvântului din Miercurea Cenușii, a spus în bazilica "Sfântul Petru": "Convertirea nu este o experiență pe care o putem trăi de unul singur: ea se naște în mod special plecând de la celebrarea liturgică". În Evanghelia din aceeași zi "Isus arată trei moduri de a trăi convertirea: pomana, adică împărțirea cu celălalt a ceea ce avem; rugăciunea, adică încrederea în Dumnezeu; postul, adică voința de a ne impune limite. Atât pentru post cât și pentru rugăciune Isus insistă asupra unui aspect interior. Adevărata rugăciune trebuie să se nască dintr-o inimă decisă să se convertească...
Postul Mare din acest an, conform îndemnului Sfântului Părinte, pune accent în mod special pe raportul nostru cu Euharistia".
"Doresc să rezum în trei puncte angajarea noastră pentru post: 1. liturgia Bisericii este primul instrument de evanghelizare autentică; 2. prin celebrarea duminicală redescoperim Euharistia; 3. prin Euharistie descoperim raportul dintre liturgie și viață...".
Odată, am auzit la un post de radio cum se povestea despre doi prieteni care s-au despărțit pentru a merge în vacanța de Crăciun. Unul i-a făcut celuilalt urările de Crăciun, spunându-i pentru noul an: "Rămâi așa cum ești".
Ce ar trebui să facă un om pentru a nu intra în Împărăția cerurilor? Este același mesaj: "Rămâi așa cum ești, nu te schimba".
Or Postul Mare e timpul care ne cheamă la schimbare, la a nu rămâne așa cum suntem. Într-un cuvânt, procesul la care ne cheamă Postul Mare se numește convertire. "Convertiți-vă și credeți în evanghelie", am auzit în Miercurea Cenușii - un îndemn care apoi este reluat pe parcursul celor patruzeci de zile. Pentru a face aceasta este necesar să privim în noi înșine. Lecturile biblice ne propun un program de viață bazat pe rugăciune, solidaritate fraternă și sobrietate personală. Calea sfintei crucii, prin care se meditează drumul lui Cristos din momentul condamnării până la punerea în mormânt ne poate ajuta la acest pas decisiv.
Pr. Cornel Cadar
***
"Să parcurgem drumul Postului Mare, ajutați și stimulați de liturgie, care ne îndeamnă la o angajare specială în rugăciune, post și penitență și la o mai mare solidaritate cu aproapele, în mod special cu cei săraci și nevoiași. Să ne deschidem inimile către inspirațiile interioare ale harului. Egoismul să cedeze locul iubirii, pentru ca să ne fie dat să experimentăm bucuria iertării și a profundei reîmpăcări cu Dumnezeu și cu frații".
Ioan Paul al II-lea, Audiența generală, 23 februarie