Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Mamă de preot

În sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Paul, miercuri, 29 iunie, în catedrala din Iași, au primit hirotonirea întru preoție 16 diaconi. Alți șase diaconi au fost hirotoniți preoți, duminică, 26 iunie, la Roman. Gândindu-ne la aceste evenimente, redăm în cele ce urmează o reflecție legată de chemarea la preoție.

Am cunoscut-o foarte bine pe femeia aceasta, dar nu mă întrebați cum se numește. Visul ei fusese întotdeauna de a avea în familia ei un fiu preot. La 24 de ani avea familia ei. La 26 de ani a avut un fiu: era mamă și a rămas văduvă. Își jertfi doliul pentru ca orfanul de tată să fie chemat de Cristos, consfințit pentru altar, pentru slujirea celorlalți.

Copilul a devenit preot și trăiește și astăzi. Îl cunosc bine. Preotul își amintește de convorbirile cu mama sa. Le păstrează proaspete în amintire: "Niciodată nu m-am plâns de soarta mea..., de singurătate, de sărăcie... Am jertfit totul pentru copilul meu pentru ca Dumnezeu să-l cheme să mântuiască suflete, ca să fie vrednic. Am privit din depărtare sfintele Liturghii de mâine...; aceasta m-a întărit, m-a răsplătit dinainte. Când simțeam că sufăr prea mult, mă vedeam în genunchi, la Liturghia fiului meu, împărtășindu-mă din mâna sa. Aceasta m-a ajutat. Când lumea vorbea despre lucrări menite să amelioreze societatea, să împiedice prăbușirea ei în necredință, eu spuneam: e foarte bine, dar mai este și altceva: ar trebui preoți. Un preot în plus este echivalentul unui salvator: înseamnă o Liturghie jertfită zilnic timp de 20, 30 de ani... și câtă bogăție într-o sfântă Liturghie! Toate operele de caritate, toate rugăciunile adunate, toate conferințele la un loc, nimic nu poate egala valoarea unei sfinte Liturghii".

"Când eram tânără mi se spunea: Prin preot vin toate harurile, el schimbă fața lumii. Dacă la 16 ani n-aș fi găsit un preot care să mă susțină și să mă îmbărbăteze, nu știu ce s-ar fi ales de mine; mi-aș fi pierdut idealul. Apoi, după moartea soțului meu, mi-aș fi pierdut curajul, puterea de a înfrunta viața. Când mă gândeam că fiul meu va face pentru alții ceea ce alți preoți au făcut pentru mine, atunci mă simțeam plină de entuziasm... Încă de pe acum întrevăd preoția lui. Alteori îl văd la amvon, ascult în inima mea răsunetul glasului său...

Trăiesc în viitor, îl văd la scaunul de spovadă..., zăresc lacrimile credinței care curg pentru păcatele iertate. Văd cum cresc avânturi noi, înflăcărări care se ridică în urma glasului fiului meu...

Îl văd muncind pentru tineret. Își privește tinerii cu o privire adâncă, luminată de o scânteie divină. Le descoperă ceea ce Isus descoperea samaritenei: "Dacă ați ști darul lui Dumnezeu... Cristos este însetat după vindecarea sufletelor voastre... V-a ales pentru rolul acesta. Dați-i să bea. Umpleți-vă inima cu divin; dați de băut celor însetați...".

Îmi văd fiul, preotul de mâine, îl văd lângă cei descurajați arătându-le sensul cel frumos al vieții, prețul unui simplu efort, al unei rugăciuni; îl văd reclădind existențe pierdute...

Îl văd la capătul muribunzilor, al marilor păcătoși, împărtășind iertarea și viața veșnică... Văd sufletele mântuite pentru veșnicie, mântuite prin fiul meu...".

Da, prin tine smerită femeie răposată. Dacă nu ai fi avut acest copil, dacă nu ai fi plăsmuit preoția și sufletul lui prin pilda martiriului tău unit cu martiriul lui Cristos, atunci preotul acesta n-ar exista astăzi.

Tot binele pe care acest preot încearcă, sfios, să-l realizeze n-ar mai fi zămislit în această întunecată vale în care preoția lui trece ca o lumină...

Dormi în pace în mormântul în care fiul tău te-a văzut coborând, ducând cu tine jumătate din sufletul său, sau mai bine zis, bucură-te acolo sus în ceruri, unde urcă neîncetat sufletele evanghelizate de copilul tău.

Lacrimile, cuvintele și strădaniile tale nu s-au pierdut în zadar...

Dacă scriu aceste rânduri mă gândesc în primul rând la tinerele fete și la mamele care le vor citi. Lor le spun: "Există o măreție pe care v-o oferă Dumnezeu, o imensă fericire pe care v-o pune la dispoziție. Nutriți dorința, dorința arzătoare de a avea un fiu preot. Acesta este un mijloc de a vă prelungi existența și de a vă imortaliza numele între oameni".

Traducere de pr. Anton Bișoc după L'Abbe Mark



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat