Iubește și spune-o prin viața ta
Taizé
An de an, în timpul verii, timp de o săptămână tineri din diferite țări și de diverse confesiuni se adună la Taizé pentru rugăciune. "Iubește și spune-o prin viața ta" sunt cuvintele fratelui Roger, fondatorul Comunității de la Taizé.
Comunitatea Taizé se află în Burgundia (sudul Franței). Acolo, fratele Roger fonda în 1940 o comunitate ecumenică internațională. Frații sunt angajați pentru toată viața să împartă bunurile materiale și spirituale, în celibat și într-o mare simplitate a vieții. Astăzi comunitatea numără cam o sută de frați de diverse confesiuni creștine, printre care și catolici, provenind din peste 25 de țări.
Modul lor de viață a atras încă de la început numeroși laici, mai ales tineri, astfel încât în prezent mii de tineri merg la Taizé pentru a petrece o săptămână de reculegere și rugăciune.
În unele săptămâni Taizéul adună tineri din 35-70 de țări; uneori, numărul participanților ajunge până la 6.000. De trei ori pe zi, toți participă cu frații la rugăciune. În fiecare zi frații propun tinerilor introduceri biblice urmate de momente de meditație și împărtășire în grupuri de discuții a întâlnirii lor personale cu Domnul.
Toți acești tineri din întreaga lume, de nații și religii diferite, descoperă că se pot ruga împreună cu aceleași cuvinte, însuflețiți de aceeași dorință de comuniune. Ei arată lumii că diversitatea nu este o piedică în calea comunicării, ci, dimpotrivă, este un inepuizabil izvor de bogăție spirituală. Această experiență a Taizéului dorește să trezească în inimile tinerilor o viață creștină mai conștientă, cu implicarea lor activă prin trăirea profundă a credinței în familiile, parohiile și comunitățile locale.
După cum spun frații, Taizéul este "un pelerinaj de încredere pe pământ", pelerinaj care continuă tot restul vieții.
Taizéul nu organizează tinerii într-o mișcare în jurul comunității, ci îi invită să fie creatori de pace și de reconciliere în orașele și în satele lor, în bisericile lor locale, cu toate generațiile.
Acest lucru l-a subliniat și Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea într-una din vizitele sale la Taizé. Adresându-se tinerilor, el a spus: "Se vine la Taizé la fel cum se trece pe lângă o fântână. Călătorul se oprește, își potolește setea și apoi își continuă drumul. Știți bine că frații comunității nu vor să vă rețină aici. Ei doresc, prin rugăciune și tăcere, să vă ofere apa vie promisă de Cristos, doresc ca voi să cunoașteți bucuria sa, să discerneți prezența sa, să răspundeți la chemarea sa și apoi să vă întoarceți pentru a da mărturie despre iubirea sa și pentru a vă sluji frații în parohiile voastre, în orașele și satele voastre, în școlile și universitățile voastre".
Ca etapă a pelerinajului, la sfârșitul fiecărui an, o întâlnire europeană reunește timp de șase zile zeci de mii de tineri într-un oraș din Europa. În timpul întâlnirilor europene fratele Roger publică o scrisoare tradusă în peste 50 de limbi, reluată și meditată apoi pe parcursul unui an de către tineri, la ei acasă sau la întâlnirile de la Taizé. Începând cu anul 1990 la aceste întâlniri de la Taizé au posibilitatea să participe și tineri din România.
Pentru informații cu privire la înscrieri, participare etc.: www.taizé.fr; pentru informații în coordonarea grupului din Dieceza de Iași: pr. Felix Roca: DN 28, Nr. 186, jud. Iași, 707515-Tomești, tel. + fax: 0232/290506, 0232/248424, 0741/501481, felixroc@yahoo.it; Cornel Arva: 0232/257018; 0744/167277; karva@gmx.net.
Ingrid Aioane