Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitate -

Un film zguduitor

The Passion of the Christ

Realizat și finanțat de către actorul de origine australiană Mel Gibson, filmul "The Passion of the Christ" (Patima lui Cristos) descrie ultimele 12 ore din viața lui Isus. Filmul este în aramaică și latină, fiind realizat în Matera și Craco (Italia) și în studiourile Cinecitta din Roma. Acuzat de antisemitism sau elogiat, el s-a bucurat de un succes extraordinar. "Credința a fost sursa mea de inspirație", spune Gibson, un catolic tradiționalist.

Se deschide cu Isus în Grădina Ghetsemani. De aici începe drumul spre crucificare și înviere, ce trece prin arestarea, judecarea, batjocorirea sa. Acest parcurs este presărat cu imagini amintire care prezintă copilăria lui Isus, intrarea în Ierusalim, Cina cea de taină, spălarea picioarelor... Maria e frumoasă și puternică, tandră și convingătoare. Rostește puține cuvinte, dar adesea gesturile și privirea ei grăiesc mult. Împreună cu Maria Magdalena și Ioan, ea urmărește patima și drumul crucii. Personaje, precum Maria Magdalena, Petru, Pilat, Simon din Cirene, centurionul, se dezvoltă gradual, unele prin imaginile amintire. Un personaj cheie este Iuda. Fără a avea explicații despre gestul său, este prezentat cum se sinucide, torturat fiind de un grup de copii cu fețe de vârcolaci. O figură interesantă este cea a Satanei, interpretată de Rosalinda Celantano, un personaj androgin, cu aspect de femeie și voce de bărbat. Filmul se încheie cu învierea, dând sens tuturor suferințelor lui Isus.

"Mă gândesc la ideea aceasta de mai mulți ani", declara Mel Gibson într-un interviu din 2003. "Am crezut mereu în Dumnezeu, în existența lui. În familia mea m-au învățat să cred într-un anumit fel. Însă în floarea vârstei am lăsat deoparte credința, și am pus alte lucruri pe primul loc. Apoi am înțeles că aveam nevoie de mai mult dacă voiam să supraviețuiesc. Mă simțeam îndemnat să fac o lectură mai aprofundată a Evangheliilor, a istoriei lui Isus. Atunci s-a strecurat această idee în mintea mea. Am început să o văd în mod realist, recreând-o în mintea mea pentru a avea un sens pentru mine, pentru ca ea să fie relevantă pentru mine. Acest lucru vreau să îl aduc pe ecran".

Cu privire la acuzația de antisemitism realizatorul a răspuns: "Iubesc toate religiile, iar aceasta este parte a credinței mele", subliniind faptul că antisemitismul este un păcat.

În rolul Mariei, actrița română Maia Morgenstern, evreică din părinți supraviețuitori ai holocaustului, a spus într-un interviu: "Nimeni nu este învinovățit în film, nici măcar Iuda. Este o peliculă foarte filozofică și foarte poetică ce vorbește despre credință, speranță și dragoste".

Într-o declarație, Navarro Valls, directorul biroului de presă al Vaticanului, afirmă că "filmul este o transpunere cinematografică a Evangheliilor. Dacă ar fi antisemit, și Evangheliile ar fi antisemite. Nu trebuie să uităm că filmul cuprinde personaje evreiești «pozitive»: de la Isus și Maria, până la Simon din Cirene și Veronica, inclusiv mulțimea impresionată".

"După părerea mea, spune cardinalul Darío Castrillón Hoyos, prefect al Congregației pentru Cler, una dintre marile reușite ale acestui film este că a arătat în mod eficace atât oroarea păcatului și a egoismului, cât și puterea mântuitoare a iubirii. Vederea acestui film provoacă iubire și compasiune. Îl face pe spectator să caute să iubească mai mult, să dorească să fie puternic și bun fără să conteze altceva, așa cum a făcut Cristos în fața suferinței sale teribile".

Dincolo de toate discuțiile rămâne impactul pe care filmul îl are asupra celor care îl urmăresc. El vorbește în limbajul omului de azi, obișnuit cu informații și imagini care să-l impresioneze. Milioane de oameni care l-au văzut sau îl vor vedea sunt conduși spre persoana și mesajul lui Isus Cristos, spre meditare și rugăciune. "În timp ce am văzut filmul, am trăit clipe de o profundă intimitate spirituală cu Cristos", afirmă cardinalul citat mai sus. "Aș vrea ca toți preoții noștri catolici... să meargă să vadă acest film. Sper ca toți creștinii să aibă posibilitatea să îl vadă, ca și toți oamenii din toate părțile". (După www.catholica.ro)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat