Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Profilaxia diabetului zaharat

Prin continua sa extindere și prin invaliditățile pe care le produce, diabetul zaharat a devenit o importantă boală socială. Profilaxia sau prevenirea bolii este singura metodă, la ora actuală, în măsură să oprească extinderea bolii și să evite complicațiile sale. Măsurile de prevenire sau preîntâmpinare a bolii își au locul și rostul numai înainte de apariția bolii. După declanșarea diabetului măsurile de prevenire urmăresc alt obiectiv: evitarea complicațiilor bolii.

Cauza diabetului zaharat nefiind precis cunoscută, prevenirea bolii este dificilă. Au fost precizați însă factorii care ajută declanșarea sa. Aceștia sunt cunoscuți sub denumirea de "factori de risc diabetogen".

a) Cel mai important factor de risc diabetogen este ereditatea (moștenirea bolii de la părinți). Nu se moștenește boala ca atare, ci predispoziția la boală. Pentru ca să se transforme în boală, predispoziția are nevoie de concursul altor factori de risc diabetogen din mediul extern (supraalimentație, sedentarism, emoții puternice etc.).

Sunt predispuși la diabet: persoanele care au în familie diabetici, rude de sânge apropiate. Ei vor trebui să ducă o viață rațională, să nu se îngrașe, să nu abuzeze de dulciuri și să se prezinte la control medical periodic.

b) Obezitatea sau îngrășarea peste măsură este astăzi bine cunoscută ca jucând un rol important în apariția diabetului zaharat. Ea grăbește declanșarea bolii la persoanele predispuse, agravează boala când există și favorizează apariția complicațiilor diabetului zaharat. Vindecarea obezilor fiind greu de realizat, dar posibilă, prevenirea sa este măsura obligatorie în lupta împotriva diabetului.

c) Combaterea aterosclerozei, cea mai răspândită boală socială, în care alimentația nerațională, bogată în grăsimi de origine animală, joacă un rol important reprezintă de fapt și combaterea diabetului zaharat. S-a demonstrat că aceasta favorizează apariția diabetului chiar în faza sa de început.

d) Un semn cu o valoare excepțională în prevenirea diabetului zaharat la femei, este cunoașterea greutății copiilor la naștere. S-a observat că femeile care dau naștere la copii cu greutatea peste 4.000 g (copii macrosomi) devin diabetice cu timpul. Nașterea unui copil cu greutatea peste 4.000 g arată că mama este predispusă la diabet (prediabetică). Menținerea greutății normale, evitarea dulciurilor, a supărărilor mari și a infecțiilor pancreatotrope, le pot feri de îmbolnăvire.

e) Infecții pancreatotrope sunt acelea în cursul cărora are de suferit și pancreasul: hepatita epidemică, parotidita epidemică, pneumonia, scarlatina, gripa și unele viroze. Suferința pancreasului poate declanșa un diabet la o persoană predispusă ereditar sau poate duce la instalarea unui diabet câștigat.

Regimul alimentar nu va mai fi bogat în dulciuri ca în trecut (siropuri, zahăr, miere, dulceață, prăjituri), ci va fi bogat în lapte, carne, urdă, brânză proaspătă, fructe sau sucuri de fructe.

f) Descoperirea întâmplătoare a glucozei în urină (glicozuria tranzitorie), chiar dacă ulterior nu mai apare, nu trebuie trecută cu vederea. Aceste glicozurii întâmplătoare pot surveni în cursul sarcinii, a unor infecții sau traumatisme. În toate aceste împrejurări se va efectua proba hiperglicemiei.

g) Descoperirea la timp a unor boli de ficat (hepatite cronice, litiaze biliare) și tratarea lor corectă este o măsură bună nu numai pentru îngrijirea ficatului bolnav, ci și pentru preîntâmpinarea diabetului. În locul regimurilor bogate în dulciuri se prescrie o alimentație rațională, fără condimente (sare, piper, oțet, muștar etc.), bogată în proteine (carne, caș, urdă).

h) Cortizonul și nefrixul sunt medicamente mult întrebuințate. Luate fără control și pe durată îndelungată, pot produce diabetul zaharat. În multe cazuri aceste medicamente scot la iveală un diabet ascuns, iar în alte cazuri produc ele o formă particulară de diabet.

Dr. Doina Lucia Amza, medic de familie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat