

Ave, Maria, la Cacica
Pelerinaj
În zilele de 14 şi 15 august, la Cacica au fost între 20.000 şi 25.000 de pelerini, care s-au rugat, au participat la sfintele Liturghii, au ascultat şi meditat cuvântul lui Dumnezeu şi predicile ţinute, au făcut Calea crucii, s-au spovedit şi mulţi dintre ei s-au reîntors spre locurile lor reînnoiţi sufleteşte. În afara celor din România, la Cacica au fost prezenţi pelerini din Franţa, Germania, Polonia, Ungaria, Austria, Italia...
Tinerii, într-un număr mare (peste 700), l-au aşteptat pe episcop la circa 5 km de Cacica şi împreună au parcurs drumul spre sanctuar, cântând şi recitând sfântul Rozariu. Cel care anul acesta a fost pelerin alături de tineri, pe parcursul distanţei până la Cacica, a fost PS Petru Gherghel. Au participat, de asemenea, preoţi şi călugăriţe. Pe drum, în apropierea sanctuarului, s-a citit din Evanghelia după sfântul Ioan cum Isus, pe cruce, i-o încredinţează pe Maria lui Ioan. Ajunşi la sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, tinerii s-au rugat, au cântat şi au ascultat din Evanghelia după Ioan pasajul în care se află tema din acest an: "Vrem să-l vedem pe Isus".
În momentul când tinerii pelerini au ajuns la sanctuar tocmai se încheia sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului prezidată de pr. Ioan Ciuraru, ministrul provincial al fraţilor franciscani, Liturghie care începuse la ora 12.00. Dimineaţă la ora 10.00 a fost o celebrare penitenţială, iar la ora 16.00 Calea sfintei cruci urmată de o adoraţie euharistică.
Sfânta Liturghie de la ora 18.00, la fel ca în anii precedenţi, a fost animată de tineri. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături fiind PS Aurel Percă şi PS Cornel Damian. Predicatorul de anul acesta, pr. Ştefan Vacaru, paroh de Barticeşti, i-a încurajat pe tineri s-o ia pe Maria ca model, aşa cum a făcut sfântul Maximilian Kolbe, acela care era amintit de Biserică în ziua de 14 august. Maximilian a avut un moment în viaţă când s-a aşezat în genunchi şi, în rugăciune, a întrebat: "Ce va fi cu viaţa mea?" - o întrebare pe care trebuie să şi-o pună tinerele vlăstare ale Bisericii.
Episcopul de Iaşi i-a felicitat pe cei care au venit în pelerinaj pe jos, precum şi pe cei prezenţi, pentru a se ruga. "Prin Maria, cu Maria, ca Maria la Isus", a îndemnat Preasfinţitul făcând referinţă la scrisoarea pastorală semnată la 25 iulie. Scrisoarea, cu titlul "Per Mariam ad Iesum. Cu privirea îndreptată spre Maria, în drum spre încheierea Sinodului diecezan", oferă îndemnuri legate de patroana Diecezei de Iaşi, stabilind programul celebrărilor mariane de la Cacica şi Iaşi din 15 şi 22 august, 10 octombrie şi 8 decembrie.
Privegherea mariană de la ora 22.00 a constituit pentru toţi pelerinii apogeul ajunului sărbătorii "Adormirii Maicii Domnului". Procesiunea cu lumânări, rugăciunea Vesperelor, sfântul Rozariu şi multe cântece mariane s-au înălţat din sufletele pelerinilor. Celebrarea a fost condusă de PS Aurel Percă. Doisprezece tineri au aprins lumânările de la lumânarea sfinţită de episcop şi apoi au împărţit lumină mulţimii. Predicatorul a vorbit despre familie şi importanţa rugăciunii în familie. La final, păstorul diecezei i-a chemat să se unească în rugăciune a doua zi cu credincioşii din Iaşi unde avea să se celebreze Liturghia hramului catedralei.
În ziua de hram, 15 august, au avut loc la ora 06.00 sfânta Liturghie în limba română; la ora 07.30 sfânta Liturghie greco-catolică. Pr. Anton Diacu care activează la Satu Mare a prezidat Liturghia în limba maghiară la ora 08.00; la Liturghie au fost prezenţi şi pelerini din Satu Mare. La ora 09.15 s-a celebrat sfânta Liturghie în limba polonă, iar la ora 09.15, pr. Johann Proschinger a prezidat sfânta Liturghie în limba germană.
În centrul zilei de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, a stat Liturghia de hram celebrată la ora 11.00, de PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti. Au concelebrat peste 50 de preoţi. Predicatorul a dezvoltat ideea de a fi curaţi cu inima cum a fost Maria. I-a încurajat pe pelerini de a apela la mijloacele care ne stau la îndemână (Liturghia, rugăciunea, Rozariul...) pentru a duce lupta cu păcatul şi i-a îndemnat să se străduiască să se asemene tot mai mult cu Maria.
Episcopul auxiliar de Bucureşti şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la Cacica la începutul misiunii episcopale, amintindu-şi cum în 1986 a fost pelerin la începutul misiunii preoţeşti.
La final, după ce au fost binecuvântate florile şi obiectele religioase cumpărate de pelerini, părintele Romuald Bulai, paroh de Cacica, a mulţumit tuturor şi i-a îndemnat pe pelerini să nu stingă focul care s-a aprins în sufletul lor în zilele de pelerinaj.
Peste 30 de preoţi au ajutat la spovezi şi la distribuirea sfintei Împărtăşanii. Tineri din Acţiunea Catolică şi din Scout s-au implicat în organizare.
Pelerinajul la sanctuarul de la Cacica are o semnificaţie deosebită anul acesta: se împlinesc o sută de ani de la consacrarea altarului şi a bazilicii de către episcopul J. Weber (10 octombrie 1904). În acest sens, alte pelerinaje vor avea loc la Cacica: la 8 septembrie vor fi prezenţi credincioşi din Iaşi, la 10 octombrie se va celebra centenarul... Din ziua de 14 martie 2000 sanctuarul de la Cacica este bazilică minoră, după ce în 1996 a fost declarat sanctuar diecezan, iar la 15 august 1997 sanctuar naţional.
Ca şi în ceilalţi ani, şi anul acesta Dumnezeu a revărsat multe haruri la Cacica. Numărul mare de spovezi, sfintele Liturghii, predicile speciale, precum şi numărul mare de pelerini, toate acestea arată că Maria ne vrea alături de Fiul ei. Dumnezeu a vorbit multor inimi, iar icoana Maicii Domnului, copie fidelă a celei de la Czestochowa, a îndreptat privirile multor pelerini spre cea care este "plină de har" pentru a contempla împreună cu ea minunile pe care Dumnezeu le face zi de zi cu noi.
Pr. Cornel Cadar