

25 de ani de pontificat
În ziua de 16 octombrie Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea va împlini 25 de ani de când a fost ales papă. Cu această ocazie în întreaga Biserică au loc diferite iniţiative de omagiere. PS Petru Gherghel a trimis Sfântului Părinte o telegramă prin care se arată că în aceeiaşi zi toţi din dieceză "vom înălţa rugăciuni fierbinţi către Domnul istoriei... şi vom oferi un prinos de recunoştinţă şi mulţumire pentru toate darurile pe care omenirea le-a primit prin activitatea pastorală pontificală a Sanctităţii voastre şi prin care Biserica şi poporul lui Dumnezeu s-au îmbogăţit în aceşti 25 de ani". La Vatican, în perioada 15-18 octombrie este prevăzut un simpozion promovat de colegiul cardinalilor, la care au fost invitaţi cei 164 de cardinali. În seara de 16 octombrie va avea loc o celebrare euharistică în Piaţa "Sfântul Petru", iar pentru 17 octombrie este prevăzut un concert în cinstea suveranului pontif. În seara zilei de 15 octombrie, membrii colegiului cardinalilor se vor reuni în noua aulă a Sinodului pentru deschiderea simpozionului, în timpul căruia şase cardinali vor reflecta pe diferite teme de o deosebită importanţă pentru Biserică. La simpozion au fost invitaţi şi preşedinţii conferinţelor episcopale, preşedinţii dicasteriilor din curia romană şi patriarhii. În ziua de 16 octombrie, suveranul pontif va semna exortaţia postsinodală referitoare la Sinodul din 2001 despre ministerul episcopilor.
Papa Ioan Paul al II-lea, care a fost ales la 16 octombrie 1978, este al 263-lea succesor al lui Petru. Fumul alb care a ieşit din Capela Sixtină, indicând alegerea cardinalului Karol Wojtyla, arhiepiscop de Cracovia, în scaunul lui Petru, a fost văzut la ora 18.18, la 16 octombrie 1978. La ora 18.45, cardinalul Pericle Felici îl anunţa pe noul papă, care şi-a ales numele de Ioan Paul al II-lea. La 19.15, primul papă polonez din istoria Bisericii apărea în balconul central al bazilicii "Sfântul Petru".
Doar trei papi, printre care şi sfântul Petru, au avut un pontificat mai lung decât al papei Ioan Paul al II-lea. În ordine crescătoare, aceştia sunt: Leon al XIII-lea (25 de ani şi cinci luni), Pius al IX-lea (31 de ani, şapte luni şi 21 de zile) şi sfântul Petru (nu se cunoaşte exact durata).
Timp de un sfert de secol de pontificat, Sfântul Părinte a stabilit statistici fără precedent, realizând 102 călătorii apostolice în afara Italiei în care a vizitat 137 de ţări, în total parcurgând o distanţă echivalentă cu de trei ori distanţa de la Pământ la Lună, peste 1.200.000 km. De asemenea, a efectuat 142 de vizite pastorale în Italia, fără a mai pune la socoteală vizitele efectuate la diferite instituţii din Dieceza de Roma. A redactat 14 scrisori enciclice, 13 exortaţii apostolice, 11 constituţii apostolice, 42 de scrisori apostolice şi 28 de motu proprio.
Până în aprilie anul acesta, papa Ioan Paul al II-lea a proclamat în timpul a 138 de ceremonii, 1.314 de fericiţi şi în timpul a 48 de ceremonii, 469 de sfinţi.
De-a lungul pontificatului său, papa Ioan Paul al II-lea a ţinut opt consistorii, ultimul în februarie 2001, ocazii cu care a creat 201 cardinali. Colegiul Cardinalilor este alcătuit în momentul de faţă din 164 de membri. În timpul pontificatului său au avut loc 15 sinoade: şase adunări generale ordinare, o adunare generală extraordinară, şapte adunări speciale şi un sinod particular.
În cei 25 de ani de pontificat, papa Ioan Paul al II-lea a ţinut aproape 1.100 de audienţe generale săptămânale, la care au participat circa şaptesprezece milioane de credincioşi proveniţi din întreaga lume, iar audienţele private, acordate diferitelor grupuri sau personalităţi politice, ajung la 1.500.
În timpul pontificatului său, papa Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care a vizitat o sinagogă (Roma, aprilie 1986); primul care a vizitat o moschee (mai 2001, Marea Moschee Omayyad din Damasc, Siria); primul care a ţinut conferinţe de presă în avion şi una în Biroul de Presă al Vaticanului (24 ianuarie 1994); primul care a publicat cărţi de proză şi poezie; primul care a adăugat cinci noi mistere Sfântului Rozariu (octombrie 2002); primul care a stabilit Ziua Iertării (Marele Jubileu al Anului 2000).
Papa Ioan Paul al II-lea a fost şi primul papă care a vizitat celula unei închisori (în decembrie 1983, când l-a vizitat pe Ali Agca, acel cetăţean turc care a atentat la viaţa papei în 1981 în Piaţa "Sfântul Petru"); a fost primul papă care a celebrat sfânta Liturghie pentru comunitatea catolică ce trăieşte în extremitatea nordică a lumii, la mai bine de 350 km la nord de Cercul Polar Artic (Tromso, Norvegia 1989); şi primul care a folosit o monogramă (litera "M" de la Maria) pentru stema sa papală (în mod normal, regulile heraldice prevăd folosirea monogramelor în jurul unei steme, nu pe stemă).