Știri interne
Ghidul Web 2003
Biserica Catolică este prezentă în recenta apariție a Editurii "Humanitas", "Ghidul Web 2003", lucrare ce prezintă o selecție de 1.700 de situri catolice românești, organizate sistematic și comentate - se arată în știrea din 16 decembrie 2002, publicată pe situl Catholica.ro. Lucrarea reprezintă o premieră în țara noastră, dar o prezență curentă în alte țări, unde Internetul este mai dezvoltat. "Ghidul Web 2003" se dorește a fi un motor de căutare tipărit, un instrument util navigatorilor pe Internet. Una din secțiunile Ghidului poartă numele "Biserică, religie", care, pe lângă situl Ministerului Culturii și Cultelor, prezintă siturile a două Biserici: cea ortodoxă și cea catolică. Din cadrul Bisericii Catolice sunt prezentate șapte situri, dintre care trei sunt notate la maxim, cu trei stele: www. greek-catholic.ro, www.catholica.ro și www.ercis. ro. Situl Diecezei de Iași este remarcat prin librăria on-line cu peste 700 de titluri. Din aceeași dieceză, cu două stele, este menționat situl Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif".
Lansare de revistă și carte
Sâmbătă, 30 noiembrie, la sala mare a Palatului Administrativ al județului Bacău (Prefectura Bacău), începând cu ora 10.00, a avut loc lansarea revistei Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș" și a cărții "Comunități tăcute. Satele din Parohia Săbăoani (secolele XVII-XVIII)", autor Liviu Pilat. Moderatorul principal al întâlnirii a fost Gheorghe Bejan, președintele Asociației Romano-Catolicilor "Dumitru Mărtinaș". Revista va avea o periodicitate trimestrială. Primul număr cuprinde patru părți: 1. Din activitatea Asociației "Dumitru Mărtinaș"; 2. Studii. Articole. Documente; 3. Note bibliografice asupra unor cărți catolice; 4. Memoria episcopului Mihai Robu. Cartea este publicată la Editura "Dumitru Mărtinaș" din Bacău. Autorul face o incursiune în satele "Agiudeni, Răchiteni, Iugani, Tămășeni, Săbăoani, Berindești, Lecușeni și Țețcani" din perioada amintită mai sus.
Publicații noi
- A apărut primul număr al publicației anuale a Parohiei Romano-Catolice din Onești (Bacău), intitulată "Buletin parohial", fiind cea de-a 40-a publicație care apare pe teritoriul Diecezei de Iași. Tipărit în două culori (alb-negru) și format A5, acest număr de debut cuprinde, pe parcursul a 40 de pagini, prezentarea păstorilor bisericii locale și ai diecezei, informații despre Sinodul diecezan, date de interes general despre Parohia Onești, programul celebrărilor liturgice din timpul anului și de sărbători, precum și detalii referitoare la sfințirea caselor etc. Adresa: Parohia Romano-Catolică, str. Morii, 1, 5450, Onești (Bacău), tel. + fax 0234/312336.
- Revista "Zbor spre înalt" apare deja de câteva luni în Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași. Cuprinde articole de spiritualitate, informații legate de viața parohiei, poezii, glume concursuri etc. Colectivul de redacție este compus din: pr. Iosif Iacob, Ciprian Hușanu, Cosmina Imbrea, Ana-Maria Doboș. Adresa redacției: Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Șos. Nicolina, 6, 6600 Iași, tel. 0232/220716.
Colindele românești
În perioada 12-22 decembrie, 30 de studenți franciscani de la Institutul Teologic Franciscan din Roman, au desfășurat un turneu de concerte cu ocazia Crăciunului în Austria și Germania. După concertul susținut la Mănăstirea Franciscană din Oradea, Corul "Ioculatores Domini" a cântat la Viena, Wurzburg, Gemunden, Weissennohe (Nurnberg), Scheinfeld, Siegsdorf... Corul a prezentat 29 de colinde din repertoriul românesc și internațional, fiind dirijat de profesorul Ovidiu Trifan din Roman.
Prelegeri despre Crăciun
În seara zilei de 18 decembrie a avut loc cea de-a doua serie de dialoguri și conferințe organizate de Academia "Sfântul Augustin". Tema a fost legată de Crăciun: "Crăciunul ca sărbătoare creștină sau Crăciunul ca eveniment social și sărbătoare comercială". Invitați pentru a dezbate aceste două opinii au fost Alois Gherguț și pr. Cristinel Fodor. În timpul conferinței au fost și câteva momente de meditație prin cântece gregoriene oferite de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică. În catedrală s-au aflat și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, preoți din parohiile din Iași, credincioși... Pentru anul 2003 Academia "Sfântul Augustin" se anunță cu un program bogat de conferințe și dialoguri. (Elena Bulai)
Numiri și transferuri
Prin decret episcopal, la 1 decembrie 2002 a fost înființată "Capelania Universitară «Sfântul Toma de Aquino» Iași". Cu același decret a fost ales și numit capelan universitar pr. prof. dr. Lucian Farcaș, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Tot prin decret episcopal, începând cu 15 decembrie au fost numiți: pr. Carmil Farțade - paroh la Ploscuțeni; pr. Daniel Mărtinaș - paroh la Vaslui; pr. Anton Jicmon a fost numit asistent spiritual pentru credincioșii din Torino. La aceeași dată au fost transferați: pr. Bernardin Farțade - paroh la Frumoasa; pr. Sebastian Bilboc - vicar la Faraoani; pr. Adrian Burcă - vicar la Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus". În ziua de 5 decembrie 2002, au fost numiți sau confirmați membrii consiliului prezbiteral și ai colegiului consultorilor diecezani (1-12): 1. ep. Aurel Percă; 2. pr. Grigore Duma; 3. pr. Alois Fechet; 4. pr. Dumitru Gabor; 5. pr. Petru Gabor; 6. pr. Wilhelm Dancă; 7. pr. Anton Săboanu; 8. pr. Ștefan Erdeș; 9. pr. Dumitru Patrașcu; 10. pr. Iosif Doboș; 11. pr. Isidor Dâscă; 12. pr. Cornel Cadar; 13. pr. Alois Bulai; 14. pr. Dumitru Farcaș; 15. pr. Alois Dămoc; 16. pr. Vasile Rediu; 17. pr. Mihai Enășel; 18. pr. Mihai Budău; 19. pr. Iosif Păuleț; 20. pr. Iosif Dorcu; 21. pr. Anton Despinescu; 22. pr. Ioan Ciuraru, OFMConv.; 23. pr. Petru Mareș; 24. pr. Isidor Mocanu; 25. pr. Ioan Sociu; 26. pr. Petru Beșleagă; 27. pr. Mihai Pătrașcu; 28. pr. Adrian Herciu, OFMConv. 29. pr. Cristinel Fodor; 30. pr. Mihai Diac.