Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Mierea în tratarea unor afecțiuni

În diverse afecțiuni se poate folosi cu succes terapia cu miere și alte produse naturale, alături de medicamente, și aceasta cu acceptul medicului curant.

Mierea, pe lângă faptul că este un aliment complex, are și efecte terapeutice, prin bogăția ei în vitamine (în special vitamina C), minerale (fier, cupru, calciu, potasiu, sodiu, magneziu) și prin rolul său antibacterian (distruge microbii și bacteriile).

Mierea, datorită calităților sale, este folosită cu efect benefic în multiple afecțiuni:

- În hipertensiunea arterială, acționând ca un adevărat "magnet" pentru apă, atrage surplusul de lichid din sânge și prin aceasta contribuie la scăderea tensiunii arteriale; fiind și un calmant, ea ușurează și tulburările nervoase provocate de hipertensiune;

- În insomnie: o lingură de miere luată după fiecare cină combate insomnia;

- Alcoolismul: mierea este considerată un adevărat antidot în alcoolism, fiind administrată, în doze progresive, în curele de dezalcoolizare;

- Arsurile: mierea, aplicată pe rană, produce o vindecare rapidă și dispariția usturimilor.

- Tusea: următorul remediu poate fi aplicat atât copiilor cât și adulților: se fierbe o lămâie la foc mic timp de 10 minute. Prin fierbere lămâia se înmoaie, astfel încât se obține din ea o cantitate mai mare de suc. Lămâia se taie în două și se stoarce bine într-un pahar. La sucul obținut se adaugă două linguri de glicerină, apoi paharul se umple cu miere. De fiecare dată când se folosește, soluția trebuie agitată. Se pot administra până la 6 lingurițe pe zi, micșorând numărul dozelor pe măsură ce tusea cedează.

- Enurezisul nocturn al copilului ("udarea" patului) poate fi combătut administrând copilului la ora culcării o linguriță de miere. Mierea atrage și reține lichidul în timpul orelor de somn. Ulterior se poate o dată la 2 - 3 nopți, până la suprimarea ei pe măsura vindecării.

Fagurele de miere constituie un excelent tratament pentru tulburările aparatului respirator. În tratarea sinuzitelor se recomandă mestecarea, timp de 15 minute, a unei lingurițe de fagure, lucru care se repetă la o oră, de 4 până la 6 ori. În zilele următoare, timp de o săptămână, se mestecă aceeași cantitate de fagure, dar o singură dată în zi. După mestecare, ceara se aruncă. Aceeași metodă se poate aplica și în cazul rinitelor (guturaiul).

Oțetul de mere, un alt produs natural, cu multe aplicații în medicină, pentru a fi util trebuie să fie obținut din mere întregi sfărâmate și nu din coji, cotoare sau sâmburi. (Pe etichetă este specificat dacă este făcut din mere întregi).

Terapia cu oțet de mere este benefică în următoarele situații:

- Dureri cronice de cap: oțetul de miere este administrat în mod eficient sub formă de vapori. Într-un vas se pun oțet și apă în părți egale, vasul se pune să fiarbă la foc mic și când încep să se ridice vapori, aceștia se inhalează timp de 75 de respirații.

- Dureri de gât (faringite, amigdalite) pot fi calmate practicând gargara cu soluție de oțet de mere: o linguriță la un pahar cu apă. Din această soluție se ia din oră în oră câte o gură cu care se face gargară.

- Varicele: pe zona cu varice se aplică dimineața și seara oțet de mere și se masează ușor. Pe lângă aceasta se administrează de două ori pe zi câte 2 lingurițe de oțet de mere într-un pahar cu apă. După o lună de tratament efectele devin vizibile.

Uleiul de ricin este folosit în tratarea diverselor boli:

- Nevii ("negii") - seara și dimineața se masează ușor cu ulei de ricin, timp de 20 de zile.

- Ulcerațiile, rănile, se cicatrizează ușor dacă pe ele se aplică ulei de ricin.

- Stimulează creșterea părului la copilul mic, prin masarea ușoară a pielii capului, de două ori pe săptămână, cu ulei de ricin.

- În bronșită, se aplică ulei de ricin pe piept, se masează ușor și apoi se acoperă cu o pătură.

- Senzația de oboseală și durere la nivelul picioarelor poate fi înlăturată aplicând și masând ușor cu ulei de ricin, după care se pun ciorapi de bumbac.

Dr. Doina Lucia Amza, medic de familie



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat