Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Noi avem această comoară în vase de lut

Săptămâna de rugăciune

Proiectul inițial al textului "Rugăciune pentru unitatea creștinilor 2003" a fost prezentat de un grup ecumenic alcătuit din bibliști, teologi, preoți, pastori și laici argentinieni. Motoul acestei săptămâni (18-25 ianuarie 2003) este "Noi avem această comoară în vase de lut" (2Cor 4,7).

Există în lume problema complexă a migrării și aceasta datorită unor motive cum ar fi: foametea, războaiele și persecuțiile religioase. Trăim astăzi, și în România, experiența emigrării multor persoane, îndeosebi din motive financiare. De exemplu, o familie, care fuge de mizerie, decide să emigreze și află refugiu în Italia, Germania, Spania și chiar în Irlanda. În aceste țări este în siguranță, dar trebuie să facă față unui nou tip de societate pe care nu o înțelege, unei limbi străine și unui trecut istoric cu care nu se poate identifica. Uneori populația locală nu apreciază prezența ei. Această familie este fericită, dar resimte, în același timp o oarecare tristețe. Lasă în urmă teama, dar descoperă acum discriminarea. În unele cazuri, aceste persoane trebuie să accepte să fie exploatate fizic și psihic. Este prețul pe care trebuie să-l plătească pentru a trăi în siguranță și pentru a-și putea crește copiii. Noua lor țară îi primește și totodată îi respinge. Nu are pe nimeni căruia să i se destăinuie, dar speră că într-o zi își va afla locul în această societate.

Experiența emigrării ne relevă o lume divizată. Unitatea creștinilor trebuie să fie paradigma unității oamenilor. Creștinii posedă "o comoară în vase de lut" care este slava Domnului nostru Isus Cristos, adică izbânda sa asupra păcatului, a morții, a persecuției și a urii. Această comoară este, după cum scrie sfântul Paul în 2Cor 4, 5-6, cunoașterea gloriei lui Dumnezeu care a strălucit prin Isus când ne-a revelat adâncurile iubirii lui Dumnezeu și milostivirea sa față de creație, îndeosebi față de cei săraci de pe pământ.

Textul din 2Cor 4, 5-18 ne cheamă să recunoaștem că purtăm în trupurile noastre o comoară care nu ne aparține însă care este un dar al lui Dumnezeu pentru a ne întări și a ne încuraja în momentele de teamă și tristețe. Dumnezeu ne invită să fim martorii săi prin slăbiciunea noastră omenească.

Trebuie să acceptăm provocarea apostolului Paul când ne spune că avem în noi o comoară. Mai bine spus "această comoară, noi o purtăm în vase de lut". Această traducere este mai sugestivă. Cărui fapt s-ar datora această afirmație? Dacă e să reflectăm atent, vom descoperi că în primul caz avem verbul mai mult într-o accepțiune statică. Accentul cade pe noi, pe a avea pentru noi. În timp ce în a doua variantă, conotația verbului e una activă. Centrul de greutate este în verbul "purtăm" care înseamnă deschidere, generozitate, misionarism, dăruire, e de fapt iubire.

Or, dacă tot avem parte de acest timp de har deosebit, e bine să ne rugăm împreună pentru ca Sfânta Treime să ne ajute să facem trecerea de la egoismul care ne închide în noi, ne separă de ceilalți, în ultimă instanță ne face săraci, la altruismul care ne deschide cale spre Dumnezeu, spre ceilalți. Noi nu avem nici o comoară dacă nu facem trecerea de la a avea în a purta pentru a fi. Desigur, ca orice schimbare, și această trecere presupune renunțarea la o lume, la modul nostru obișnuit de a fi și deci cauzarea inevitabilă a durerii, a lacrimilor, a suferinței dulci. Și totuși, să nu ne oprim aici, să trecem și să vedem cine îl ținea pe Isus țintuit pe cruce? Era, este și va fi iubirea. Or tocmai iubirea, răspunsul la iubire ne va ajuta și pe noi să urcăm. Cât de minunat va fi accederea la starea care ne îmbogățește, ne unește, ne face "o singură turmă și un singur păstor".

Romeo Neculai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat