

Necesitatea misiunii
Misiunea este vestirea iertării
Papa Ioan Paul al II-lea îi îndeamnă pe catolici să fie misionari ai evangheliei lui Cristos, în noul context mondial, prin dialog și iertare. Sfântul Părinte adresează acest apel în mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor (a LXXVI-a), care va avea loc duminică, 20 octombrie, cu tema: "Misiunea este vestirea iertării".
Date fiind anumite curente teologice privind valoarea mântuitoare a religiei, papa își începe mesajul afirmând că "la începutul celui de-al treilea mileniu creștin, datoria misionară este mai urgentă ca niciodată". "Numai iubirea lui Dumnezeu, capabilă să înfrățească oameni din orice rasă și cultură, va putea să facă să dispară diviziunile dureroase, contrastele ideologice, diferențele economice și asupririle violente care mai oprimă încă omenirea", se explică în mesaj.
Acest angajament nu înseamnă o simplă filantropie, ci un răspuns dat iubirii lui Isus. "Prin evanghelizare, credincioșii îi ajută pe oameni să se recunoască frați și, ca pelerini pe pământ, deși pe căi diferite, îndreptați cu toții spre patria comună pe care Dumnezeu, pe căile cunoscute numai de el, nu încetează să ne-o indice".
Dialogul
Astfel, "calea cea mai bună a misiunii este dialogul sincer; dialogul care nu se naște din tactică sau din interes și care nici nu este scop în sine", subliniază suveranul pontif. "Mai curând dialogul face să se vorbească altuia cu stimă și înțelegere, afirmând principiile în care se crede și vestind cu iubire adevărurile cele mai profunde ale credinței, care sunt bucurie, speranță, sens al existenței". De aceea, angajamentul "pentru un dialog atent și respectuos este o conditio sine qua non pentru o mărturie autentică adusă iubirii mântuitoare a lui Dumnezeu".
Iertarea
"Acest dialog este profund legat de voința de iertare, pentru că acela care iartă își deschide inima altora și devine capabil să iubească, să-l înțeleagă pe frate și să intre în sintonie cu el", adaugă Sfântul Părinte. "Pe de altă parte, practica iertării, după exemplul lui Isus, provoacă și deschide inimile, vindecă rănile păcatului și ale diviziunii și crează o comuniune adevărată".
Mesajul pentru Ziua Mondială a Misiunilor se încheie cu o invitație adresată celor un miliard de catolici de pe glob de a nu le fi niciodată "rușine de evanghelie". "Niciodată nu trebuie să ne fie frică să ne proclamăm creștini, ascunzându-ne credința. În schimb, este necesar să continuăm să vorbim, să lărgim spațiile vestirii mântuirii, pentru că Isus a promis că va rămâne mereu prezent în mijlocul ucenicilor săi".